środa, 27 lipca 2016

FARMHOUSE!






Ja pierdzielę. Ledwo żyje. Z trudem łapię oddech. Jestem styrany, zmęczony i do cna zmarnowany. Chce mi się piwa! Najpierw 8 godzin w fabryce pasów bezpieczeństwa, a potem robota w domu, znaczy się na podwórku. Zachciało mi się śmieci palić. W ciul śmieci. Sterta większa niż Rysy w Tatrach (takie góry, nie piwo). Upał taki, że jajka się pocą, a ja stoję ze trzy godziny koło ognia i dorzucam te różne tektury, papiery i inne badziewia, pilnując przy tym, aby ogień nie poszedł w siną dal. To znaczy na pola. Fuck! Jaki ja głupi jestem. Czemu akurat dzisiaj musiałem to robić? No, ale jakoś przeżyłem. Opaliłem sobie łydki i włosy na klacie, ale żyję. Śmieci spalone, pora więc na małą nagrodę, którą sam sobie rzecz jasna ufundowałem.
Farmhouse się zwie. Jedno z nowszych piw od Pinty. Wiecie, że trwa właśnie cykl „Tydzień z Browarem Pinta”? No właśnie. Ten farmhałs to taki styl piwa jest. Trochę podobny do belgijskiego Saisona. Specyfik od Pinty został zaszczepiony specjalnymi szczepami drożdży Wallonian Farmhouse (nie musicie tego znać na pamięć, ja też nie znam). Chmiele oczywiście z hameryki, a jakże. 


Otwieram i przelewam. Spod kapsla buchnęło jankeskimi lupulinami. Cykam kilka mało udanych fotek i przechodzę do rzeczy. Nie będę pierdzielił o jasno złotej barwie i sporej białej pianie. Zwyczajnie mi się dzisiaj nie chce. Pić piwo mi się chce i to strasznie.
No to chlup w ten głupi dziób. Dobry ten Farmhouse, nawet bardzo dobry. Wyraźnie rześki, dobrze nasycony, delikatnie kwaskowy z lekkim cytrusowym muśnięciem. Są też tutaj inne owoce. Mianowicie czuję brzoskwinię, cienie moreli i gruszek, czyli typowe belgijskie klimaty. Tło natomiast wypełnia przyjemna słodowa podbudowa oraz subtelne ziemisto-korzenne naleciałości. Podoba mi się taki układ. Faktycznie piwo przywodzi na myśl nieco wiejskie, farmowe klimaty. Aha, jest jeszcze chmielowo-ziołowa goryczka. Niezbyt mocna, ale obecna. Jest krótka, nie zalega i sprawia bardzo szlachetne wrażenie. Super się to pije :)

Aromat też jest wporzo. Jest tu całkiem sporo ziemistych fenoli, uzupełnianych nutami rozmaitych owoców. Od cytrusów, poprzez tropiki, do europejskich brzoskwiń i moreli. Bardzo owoce jest to piwo, naprawdę. Na drugim planie jest subtelna trawa, zioła, pszenica oraz słód, a w tle majaczą jakieś kwiaty i akcenty gumy balonowej. Wyraźny, bogaty i fajny to zapaszek. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić.
Pintowska wariacja Saisona ta naprawdę bardzo smaczne i udane piwo. Nie można odmówić mu złożoności, świeżości i rześkości. Odpowiedni balans także robi świetną robotę. Całość jest delikatnie kwaskowa z nieco cierpkim i lekko gorzkim finiszem. Generalnie piwo jest lekkie w smaku, choć dodatek słodu pszenicznego nadaje mu trochę pełni. Wciąż jednak jest to typowo sesyjny napitek, który doskonale gasi pragnienie. Piłem go łyk za łykiem i wciąż miałem ochotę na więcej. Pijalność na  mistrzowskim poziomie, mimo tego, że byłem styrany jak koń po westernie.
Bardzo dobre piwo właśnie wypiłem. W sam raz na takie temperatury i na ten wysiłek, który zaliczyłem. Od razu czuję się podbudowany i mniej zmęczony. A mówią, że alkohol szkodzi…
OCENA: 8/10
CENA: ok 7.50ZŁ
ALK.5%
TERMIN WAŻNOŚCI: 26.10.2016
BROWAR PINTA//BROWAR NA JURZE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz