czwartek, 28 czerwca 2012

MOCNE EKSPORTOWE

ALK.7,2%. Browar Jabłonowo, przez 20 lat swojej działalności, słynął z produkcji piw, które – powiedzmy sobie szczerze – raczej nie zajmowały górnych półek w sklepach (może poza Belfastem). 

Jednak w ubiegłym roku zaczął warzyć piwa pod szyldem „Manufaktura Piwna”, znacząco odmieniając tym samym swój marny wizerunek. Lecz dzisiaj sprawdzę jeszcze piwo ze starego portfolio.
Mocne Eksportowe operuje jasno bursztynową barwą oraz bardzo słabą i niską pianą.
Nasycenie dwutlenkiem węgla jest raczej niewysokie, jak dla mnie za małe.

W zapachu dominuje mocna słodowa nuta, lekkie akcenty karmelowe oraz ułamek szyszek chmielowych, przy czym całość niezbyt intensywna.
Mimo dużego woltażu piwo dobrze wchodzi, alkohol czuć tylko minimalnie. W głównej mierze występuje tutaj przyjemna słodowa słodycz, a w tle średnio intensywna ziołowo-chmielowa goryczka, chwilami przewija się stonowany karmel.
Pod koniec szklanki goryczka przejmuje pałeczkę i niestety zaczyna dominować.
Za niewygórowaną cenę otrzymujemy całkiem niezgorsze piwo. Być może jest to zwykły „mózgotrzep”, ale cena robi różnicę.
OCENA: 6/10
CENA: 1.89ZŁ (Auchan)
BROWAR JABŁONOWO

8 komentarzy:

  1. w 100% zgadzam się z opisem jak i również z oceną, nie jest zły browar, ocena 6/10

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno dawno temu miało to nazwy 21 czy 24 jakieś takie wielkie cyfry na etykietach piłem to w otwocku jak byłem w sanatorium waliło w dekiel najlepiej i było najtańsze ale smak to pomsta wyginało ryja konkretnie jak spiryt

    OdpowiedzUsuń
  3. te piwo cos w sobie ma,pije już długi czas i po nim zle się strasznie czuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałem okazji pić z butelki, z puszki za to raz(dostałem) nie dało się wypić, straszny syf

    OdpowiedzUsuń
  5. Dałem się złapać dziś na nową etykietkę. W dużym skrócie - Piwo to jest przy będącym w portfolio browaru piwie na miodzie gryczanym ogromnym rozczarowaniem. 2,25/5,0

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam 68-lat, więc "trochę" piwa już wypiłem..PIWO B.DOBRE..!!!!!!!!.CENA SATYSFAKCJONUJĄCA ZA TAKIE DOBRE PIWKO..!!!. Zbliżone smakiem do dawnych piw produkowanych na słodzie jęczmiennym podkiełkowanym (a nie śrutowanym - jak to robi się teraz powszechnie).Mam kłopoty z zakupem, bo jewdyny w okolicy "INTER-MARCHE" bardzo mało go sprowadza i jest "rarytasem".Daję ocenę 9/10.
    BROWAR JABŁONOWO - TRZYMAJCIE SIĘ NA RYNKU...!!!!!!!DAJCIE TO PIWKO DO BIEDRY...!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całym szacunkiem - co to jest słód podkiełowany?
      Z tego co wiem każdy słód polega na namoczeniu, kiełkowaniu, suszeniu i mieleniu/śrutowaniu, więc nie wiem gdzie widzisz różnicę w czasach obecnych, a 40 lat wstecz?

      Usuń
  7. BARDZO DOBRE, NATURALNE "MOCNE EKSPORTOWE"...!!!!!!!! DOBRA CENA I OCENA - daję 9/10.
    Andrzej Janiak

    OdpowiedzUsuń