Jak co roku, tak i tym razem pozwolę sobie na małą
propagandę odnośnie najciekawszego wg mojego mniemania wydarzenia piwowarskiego
na zadupiu piwnym zwanym Częstochową. Jeden profesjonalny sklep z piwem i tylko
jeden sensowny lokal, przez co niektórych nazywany multitapem, to z pewnością
nie jest raj dla beer geeka... No, ale nie o tym, nie o tym.
Otóż w imieniu swoim i pozostałych organizatorów, czyli
Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego i Częstochowskiej Organizacji
Turystycznej zapraszam wszystkich piwowarów domowych (piwowarki też mogą być)
do wzięciu udziału w VII CZĘSTOCHOWSKIM KONKURSIE PIW DOMOWYCH BRACTWA PIWNEGO.
Konkurs odbędzie się 18 czerwca 2016 roku.
W tym roku obowiązują następujące kategorie konkursowe:
„1. West Coast IPA - mocne, wytrawne , jasne
piwo górnej fermentacji nawiązujące do stylu 14B. American India Pale Ale - wg BJCP
jednak w odróżnieniu od piw warzonych na wschodnim wybrzeżu Ameryki,
charakteryzuje się tym, że balans przesunięty jest stanowczo w stronę
goryczy i intensywniejszego chmielenia. Gęstość początkowa 14-18° Blg,
goryczka 40-70 IBU.
2. Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)
3. Summer Ale – letnie, lekkie, jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością, przy zachowaniu wysokiej pijalności i wysokiego wysycenia. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato. Gęstość początkowa 11-13° Blg, goryczka 15-28 IBU.
4. Porter angielski – kategoria zawiera style (12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz (12B.Robust Porter - wg BJCP) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .
5. Piwo niskoalkoholowe – celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu sprawdzenia dokładnej zawartości alkoholu.”
2. Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)
3. Summer Ale – letnie, lekkie, jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością, przy zachowaniu wysokiej pijalności i wysokiego wysycenia. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato. Gęstość początkowa 11-13° Blg, goryczka 15-28 IBU.
4. Porter angielski – kategoria zawiera style (12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz (12B.Robust Porter - wg BJCP) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .
5. Piwo niskoalkoholowe – celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu sprawdzenia dokładnej zawartości alkoholu.”
Link do Regulaminu Konkursu macie tutaj, ale dla leniwych
zebrałem do kupy najważniejsze informacje, które mogą Wam się przydać:
- Uczestnik może startować w pięciu kategoriach.
- W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.
- Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw
konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym
w terminie od 16.05.2016 r. do dnia 06.06.2016 r. na adres
organizatora :
Andrzej Grzeliński
ul. Waszyngtona 53
42-202 Częstochowa
z dopiskiem „VII CKPDBP - Piwa
konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje.
Pierwsza - Komisja Branżowa, to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską.
Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branżą piwowarską. - Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką.
- GRAND CHAMPION - piwo które otrzyma największą liczbę punktów w Komisji Branżowej ze wszystkich piw zgłoszonych (oprócz piwa w kategorii niskoalkoholowe). Zostanie uwarzone w BROWARZE WĄSOSZ, a piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu.
- Piwo zajmujące PIERWSZE MIEJSCE w kategorii SUMMER ALE zostanie uwarzone w RZEMIEŚLNICZYM BROWARZE JANA w Zawierciu, a piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Browar zastrzega sobie możliwość modyfikacji receptury ze względów technologicznych.
- Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa - PSPD.
Gdyby
komuś jeszcze było mało informacji, to wszelkie pytania można kierować pod
adres e-mail: ckpdbp@gmail.com
Jak widzicie warto wysłać do nas
piwo, bo nagrody są naprawdę zacne. Teoretycznie nawet dwóch różnych piwowarów
może uwarzyć swoje piwo w komercyjnym browarze o ogólnopolskiej dystrybucji!
Oczywiście może stać się tak jak w zeszłym roku, kiedy to jeden piwowar uwarzył
to samo piwo w dwóch różnych browarach. Rzecz jasna piwowarzy z drugich i
trzecich miejsc także mogą liczyć na małe co-nieco. Głównie chodzi tu o talony,
bony i rabaty na zakupy w wybranych sklepach internetowych dla piwowarów
domowych.
Tak więc piwowarzy i piwowarki
wszystko w Waszych rękach! Macie wystarczająco dużo czasu, by uwarzyć jakieś
totalnie wyrywające z kapci piwo :) Pamiętajcie jednak, że czas szybko leci, nie czekajcie na
ostatni dzwonek – bierzcie się do roboty już dziś!
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz