piątek, 22 kwietnia 2016

VII CZĘSTOCHOWSKI KONKURS PIW DOMOWYCH – ZAPOWIEDŹ


Jak co roku, tak i tym razem pozwolę sobie na małą propagandę odnośnie najciekawszego wg mojego mniemania wydarzenia piwowarskiego na zadupiu piwnym zwanym Częstochową. Jeden profesjonalny sklep z piwem i tylko jeden sensowny lokal, przez co niektórych nazywany multitapem, to z pewnością nie jest raj dla beer geeka... No, ale nie o tym, nie o tym.

Otóż w imieniu swoim i pozostałych organizatorów, czyli Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego i Częstochowskiej Organizacji Turystycznej zapraszam wszystkich piwowarów domowych (piwowarki też mogą być) do wzięciu udziału w VII CZĘSTOCHOWSKIM KONKURSIE PIW DOMOWYCH BRACTWA PIWNEGO.





Konkurs odbędzie się 18 czerwca 2016 roku.

W tym roku obowiązują następujące kategorie konkursowe:
„1. West Coast IPA - mocne, wytrawne , jasne piwo górnej fermentacji nawiązujące do stylu 14B. American India Pale Ale - wg BJCP jednak w odróżnieniu od piw warzonych na wschodnim wybrzeżu Ameryki, charakteryzuje się tym, że balans przesunięty jest stanowczo w stronę goryczy i intensywniejszego chmielenia. Gęstość początkowa 14-18° Blg, goryczka 40-70 IBU.
2. Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)
3.
Summer Ale – letnie, lekkie, jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością, przy zachowaniu wysokiej pijalności i wysokiego wysycenia. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato. Gęstość początkowa 11-13° Blg, goryczka 15-28 IBU.
4. Porter angielski – kategoria zawiera style (12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz (12B.Robust Porter - wg BJCP) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .
5. Piwo niskoalkoholowe – celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu sprawdzenia dokładnej zawartości alkoholu.”

Link do Regulaminu Konkursu macie tutaj, ale dla leniwych zebrałem do kupy najważniejsze informacje, które mogą Wam się przydać:
  • Uczestnik może startować w pięciu kategoriach.
  • W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.
  • Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 16.05.2016 r. do dnia 06.06.2016 r. na adres organizatora :
    Andrzej Grzeliński
    ul. Waszyngtona 53
    42-202 Częstochowa
    z dopiskiem „VII CKPDBP
  • Piwa konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje.
    Pierwsza - Komisja Branżowa, to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską.
    Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branżą piwowarską.
  • Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką.
  • GRAND CHAMPION - piwo które otrzyma największą liczbę punktów w Komisji Branżowej ze wszystkich piw zgłoszonych (oprócz piwa w kategorii niskoalkoholowe). Zostanie uwarzone w BROWARZE WĄSOSZ, a piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu.
  • Piwo zajmujące PIERWSZE MIEJSCE w kategorii SUMMER ALE zostanie uwarzone w RZEMIEŚLNICZYM BROWARZE JANA w Zawierciu, a piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Browar zastrzega sobie możliwość modyfikacji receptury ze względów technologicznych.
  • Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa - PSPD.

Gdyby komuś jeszcze było mało informacji, to wszelkie pytania można kierować pod adres e-mail: ckpdbp@gmail.com

Jak widzicie warto wysłać do nas piwo, bo nagrody są naprawdę zacne. Teoretycznie nawet dwóch różnych piwowarów może uwarzyć swoje piwo w komercyjnym browarze o ogólnopolskiej dystrybucji! Oczywiście może stać się tak jak w zeszłym roku, kiedy to jeden piwowar uwarzył to samo piwo w dwóch różnych browarach. Rzecz jasna piwowarzy z drugich i trzecich miejsc także mogą liczyć na małe co-nieco. Głównie chodzi tu o talony, bony i rabaty na zakupy w wybranych sklepach internetowych dla piwowarów domowych.

Tak więc piwowarzy i piwowarki wszystko w Waszych rękach! Macie wystarczająco dużo czasu, by uwarzyć jakieś totalnie wyrywające z kapci piwo :) Pamiętajcie jednak, że czas szybko leci, nie czekajcie na ostatni dzwonek – bierzcie się do roboty już dziś!
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz