Przejdź do głównej zawartości

WIELKI TEST PIW ZIELONYCH


Tak! Stało się. Wielki Test Piw Zielonych (pierwszy w kraju jak sądzę) przeszedł do historii, a ja wciąż żyję, funkcjonuję, oddycham – cud! Zrobiłem to dla Was, abyście Wy już nie musieli tego robić. Aby Wasze żołądki wciąż pracowały w spokoju, a Wasze odruchy wymiotne były nadal uśpione. Wiem, wiem, jestem hardcorem, ale taki już się urodziłem ;p


Przyznam, że sporo się namęczyłem, aby zdobyć wszystkie piwa zielone w Polsce. Ponoć istnieje jeszcze (chyba) jakieś piwo zielone z Jabłonowa, ale występuje tylko w wersji beczkowej. Tu od razu należy Wam się małe wyjaśnienie: Bearnard Zielony od Czarnego Kota nie posiada zielonej barwy. Niestety dowiedziałem się tego dopiero po przelaniu piwa do szkła (zostałem bezczelnie wprowadzony w błąd!). Nigdy wcześniej go nie piłem, a papierowa owijka do samego końca utrzymywała wszystko w tajemnicy. Poza tym zmyliło mnie słowo „zielony” w nazwie... Tak, czy siak, ze względu na bardzo „oryginalny klimat” tego piwa, postanowiłem z niego nie rezygnować i ocenić je w taki sam sposób jak pozostałe. Czyli jak?
Przy tego typu wynalazkach postanowiłem nie robić z siebie idioty i darowałem sobie rozkładanie każdego piwa na czynniki pierwsze, bo rzeczą wiadomą jest, że chodzi tu przede wszystkim o pijalność. Jakąkolwiek pijalność. Z związku z tym każdy trunek oceniałem dość ogólnikowo, skupiając się w zasadzie tylko na smaku i aromacie. Krótka piłka. Najważniejszą dla mnie cechą była ogólnie pojęta pijalność oraz poziom sztuczności danego delikwenta. Innymi słowy, czy piwo wykręca gębę o 180°, czy tylko o 90° ;)
Aha, z obecnych sześciu piw wcześniej piłem tylko trzy, w tym najgorsze piwo w moim życiu i jako pierwsze oceniane pod kątem tego bloga – Lubuskie Zielone. Naprawdę jest się czego bać. Jako wzorzec barwy zaproponowałem Ludwika – bodajże najpopularniejszego w tym kraju płynu do mycia naczyń o intensywnie zielonej barwie. I jeszcze jedno – do degustacji celowo użyłem słoików, by nie kalać tymi zielonymi pseudopiwami moich wychuchanych i wymuskanych pokali ;> Potem jeszcze bym ich nie domył i na co mi to potrzebne?



RACIBORSKIE ZIELONE

Na pierwszy ogień poszło zielone z Raciborza, - browaru, którym każdy świadomy beer geek gardzi lub przynajmniej robi sobie z niego niezłe podśmiechujki.
Kolor tego wynalazku jest ciemno zielony, wyraźnie opalizujący. O dziwo piwo poniekąd pachnie chmielem. Dość wyraźnie „zielony” zapach kojarzy mi się z liśćmi i ogólnie z jakimiś roślinkami. W tle pojawiają się lekkie nuty kwiatowe i świeżo skoszonej trawy. W miarę naturalny to aromat, na pewno nie odrzuca.
W smaku Raciborskie Zielone jest nieco wodniste i puste. Ponownie czuć zielone klimaty, głównie trawę i świeże zielone liście. Całość wieńczy lekka, acz delikatnie mdła goryczka o minimalnie chemicznym zacięciu. Da się to pić, a to już coś, mimo że w składzie same literki E – 104, 132 i 110 (barwniki rzecz jasna).
ALK. 4,7%
OCENA: 5/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 3/10
TERMIN WAŻNOŚCI: 09.06.2016
BROWAR ZAMKOWY RACIBÓRZ


BEARNARD ZIELONY MIĘTA ENERGY

To jest właśnie to piwo, które mnie tak oszukało. W nazwie pada słowo „zielony”, w składzie widnieje barwnik zieleń pistacjowa, a w rzeczywistości piwo jest intensywnie żółte i do bólu klarowne (jaja sobie z nas robią i tyle!). Coś jak mój poranny mocz, po pięciu Żywcach wypitych z gwinta dzień wcześniej.
Aromat jest silny i zdecydowany, ale powiem w skrócie – piwo pachnie jak jakiś podrzędny energy drink. W sumie wg producenta tak właśnie ma pachnieć. Zero piwnych klimatów. Nic tylko tani energetyk, landrynki i pseudooranżada z ‘biedry’ w dwólitrowej butelce (są takie).
W smaku jest bardzo słodko. Wyraźnie zalatuje tu jakimś słodzikiem. Prym wiedzie oczywiście energy drink, a w posmaku podobnie jak w aromacie kiepskiej jakości oranżada oraz tanie landrynki! O dziwo w tle pojawia się delikatna słodowość. Całość de facto mocno owocowa, jednak cholernie sztuczna. Nie, żebym płakał z tego powodu, ale nie czuć tu żadnej mięty. Dziwne.
Smakuje to jak jakiś tani, słodki ulepek z lekką, chemiczną i nieco mdłą goryczką na finiszu. To mój pierwszy kontakt z tym kontraktowcem i jakoś niekoniecznie chcę następnego razu.
ALK.4%
OCENA: 3/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 8/10
TERMIN WAŻNOŚCI: 30.08.2016
BROWAR CZARNY KOT



LUBUSKIE ZIELONE

Ludzie chowajcie się gdzie pieprz rośnie! W życiu nie próbowałem gorszego piwa i chyba nigdy nie spróbuję, ponieważ taki wywar na bank nie istnieje! Nie można już zrobić gorszego piwa (poniżej dna już nie upadniesz).
Bardzo chemiczny zapach z wyraźną domieszką mydła – w Witnicy to normalka. Zwyczajnie przypomina mi to jakieś mydło w płynie! Dalej jest jeszcze gorzej – kanaliza, siarka, zgniłe jaja, merkaptany, siarkowodór! Istna Tablica Mendelejewa. Jezusie Nazareński tego nie da się wąchać! Czy ktoś zrobił tam kupę?
W smaku Lubuskie Zielone jest okropnie słodkie, wręcz cukrowe. Mega sztuczny, chemiczny smak z mydlaną goryczką na finiszu. Nic więcej tu nie ma. Sama chemia! Tego nie da się pić!
Kilka łyków i podziękowałem. Zdecydowanie najgorszy i najmniej pijalny ‘zielony stwór’ w tym zestawieniu. Myślałem, że może zmieniło się z biegiem lat, ale nic z tego. Jest tak samo chujowe jak było. Jeśli życie Ci miłe, to omijaj je szerokim łukiem!
Co do barwy, tu również użyto barwnika - zieleni pistacjowej. Efekt? Kolor jest najbardziej zbliżony do Ludwika. Brawo!
ALK.4,2%
OCENA: 1/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 10/10
TERMIN WAŻNOŚCI: 11.06.2016
BROWAR WITNICA


PIWO MIĘTOWE Niepasteryzowane

Uwaga! Okryty niesamowicie złą sławą Browar EDI na blogu! Tego jeszcze nie było!
Drugie piwo miętowe w mym zestawieniu wali miętą na kilometr. Syrop miętowy oraz naturalny aromat miętowy zrobiły robotę. Cóż jednak z tego, skoro wszystko jest cholernie sztuczne i chemiczne. Pachnie płynem do naczyń (ponownie Ludwik się przydał) oraz pastą do zębów! Masakra jakaś.
Smak przez pierwsze sekundy jest strasznie słodki i cukrowy. Po chwili dociera do nas solidna miętowość oraz bardzo wyraźna i szarpiąca goryczka, która wydaje się być dziełem jakiegoś szalonego naukowca z eksperymentalnego laboratorium. Gorycz długo zalega, jest mdła i tępa jak obuch siekiery.
Piwo w barwie jest zgnito zielone i lekko opalizujące. Barwniki: E101, E131.
Totalne dno. Co prawda wywar z Witnicy jest jeszcze gorszy, ale Piwo Miętowe z Browaru EDI z pewnością nie zasługuje na wyższą notę.
ALK.5,6%
OCENA: 1/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 9/10
TERMIN WAŻNOŚCI: nie podano (jak się truć, to na całego!)
                                                     BROWAR EDI


IRLANDZKIE ZIELONE

Bodajże najpopularniejsze w Polsce piwo zielone, a ja go nigdy wcześniej nie piłem. Czy jest czego żałować?
Zapach tego napitku jest ostry, przenikliwy i „typowo zielony”. Wiecie – trawa, jakieś roślinki, świeże wiosenne liście, łodygi i takie tam. W tle pojawia się nawet lekka chmielowość i odrobina słodu! Wow. Całość pachnie umiarkowanie chemicznie, ale do ideału daleko mu jak mnie do generała.
W smaku ponownie pojawiają się trawiasto-łodygowe klimaty z niewielką domieszką chmielu. Piwo jest wyraźnie słodkie, cukrowe, choć na finiszu majaczy lekka, łodygowa goryczka, która jest tylko nieznacznie sztuczna. Niestety gorycz nie jest zbyt szlachetna, bo trochę zalega. Całość dość znośna, ale nadal poniżej przeciętności.
Ciecz jest bardzo klarowna o ciemno zielonym odcieniu. Barwnik E133.
ALK.5,5%
OCENA: 4/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 5/10
TERMIN WAŻNOŚCI: 04.10.2016
BROWAR KRAJAN


PILSWEIZER ALOES & CURACAO

Cóż to za przedziwny wynalazek? Piwo z rośliną? Tak, a dokładnie z naturalnym sokiem z aloesu. Oprócz niego do sporządzenia tego zielonego eliksiru użyto naturalnego miodu wielokwiatowego i aromatu gorzkich pomarańczy curacao.
Piwo lekko opalizuje i posiada typowo zieloną barwę. Rolę barwnika pełni tu błękit brylantowy FCF. Choć jak sądzę sok z aloesu też zrobił swoje.
W zapachu jest nieźle – wyraźnie czuć aloes i skórkę pomarańczy, która wbrew pozorom nie zalatuje sztucznością. Aromat jest bardzo intensywny, dość przyjemny i co najważniejsze w miarę naturalny. W tle pobrzmiewają minimalne miodowe klimaty.
Łagodny, owocowo-roślinny smak oferuje niespotykane, ale znośne połączenie aloesu i pomarańczy. Piwo jest bardzo nisko wysycone i to jest chyba jego największa wada, bowiem całość jest tylko minimalnie chemiczna w porównaniu do poprzedników.
Wcale nie czuć tutaj typowo piwnych aspektów, ale przecież nie o to w tym chodzi. Przyznam, że całkiem nieźle się to pije. Piwo może i nie zachwyca, ale też nie odrzuca. Z pewnością wyróżnia się na tle pozostałych.
ALK.4,5%
OCENA: 6/10
POZIOM SZTUCZNOŚCI: 2/10
TERMIN WAŻNOŚCI: 15.12.2016
BROWAR PILSWEISER


Uff, było ciężko, a chwilami naprawdę ciężko. Na szczęście mój odruch wymiotny nie jest jakoś szczególnie wrażliwy, więc jakoś dałem radę (wiadro na rzygi wciąż czeka na swój użytek). Ale nie myślcie sobie, że wypiłem wszystkie cześć piw w całości. Wówczas poza oczywiście upojeniem alkoholowym, miałbym podejrzewam jakieś dolegliwości gastryczne. Generalnie pół słoiczka w zupełności wystarczało, by określić poszczególne cechy. W przypadku najgorszych syfów (Witnica i EDI) miałem dość już po dwóch, trzech łykach.

Słowem podsumowania z czystym sercem poleciłbym tylko jedno piwo o zielonej barwie. Chodzi oczywiście o wywar z Grybowa vel. Pilsweisera. Poza bardzo oryginalnym i niespotykanym zestawieniem smaku i aromatu, piwo to wydaje się być dosyć naturalne, a poziom sztuczności został ograniczony do absolutnego minimum.
Raciborskie Zielone oraz Irlandzkie Zielone od biedy też można by zmęczyć, pytanie tylko po co? Chyba tylko w sytuacji, gdyby byłyby to ostatnie piwa na Ziemi, a ja umierałbym z pragnienia ;)
Jednakże w przypadku wytworów z Witnicy i EDIego nawet tak ekstremalna sytuacja nie zmusiłaby mnie do ich konsumpcji. Wolałbym pić własny mocz niż te okrutnie podłe, zielone badziewia! Lubuskie Zielone to wciąż najgorszy syf jaki miałem w ustach i najgorzej pachnąca ciecz z napisem „piwo”.
Bearnard natomiast mnie wkur.... zdenerwował, bo wcale nie był zielony, mimo zapewnień producenta! Poza tym miał być miętowy, a nie był. Jedynie smak i zapach energetyka się zgadzał. Ale po co to komu w piwie, to nie wiem...

Stay tuned! Trzymajcie się i nie pijcie zielonych piw, no może z wyjątkiem tego z Pilsweisera.
Do następnego Wielkiego Testu! :D

 Jeśli ten tekst Ci się spodobał i nie chcesz, by w przyszłości ominęły Cię kolejne, ciekawe Wielkie Testy – zapisz się do newslettera, dołącz mnie do swoich kręgów Google+ lub polub mój profil na fejsie ;>

Komentarze

  1. Piłem zarówno BROWAR EDI, i wcale nie zrobił na mnie złego wrażenia, chociaż zdecydowanie wolałem ten ciemniejszy wypust zalatujący nie co brzoskwinią.

    Jeżeli chodzi o CZARNEGO KOTA, to smakował mi jedynie ten o smaku krzemionki (o ile dobrze pamiętam), był wyjątkowo smaczny i niezwykły :)

    Dzięki za test!

    OdpowiedzUsuń
  2. Był taki film z Luisem de Funes - Udko czy Nóżka.
    Nie obawiasz się, że wzorem głównego bohatera testowanie takich napitków spowoduje podobną reakcję?

    Jeśli znasz i akceptujesz to ryzyko w imię wyższych celów to cześć i chwała!

    A tak poważniej to z tych zielonych wynalazków to testowałem tylko Grybów (bo po sąsiedzku) i podobnie jak Ty byłem zdumiony odwagą w kreowaniu niecodziennych połączeń smakowych. Ale smakowało.
    Daj znać kiedy przestaniesz sikać na zielono

    OdpowiedzUsuń
  3. wielki szacun za takie poswięcenie.
    z tego arsenału próbowałem tylko raciborskie i lubuskie.
    mimo według mojej oceny lekko przytepionych kubków smakowych doznania miałem identyczne.
    to było jeszcze w tym czasie kiedy ilośc nowych piw na rynku nie była tak imponująca ,a niejako z obowiązku próbowałem wszystkiego co pojawiało się na rynku a nie było "koncerniakiem"
    lubuskie po dwóch łykach wylałem do kanału.
    taki los o ile mnie pamięć nie myli podzieliły jeszcze dwa piwa:lubuskie jagodowe i połczyńskie.
    zastanawia mnie jak bardzo trzeba być pozbawionym zmysłu smaku aby wypuszczać coś takiego do sprzedaży.
    kto może niech nie próbuje nawet .
    życie jest zbyt krótkie ,żeby pic kiepskie piwo.
    żeby było ciekawiej Witnica potrafiła wypuścic naprawdę dobrego portera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym Jagodowym to się zgadzam. Oceniałem na blogu - 2/10!

      Usuń
  4. Zaskoczyłeś mnie, bo byłem przekonany, że to piwo z Grybowa to będzie jakaś ultra sztuczna, niepijalna aberracja. Czyli chyba jednak trzeba się będzie przemódz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie daje się wypić, choć nie przypomina wcale zwykłego piwa.

      Usuń
  5. Piłem ten Pilsweizerowy ALOES i mi smakowało. Nie jestem wielkim fanem "zielonych" piw, ale to jest całkiem niezłe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielone Biłgorajskie:
    http://www.zielonebilgorajskie.pl/
    Kolejne do testu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam kasztelana , browar jabłonowo, staropolskie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

