W styczniu 2015 roku Towarzystwo Promocji Kultury Piwa,
znane jako Bractwo Piwne przyznało kilka ze swoich corocznych wyróżnień i
odznaczeń, przyznawanych osobom i instytucjom zaangażowanym w promocję
‘złocistego napoju z pianką’. Będąc jednym z członków tej organizacji sporym nietaktem, byłoby nie wspomnieć o tym na moim blogu.
Wpis ma jednak tylko i wyłącznie charakter informacyjny, w którym próżno szukać mojego komentarza
Wpis ma jednak tylko i wyłącznie charakter informacyjny, w którym próżno szukać mojego komentarza
Złoty Chmiel
Nagroda Złoty Chmiel obok Piwa Roku jest najważniejszym
odznaczeniem przyznawanym przez Bractwo Piwne. Kapituła Bractwa spośród
kandydatów wytypowanych przez każdy z Kręgów Lokalnych wybiera osobę, która w
danym roku kalendarzowym w jakiś szczególny sposób wsławiła się jako
propagator, animator, działacz i krzewiciel szeroko rozumianej piwnej kultury.
Decyzją niniejszej Kapituły odznaką ZŁOTEGO CHMIELU 2014 został
wyróżniony TOMASZ KRUZ z Piotrkowa Trybunalskiego, którego często mylą z odtwórcą
głównej roli z Mission Impossible ;)
Z uzasadnienia wniosku czytamy:
„Tomasz Kruz od wielu lat działa na rzecz popularyzacji
jednego z najważniejszych aspektów szeroko rozumianej kultury piwa – historii
browarnictwa. Jako archiwista i pasjonat historii szczególne miejsce w swoich
działaniach poświęca właśnie historii piwowarstwa, przede wszystkim na terenie
Piotrkowa Trybunalskiego i okolic.
Tomasz w ostatnich latach zasłynął i dał się poznać, także w szeregach Bractwa Piwnego, jako organizator Biesiad Trybunalskich, w których każdorazowo uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Dotychczas zorganizował on dwa takie spotkania, w których zawsze główną rolę odgrywało piwo. Nie chodzi jednak wyłącznie o aspekt biesiadny i konsumpcję. Biesiady Trybunalskie to także konferencje naukowe o tematyce piwnej, związane z piwem konkursy i zawody, przybliżanie historii browarnictwa piotrkowskiego, czy spacery szlakiem piwowarstwa w Piotrkowie Trybunalskim. Dopełnieniem Biesiad Trybunalskich jest stała współpraca z piotrkowskim Browarem Cornelius, owocująca miedzy innymi możliwością spotkań z piwowarami, czy organizacją wycieczek do browaru.
Tomek jest autorem szeregu publikacji naukowych i
popularno-naukowych, przybliżających tematykę piwowarstwa w dawnych wiekach. Z
jego inspiracji i pod jego redakcją wydane zostało opracowanie „Studia z
dziejów piotrkowskiego browarnictwa od XVI do XX wieku”, na potrzeby którego to
opracowania przygotował on dwa artykuły. Analizuje on także dzieje piwa na tle
innych alkoholi oraz w szerszym kontekście. Przykładami tej działalności są
teksty publikowane w zeszytach „Badania nad dziejami regionu piotrkowskiego”.
Dotychczasowi laureaci medalu ZŁOTY CHMIEL:
Dotychczasowi laureaci medalu ZŁOTY CHMIEL:
- reżyser i senator Kazimierz Kutz
- publicysta i animator kultury Leszek Mazan
- przewodniczący Europejskiej Unii Konsumentów Piwa Terry Lock
- wykładowca i propagator domowego warzenia piwa Andrzej Sadownik
- organizatorzy Chmielaków Krasnostawskich w osobach: burmistrz Krasnegostawu Andrzej Jakubiec i dyrektor Krasnostawskiego Domu Kultury Andrzej Leńczuk
- propagator kultury kulinarnej, w tym piwnej Robert Makłowicz
- twórca portalu internetowego o tematyce piwnej Artur Szudrowicz
- piwowar Browaru Zwierzyniec, popularyzatorka tradycyjnych metod warzenia piwa Maria Polska
- dziennikarz i wydawca, twórca magazynu Pivaria Krzysztof Żurawski
- Sławomir Pahlke - twórca piw Żywe, Koźlak, Grand Imperial Porter dla browaru Amber (pośmiertnie)
- Marek Jakubiak - przedsiębiorca branży piwnej ratujący historyczne browary (Grupa BRJ)
- wieloletni prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich Andrzej Olkowski
- organizator Międzynarodowej Giełdy Birofiliów w Żywcu i współwłaściciel browaru kontraktowego Pinta Grzegorz Zwierzyna
- Agnieszka Wołczaska-Prasolik - piwowarka, organizatorka konkursów piw domowych i Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu
Gospoda Roku
Kandydata do tego tytułu może zgłosić każdy członek
Bractwa Piwnego, niestety dany lokal musi spełniać wiele różnych kryteriów.
Po pierwsze musi oferować co najmniej trzy różne style piwa i posiadać
minimum dwa nalewaki, z których chociaż jeden musi być z „piwem regionalnym”
(cokolwiek to znaczy). Tak więc koncernówki się tu nie załapią. Poza tym obsługa
powinna być kompetentna, a piwo musi być podawane w odpowiedniej do stylu
temperaturze i w odpowiednim szkle na firmowych podkładkach. Niebagatelną
rolę pełni także czystość i higiena lokalu, w którym musi być porządek
i ład. Mniejsze znacznie ma też atmosfera, czyli wystrój i muzyka, która
rzecz jasna nie jest obowiązkowa.
Warto również zaznaczyć, że do tytułu Gospody Roku nie
można zgłaszać lokali, w których warzy się piwo. Od tego jest oddzielna
kategoria.
Kapituła Bractwa Piwnego po rozpatrzeniu wszystkich wniosków
nadesłanych przez swoich członków tytuł GOSPODA ROKU 2014 przyznała
znanemu w środowisku piwnym multitapowi z Warszawy o nazwie KUFLE I KAPSLE.
Z uzasadnienia wniosku czytamy:
„Kufle i Kapsle
Multitap Bar” znajdujący się w Warszawie przy ulicy Nowogrodzkiej 25 posiada 12
czynnych nalewaków z rotacyjnie podłączonymi piwami w 3 różnych temperaturach
dostosowanych do stylu piwa. Stawia to Kufle i Kapsle w czołówce polskich
lokali z lanymi piwami. KiK wyróżnia bardzo duży wybór piw z browarów rzemieślniczych oraz kontraktowych
– nie tylko z Polski, lecz także z Europy i USA. W lokalu cyklicznie odbywają
się premiery piw rzemieślniczych. Dzięki zainstalowanym w lokalu pompom ręcznym
można również delektować się smakiem klasycznego angielskiego Ale. Ofertę piw
lanych uzupełnia wybór około 150 ciekawych piw butelkowych. Pub charakteryzuje
wysoka rotacja piw, jakość i fachowa obsługa. „Kufle i Kapsle” otrzymał od
magazynu Warsaw Insider tytuł „The best beer pub in Warsaw 2013.
Jedzenie - piwne
przekąski w postaci precli czy cebularzy, tart czy frankfurterek w zupełności
wystarczają i doskonale pasują do piwa.
Wystrój – Ciemny,
nastrojowy typowo piwny. Ściany ceglane, wystrój vintage.
Obsługa – tutaj
kolejny bardzo duży plus. Każde piwo jest lane w schłodzone i odpowiednie
do gatunku piwa szkło. Obsługa jest w stanie doradzić odpowiednie piwo, na
które w danej chwili mamy ochotę i wie o czym mówi.
Atmosfera – liczne spotkania z ciekawymi ludźmi, wykłady na
temat piwa, premiery piwne, pokazy warzenia piwa czy szkolenia sensoryczne tworzą
wspaniały klimat tego miejsca.
Dotychczasowe tytuły GOSPODA ROKU:
- 2013 - Piwoteka Narodowa (Łódź)
- 2012 - Pub Pivaria (Szczecin)
- 2011 - Omerta Pub (Kraków)
- 2009 - Restauracja Vojak Svejk (Piotrków Trybunalski)
- 2008 - Pub Oslo (Częstochowa)
- 2007 - Klub AgRafKa (Zgierz)
Mikrobrowar Roku
Mikrobrowarem Roku może zostać każdy browar restauracyjny zgłoszony przez członka Bractwa Piwnego. Jest tu więc odwrotna sytuacja jak przy Gospodzie Roku – konkurs nie obejmuje lokali, w których nie jest warzone piwo.
Rzecz jasna to jest główne kryterium, lecz poza tym taki lokal musi oferować piwo „na wynos”, powinien warzyć co najmniej jeden typ piwa inny niż jasny lager oraz warzyć piwa sezonowe (np. marcowe, świąteczne). Wszystkie warzone tam piwa muszą mieścić się w normach przewidzianych w standardach danego stylu, a trunki winny być podawane we właściwym szkle, najlepiej opatrzonym emblematami browaru i na firmowych „waflach”. Kolejna rzecz to stroje obsługi, które powinny nawiązywać do charakteru danego miejsca. Lokal musi także umożliwiać zakup akcesoriów piwnych z logo mikrobrowaru oraz dać możliwość zwiedzania produkcyjnej części lokalu (warzelnia, leżakownia). Poza tym obowiązkowa jest kuchnia, czyli możliwość zamówienia posiłku na miejscu oraz informacja dla klientów o piwach warzonych przez takowy browar.
Na ostatnim posiedzeniu Kapituły tytuł MIKROBROWAR ROKU 2014
został MINIBROWAR
REDEN z Chorzowa.
W uzasadnieniu wniosku czytamy:
„Minibrowar Reden swoją działalność rozpoczął w pierwszym
kwartale 2013r. Zlokalizowany jest przy ulicy Sobieskiego 17 w Chorzowie. Na
stałe w sprzedaży znajdują się dwa rodzaje piwa własnej produkcji, podawane w
firmowych kuflach. Są to:
- Piwo Reden jasny 12 - czeski Pilsner o ekstrakcie
12 Blg w złocistej barwie i gęstej białej pianie. W aromacie wyczuwalny jest
Żatecki chmiel, dopełnieniem jest smakowite połączenie słodowości z
niespotykaną goryczką. Piwo to jest także zwycięzcą Konkursu Piw
Rzemieślniczych Birofilia 2013 w kategorii Pilzner 11-13°Blg.
- Piwo Reden ciemny 14 - ciemny lager o ekstrakcie 14
Blg, miedzianej barwie i bogatej słodowości, która przeplatana jest karmelowymi
nutami. Aromat chmielu jest delikatny. Słody użyte do produkcji tego piwa
pochodzą z Bambergu.
Restauracja mieszcząca się w Minibrowarze przygotowała miejsca dla ponad 40 osób. Kuchnia serwuje dania proste, swojskie i typowo śląskie. Porcje są treściwe i w przystępnej cenie. Specjalnościami kuchni są: pieczone golonka, biała kiełbasa, żeberka.
Piwo warzone jest w obecności gości restauracji, umożliwia
to usytuowanie kadzi warzelnych na sali obok baru. Można obserwować, jak ze
świeżo ześrutowanego słodu, wody i chmielu powstaje ten doskonały trunek. Jest
także możliwość zwiedzenia całego browaru, łącznie z tankami leżakowymi. W
Minibrowarze Reden odbyło się także odszpuntowanie Schwarzbiera, który został
uwarzony przez laureata IV Śląskiego Konkursu Piw Domowych PSPD, Jacka
Stachowskiego. O dobrą jakość piwa dba znakomity główny piwowar, Łukasz
Łazinka.”
Dotychczasowe tytułu MIKROBROWAR ROKU:
- 2013 - Browar Stara Komenda
- 2012 - Browar Widawa
- 2011 - Browar Czenstochovia
- 2009 - Browar Kowal
- 2008 - Brovarnia Gdańsk
- 2007 - Bierhalle Manufaktura Łódź
Komentarze
Prześlij komentarz