Pilzner – pierwowzór najpospolitszego dzisiaj piwa, jakim
jest jasne piwo typu lager. Po raz pierwszy tak jasne, a przy tym bardzo
klarowne piwo urodziło się Czechom w Pilznie w 1842 roku.
Po degustacji koźlaków Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa
Piwnego postanowił zmierzyć się z ciągle popularnym sloganem, czyli ‘porządnym
polskim pilsem’. Czy możliwe jest, że w naszym kraju wciąż nie mamy
polskiego pilsa z prawdziwego zdarzenia? Postanowiliśmy raz na zawsze uciąć
spekulacje i wspólnie wybrać najlepsze polskie piwo sygnowane mianem pilsa.
Z pilsami jednak nie jest taka prosta sprawa, jaka była z
niemieckim koźlakiem. Otóż świat piwny został zdominowany przez dwa gatunki
pilsa – odmianę czeską i niemiecką. Dla przypomnienia zobaczcie sobie,
co o nich sądzi Beer Judge Certification Program (BJCP).
Bohemian Pilsener (Pils czeski)
Najpopularniejsza odmiana pilsa. Jest to piwo warzone
wyłącznie ze słodu typu pilzneńskiego. Proces zacierania odbywa się metodą
dekokcyjną trójwarową, stąd też przy średniej treściwości wyraźny bukiet
słodowy. Tę słodowość równoważy intensywne nachmielenie superaromatycznym
chmielem odmiany Saaz.
Parametry
wg BJCP:
-
ekstrakt początkowy 11-13.8° Blg
-
alkohol objętościowo 4.2-5.4%
-
goryczka 35-45 IBU
Bogaty ze złożoną słodowością oraz korzennym i kwiatowym
bukietem chmielu Saaz. Akceptowalne są pewne przyjemne i ograniczone aromaty
diacetylu, nie muszą one jednak występować. Innymi słowy aromat jest czysty,
bez owocowych estrów.
Kolor od bardzo blado złotego do głębokiego złota. Bardzo klarowne.
Piana
Gęsta, trwała, kremowo biała piana.
Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu Saaz. Akceptowalny jest niewielki diacetyl jednak nie musi on występować. Posmak jest zrównoważony pomiędzy słodem i chmielem. Czysty smak, brak estrów owocowych.
Zaokrąglona chmielowa goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca.
Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.
German
Pilsner (Pils niemiecki)
W zasadzie jest to kopia pilsa czeskiego zaadoptowana do
warunków niemieckich. Produkcja wyłącznie z jasnego słodu jęczmiennego,
zacieranie dekokcyjne dwuwarowe. Piwo to jest nieco jaśniejsze i bardziej
odfermentowane niż czeskie, na ogół także mniej chmielone, ale w wyniku
większej zawartości siarczanów w wodzie wydaje się bardziej gorzkie. Niemcy
chmielą je swoimi superaromatycznymi odmianami chmielu. Piwa takie są nieco
mniej słodowe, mniej treściwe, bardziej wytrawne i rześkie niż czeskie odmiany
stylu. Pilznery królują zwłaszcza w północnych Niemczech.
Parametry
wg BJCP:
-
ekstrakt początkowy 11-12.4° Blg
-
alkohol objętościowo 4.4-5.2%
-
goryczka 25-45 IBU
Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego
(czasami jakby ciasteczkowy) i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat
szlachetnego chmielu. Czysty, brak estrów owocowych, brak diacetylu. Może mieć
początkowo siarkowy aromat (wynikający z wody, albo drożdży) oraz niską
drugoplanową nutkę DMS wynikającą ze słodu pilzneńskiego.
Słomkowa do jasno złocistego, klarowność od doskonała do bardzo klarowna.
Piana
Kremowa, biała, długo utrzymującą się.
Rześkie i gorzkie z dość wytrawnym finiszem. W smaku wyczuwalna umiarkowanie osłabiona słodowość, aczkolwiek jakieś zbożowe i lekko słodowe słodkości są akceptowalne. Smak chmielowy może być w przedziale od słabego do mocnego, ale powinien być dostarczony ze szlachetnych niemieckich chmieli. Smak czysty, brak estrów owocowych, brak diacetylu.
Chmielowa goryczka dominuje w smaku oraz kontynuuje przez finisz do posmaku.
Średnio lekka treściwość, średnie do mocnego nagazowanie.
Wytyczne obu stylów są bardzo jasno
i klarownie opisane, jednak polscy producenci często nadużywają nazwę, opisując
piwo pilsem, podczas gdy w rzeczywistości ma ono z nim niewiele wspólnego.
Niekiedy też zdarzają się sytuacje odwrotne, gdy piwo w zasadzie spełnia wymogi
stawiane pilsom, jednak jest ono nazywane jako ‘piwo jasne typu lager’.
Z tych właśnie powodów bardzo ciężko
jednoznacznie wskazać, które piwo rzeczywiście jest pilsem, a które nie.
W naszym panelu degustacyjnym
znalazła się całkiem spora mieszanka piw różnych producentów i piwa te w
większości spełniają parametry opisywanego stylu (alkohol i ekstrakt).
Wyjątkiem jest Lwówek Wrocławskie, Polka Pils oraz Jurajskie Pils, gdzie
ekstrakt jest niższy niż wymagane minimum, no ale skoro producent deklaruje
przynależność do tego stylu, to trzeba było to sprawdzić. Oczywiście w 100%
czyste stylowo prawdopodobnie nie jest żadne z tych piw, no ale przecież z
czegoś trzeba było wybrać.
Przy ocenie zwracaliśmy uwagę
zarówno na wytyczne pilsnerów czeskich, jak i niemieckich. Chodziło o to, by
wspólnie wybrać najlepszego pilsa pochodzącego z Polski, jednak bez
rozstrzygania, czy jest to sensu stricto niemiecka odmiana stylu, czy
czeska.
Ocenialiśmy te piwa biorąc pod uwagę
zespół cech obydwu odmian pilsnera. Podczas degustacji nie wiedzieliśmy jakie
piwo pijemy, a punkty były naliczane wg zasad Polskiego Stowarzyszenia
Piwowarów Domowych (PSPD). Maksymalnie piwo mogło zdobyć 50 punktów.
Mnogość na rynku piw pasujących do
stylu sprawiła, że całe te wybory rozłożyliśmy na dwie tury, co by nam się
zmysły nie pomieszały. W sumie o miano najlepszego polskiego pilsa biło się, aż
19 piw. W zasadzie polskich było 18, bowiem dokooptowaliśmy jeszcze do tego
grona ikonę niemieckiego pilsa Jevera Pilsener, żeby zobaczyć jak wypadnie na tle
polskiej konkurencji.
Wyniki są następujące:
1. Książęce Jasne Ryżowe
(Kompania Piwowarska) – 36 pkt.
2. Polka Pils (Browary
Regionalne Wąsosz) – 35
3. Lech Pils (Kompania
Piwowarska) – 34
4. Rebel Podwójnie Chmielone (Browar
Cornelius/Sulimar) – 33
5. Jever Pilsener (Friesisches Brauhaus) – 30,6
6. Amber Chmielowy (Browar Amber)
– 30
7. Zwierzyniec Pils (Perła
Browary Lubelskie) – 28,6
8. Miłosław Pilzner (Browar
Fortuna) – 28
9. Jurajskie Jasne Pełne (Browar
Na Jurze) – 27,9
10. Raciborski Pils (Browar
Zamkowy Racibórz) – 27,6
11. Kormoran Jasne (Browar
Kormoran) – 25,1
12. PILS Hallertauer Mittelfrüh (Browar Gościszewo) – 25
13. PILS Hallertau Mandarina Bavaria (Browar Gościszewo) – 24,6
13. Jurajskie Pils (Browar Na
Jurze) – 24,6
15. Namysłów Pils (Browar
Namysłów) – 22,1
16. Lubuski Chmiel (Browar Witnica) - 22
17. Manufakturowy Pils (Browar
Jabłonowo) – 21,9
18. Niepasteryzowane Wybornie Świeże (Okocim) (Carlsberg Polska) – 21
19. Lwówek Wrocławskie (Browar
Lwówek/BRJ) – 16
Nie ukrywam, że ogólnie rzecz biorąc
jestem dość mocno zaskoczony wynikami. Nadspodziewanie dobrze wypadły piwa z
największego piwnego koncernu w naszym kraju. Zakładałem, że Książęce będzie
wysoko, bo dobrze znam to piwo, ale raczej liczyłem na miejsce poza pierwszą
trójką. Ogromnym szokiem jest także trzecie miejsce Lecha Pilsa, którego
uważałem za typowego średniaka.
Jak wypada niemiecki Jever sami
widzicie – jest w czołówce i w sumie dużo osób to przewidziało. Tak więc od
naszych zachodnich sąsiadów możemy się jeszcze sporo nauczyć.
Debiut marzeń zaliczyła nowość z
reaktywowanego browaru z Wąsosza, czyli Polka Pils. Mimo niskiego ekstraktu
(9%) doskonale poradziła sobie, zmiatając konkurencję już na starcie. Brawo!
Troszkę może dziwić (co niektórych) wysokie miejsce
Rebela, ale piłem całkiem niedawno to piwo i faktycznie smakowało dobrze. Zwierzyniec także wprawił mnie w niemałe osłupienie swoim stosunkowo wysokim miejscem.
Największym zaskoczeniem in minus
jest dla mnie dość daleka pozycja duetu z Gościszewa oraz Kormorana Jasnego,
którego uważałem za jednego z faworytów do podium. Miłosław Pilzner także
poniżej moich oczekiwać – po cichu liczyłem na miejsce w pierwszej piątce.
Nadspodziewanie kiepsko wypadło również Jurajskie Pils, Manufakturowy Pils oraz Lwówek Wrocławskie,
które zaliczyło największy możliwy blamaż. Katastrofa na całej linii!
Teraz już wiecie, że nie każde piwo
z koncernu jest najgorsze na świecie i nie każde piwo z browaru regionalnego
jest takie super zajebiste.
Już teraz zapraszam Was na relację z
kolejnej degustacji, która odbędzie się gdzieś na przełomie sierpnia i
września. Styl został już wybrany, ale póki co, będzie to słodka tajemnica.
Kreatywni mogą się wykazać w komentarzach.
Jeśli ten tekst Ci się spodobał i nie chcesz, by w
przyszłości ominęły Cię kolejne, ciekawe relacje z naszych degustacji – zapisz
się do newslettera, dołącz mnie do swoich kręgów Google+ lub polub mój profil
na fejsie ;>
Tutaj podobnie jak w testach Koźlaków. Produkty popularne górą. Dobrze trafili w gusta. Gratulujemy Corneliusowi i cieszy nas nasza wysoka pozycja :)
OdpowiedzUsuńKsiążęce w porównaniu z tym co było w poprzednim roku jest g****ane, wasz test to czysta kpina. Polka powinna wszystkich zmasakrować, Kormoran zepsuł sięjuż w zimę.
OdpowiedzUsuńZnawca się znalazł. Mógłbyś się chociaż przedstawić, a nie pisać z anonima. Piłeś ostatnio (albo chociaż kiedykolwiek) wszystkie te piwa , żeby osądzać, że ten test to kpina?
OdpowiedzUsuńPomylić to się może jedna osoba, ale nie dziesięć. Po prostu na tą chwilę, takie a nie inne piwa były najlepsze.
porażka z tym konkursem. książęce? to nawet koło piwa nie stało
OdpowiedzUsuńTo nie był żaden konkurs, bo tu nikt nic nie wygrał...
UsuńJest jakieś polskie piwo podobne do czeskiego pilsnera ? czy ciagle musimy pić te badziewia.
OdpowiedzUsuń