SHORT TEST: Dojlidy Classic powraca

  Prolog: Kompania Piwowarska wskrzesiła markę Dojlidy. To fakt, a nie żaden ponury żart. Nie znam dokładnie historii tej marki (Dojlidy to nie było tylko jedno piwo), ale Kompania Piwowarska szybko się jej pozbyła, gdy stała się właścicielem browaru w Białymstoku. O co kaman: Dojlidy Classic, to oczywiście „jasne pełne”. To nie jest identyczne piwo, jak było kiedyś. Jest po prostu „inspirowane oryginalną recepturą” i powraca w odświeżonej formie jako hołd dla wielowiekowego dziedzictwa marki. Znaczy się – gówno z tego będzie. Wdzianko: Ładne, głęboko złociste, nie takie blade, jak typowy koncerniak. Piana średnio ziarnista, nader obfita, umiarkowanie trwała. Kichawa mówi: Dosyć ładny, świeży, głównie chlebowy zapaszek. Do tego dochodzą jakieś ciastka, słód oraz subtelny chmiel w oddali. Całość pachnie rześko i naprawdę solidnie. Jadaczka mówi: Dużo słodu, herbatników, chlebka i zboża. Ciała to tu nie brakuje. W tle biszkopty oraz delikatna chmielowość. Goryczka jakaś tam...

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw...

WIELKI TEST PIW NIEPASTERYZOWANYCH

Był wieczór. Była zima. Był luty i było zimno, ale nie było śniegu. Na kwadrat wjechało mi kilkoro znajomych z tortem, szampanem i „czymś mocniejszym”. Tak, dwa dni wcześniej miałem urodziny. Nie powiem które, bo i tak zabrakłoby Wam palców do liczenia. Podpowiem tylko, że „trójka” z przodu już jakiś czas temu wskoczyła ;) Przyjąłem gości z wielką uciechą, no ale przecież w gościach nie można siedzieć o suchym pysku. No to tak na rozgrzewkę żeśmy zrobili test – Wielki Test Piw Niepasteryzowanych! A co było dalej, to już pozostanie naszą słodką tajemnicą ;p Planowałem to już od bardzo dawna, ale Bóg mi świadkiem, naprawdę ciężko jest zebrać odpowiednią ekipę. Moja ekipa do Wielkich Testów oczywiście nie jest stała jak możecie zobaczyć po zdjęciach, ale można powiedzieć, że trzon „testerów” pozostaje raczej niezmienny. Cóż ciekawego jest w piwach niepasteryzowanych? W sumie to nic. Wydaje mi się, że boom na tego typu napitki już dawno minął. Obecnie chyba już mało kto daje się ...

OKO W OKO - Perła Chmielowa vs Perła Export

  Było już porównanie Perły Chmielowej Pils w brązowej i zielonej butelce ( tutaj ), no więc w końcu przyszedł czas rozstrzygnąć, która Perełka jest lepsza – Chmielowa, czy Export. Obydwie z pewnością mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja raczej opowiadam się za tymi pierwszymi, choć z pewną rezerwą. A tak osobiście i prywatnie, to wolę Chmielową, ale w brązowej flaszce. Co ciekawe, Perła Export pojawiła się na blogu, jako jedna z pierwszych recenzji, a było to równo dziesięć lat temu… To, że są to te same piwa już na wstępie trzeba wykluczyć, bowiem woltaż aż nadto się różni. Producent w obydwu przypadkach nie podaje składu, więc nie wiemy tak naprawdę, jakie różnice są na papierze, ale za chwilę przekonam się, jakie będą w ocenie organoleptycznej. Perła Chmielowa Pils Ładne piwko, złociste, klarowne. Piana średnio obfita, dość rzadka i szybko się dziurawi. Kilka minut i już jej nie było. Lacingu brak. W smaku znajome nuty trawiastego chmielu, ziół oraz jasne...

V.I.P. MOCNE Z BIEDRONKI - RÓŻNICE MIĘDZY PUSZKĄ A BUTELKĄ

Ludzie ratunku! „Bieda-piwo” z biedry wkracza na salony! Kto nigdy w życiu nie pił V.I.P.a z Biedronki niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem. Żadnych chętnych? Tak myślałem.  V.I.P. Mocne to piwo kultowe . Jest bezczelnie tanie, mocne (nieźle dmucha w kaszkiet) i można je kupić w każdym z tysięcy sklepów największej sieci handlowej w tym kraju. Stosunek ceny do procentów jest w V.I.P.ie tak korzystny, że wywołuje spazmy i inne orgazmy wśród głodnej alkoholu klienteli. Zna je każdy, a kto nie zna, ten musi poznać . Mi też kilka razy zdarzyło się mieć z nim kontakt. W czasach liceum człowiek nie miał zbyt wiele hajsu, więc musiał sobie jakoś radzić… Ale nie o tym miało być, nie o tym. Odkąd pamiętam na biedronkowej półce zawsze dumnie stały puszki z V.I.P.em. Jednak ku mojemu zdziwieniu jakiś czas temu obok puszek pojawiły się także butelki! Biorę jedną do łapy i czytam: „Wyprodukowano przez – Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A.”. O żesz w mordę – pomyślałem. Przecież p...

OKO W OKO - Łomża Jasne vs Łomża Pils

  W swojej blogerskiej karierze piłem już nie jedną Łomżę. W zasadzie to chyba wszystkie jakie były przez ten czas na rynku. Wiadomo, że jedne piwa znikają, a w ich miejsce pojawiają się inne i mam tu na myśli tylko w obrębie jednej marki. Tak więc tych Łomż/Łomżów trochę już na blogu było. Ostatnio wpadłem jednak na pomysł, aby porównać dwa chyba najbardziej popularne piwa z tej marki – Łomża Jasne i Łomża Pils . To pierwsze jest mi bardzo dobrze znane i lubiane. Można rzec, iż ostatnio regularnie zasila ono moje gardło. Jest piwem szeroko dostępnym, względnie niedrogim, dosyć smacznym i po prostu pijalnym. Łomża Pils natomiast pojawiła się na rynku jakieś dwa lata temu, a na blogu dostała taką samą notę, jak jej starsza siostra. Jednakże piłem to piwo łącznie może trzy razy. Złych wspomnień nie mam, więc uważam je za godnego rywala dzisiejszego „pojedynku”. Łomża Jasne Piwo ubrane jest w jasno złoty odcień o idealnej klarowności. Piana jest całkiem słusznych rozmiarów,...

Argus IPA z Lidla

Chyba pierwszy raz w historii moje zdjęcie wrzucone do sieci wywołało jakąś „gównoburzę”, a przynajmniej mikro „gównoburzę”. Chodzi o fotkę Argusa IPA sprzed sześciu tygodni. Na tym Argusie nie ma, ani słowa po polsku. W zamian są węgierskie napisy i adres siedziby Lidla z Węgier. No co sobie wówczas człowiek mógł pomyśleć? Że piwo wyprodukowano nad Dunajem, ale jakimś dziwnym przypadkiem trafiło do Polski. Otóż, okazało się raczej coś odwrotnego, bowiem uwarzono je w Browarze Jędrzejów, należącym do Van Pura. Wydaje mi się, że jest to wersja eksportowa, która miała właśnie trafić na Węgry, ale przez jakąś pomyłkę część partii trafiła do „polskich” Lidlów. Po pewnym czasie, do tego samego Lidla dotarło już właściwe opakowanie z polskimi oznaczeniami. Jednakże różniące się kolorem przewodnim. Ja dzisiaj degustuję ‘wersję węgierską’. Nie wiadomo jaki tu jest ekstrakt, ani właściwie jaki to rodzaj ipki. Na pewno session , a co więcej, to zaraz się okaże.   Piwo jest takie trochę ci...

OKO W OKO - Warka Classic vs Warka Złoty Pils

Zamarłem. Grupa Żywiec wypuściła pilsa! Ponoć prawdziwego pilsa, z goryczką i konkretną słodowością. Okazją jest pięćdziesięciolecie Browaru Warka. To najmłodszy i najnowocześniejszy browar w strukturach GŻ. Warka Złoty Pils się zowie ta nowość. Na razie do kupienia tylko w ‘biedrze’, ale później będzie wszędzie. Piwo ma 12,5° Blg i 5% alko. To bardzo dobre parametry, takie kraftowe wręcz. Nachmielono je Lubelskim, Marynką oraz Magnum. Do tego podano pełny skład! Czaicie to? Bo ja wciąż nie dowierzam. Oczywiście nie ma tu żadnych niesłodowanych dodatków. Można? Można. Żeby było trochę ciekawiej postanowiłem zestawić tą świeżynkę z Warką Classic, aby zobaczyć różnice. Lecimy z tym koksem.  Warka Classic Złociste piwo z obfitą, drobną i zwartą czapą białej piany, która opada w średnim tempie. Smak jest nieco wodnisty, typowo słodowy. Jest jakiś tam chlebek i trochę herbatników. Chmielu jak na lekarstwo. Goryczki dokładnie tyle samo. Nawet kot by więcej napłakał. No szału ni...