Przejdź do głównej zawartości

PORTER BAŁTYCKI WĘDZONY 24° BOURBON BARREL AGED z WIDAWY



Kuźwa to już jest jakieś fatum normalnie! Ktoś mi zaczarował piwnicę! Trafiło mi się kolejne piwo po terminie i wiem, że mam co najmniej jeszcze jedno do wypicia z tym mankamentem…. ;p
No dobra, teraz już bez ‘jajec’. Lata mi to koła wacka, czy porter bałtycki jest tydzień, miesiąc, czy nawet pół roku po dacie ważności. Przynajmniej będzie pewność, że się ułożył, tak więc nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem (nad rozlanym porterem i owszem!).
Piłem już jednego „bałtyka” z Widawy i była to wersja podstawowa sztandarowego mocarza Wojtka Frączyka. Podstawowa, czyli leżakowana w stalowym tanku, czyli w sumie to nigdzie, znaczy się w niczym szczególnym. Dzisiaj jednak mam przed sobą prawdziwy rarytas, prawdziwą perełkę, cymes przez wszystkich zgodnie uważany za jednego z najlepszych krajowych przedstawicieli gatunku. Porter Bałtycki Wędzony 24° Bourbon Barrel Aged – zdobywca między innymi tytułu Kraft Roku 2015 oraz brązu w stylu porter bałtycki w KPR 2016. Na popularnym rejtbirze zajmuje obecnie wysokie siódme miejsce wśród Baltic Porter, a był czas, gdy był na piątym… 


Specjał z Widawy ma iście królewską prezencję. Piwo jest prawie zupełnie czarne i nieprzejrzyste. Ale najlepsza jest tu piana – bardzo obfita, drobna, cholernie trwała i puszysta o pięknej beżowej barwie. Opada długo, lekko znacząc szkło.
Smak to prawdziwa poezja. Uczta dla zmysłów. Uczta dla całego ciała. Piwo jest przyjemnie gładkie, miękkie w odbiorze, dość gęste, zaokrąglone i lekko oleiste. Fajnie oblepia błony śluzowe w ustach i przełyku. Jest raczej bardziej słodkie, aniżeli gorzkie, ale to przecież porter bałtycki, a nie RIS. Łagodna, acz wyczuwalna kawa ze śmietanką, mlecza czekolada, wanilia (od beczki), drogie pralinki, umiarkowanie palone słody, przypalony karmel, toffi, cukier kandyzowany…, no jest tego w pytę! Z tła mrugają delikatne nuty suszonych owoców, głównie rodzynek, daktyli oraz fig (figów?). Akcenty beczkowe – poza wyraźną wanilią – są niezbyt wyostrzone. Dębina i Bourbon zostały zepchnięte do głębokiej defensywy, co jednak nie oznacza, że ich tu nie ma. Całość oczywiście spięta jest subtelną wędzonką typu ogniskowego, bo to przecież jest wędzony porterek :D Alkohol zupełnie nieobecny! Totalnie go nie czuć. Okropelnie pięknie to smakuje. Cudownie, bosko, niepowtarzalnie. Kuboty same spadają z nóg ;)
Jeden orgazm zaliczony, czas na drugi, czyli wąchanko. Tu również wiele się dzieje. Zapach jest bardzo wyrazisty, strasznie ułożony, taki kompletny. Wędzonka jest w miarę wyraźna, przyjemna, ogniskowo-szynkowa. Podoba mi się niemiłosiernie! W zasadzie mamy tu powtórkę z wrażeń smakowych – wanilia, mleczna czekolada, lekka kawa z mlekiem, słodkie pralinki, lekko palone słody, karmel, toffi, cukier kandyzowany, suszone owoce, itepe, itede. Jest pewna różnica w odczuciu „łiskacza” amerykańskiego – w zapachu „łycha” jest trochę bardziej wyraźna. Z tła dobija się lekkie alko na modłę burbonu, ale absolutnie to nie przeszkadza. Etanol jest zajebiście szlachetny i ułożony. Coś pięknego. Takie piwo to można wąchać do usranej śmierci ;p Po prostu cudo!
Ach ten Wojtek…. Wie, co tygrysy lubią najbardziej. Tygrysy takie jak ja rzecz jasna ;) Piwo powala głębią smaku, treściwością, złożonością oraz ułożeniem. Jest słodkie, to fakt. Balans mógłby być nieco przesunięty w stronę goryczki, choć to nie jest dla mnie jakiś wielki problem. Wpływ beczki może nie powala intensywnością, ale jej obecność jest bezsprzeczna. Wanilia robi robotę, troszkę gorzej wypada dębina, ale to może zależy od tego, kto czego oczekuje.
Co tu dużo mówić – piwo jest prawie, że genialne, bliskie ideału. Nie spróbować go, to tak samo, jak nigdy nie kochać się z kobietą. Tego piwa po prostu nie możesz ominąć. Koniecznie trzeba je „zaliczyć” ;D
OCENA: 9/10
CENA: ok 23ZŁ
ALK. 10,5%
TERMIN WAŻNOŚCI: 30.04.2017
BROWAR WIDAWA

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

WIELKI TEST PIW TYPU DESPERADOS

Wielki Test Piw Typu Desperados, Wielki Test Piw Aromatyzowanych Tequilą, Wielki Test Piw o Smaku Tequili. To chyba wystarczające zajawki, by każdy piwny Janusz się pokapował o co mi chodzi. Wspólną ich cechą jest dodany aromat tequili, a przy okazji cały szereg różnych substancji chemicznych. Bazą jak sądzę jest tu zwykły jasny lager, który i tak finalnie nie odgrywa praktycznie żadnej roli. Tequila to słynna meksykańska wódka produkowana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Istnieje wiele jej odmian, a niektóre z nich są nawet przez kilka lat leżakowane w dębowych beczkach po bourbonie, whisky, sherry, czy koniaku. Przymierzałem się do tego tematu jak pies do jeża, czy saper do bomby. Plan był prosty, ale z wykonaniem jak zwykle spore problemy. Główny problem jak zwykle tkwił w zapewnieniu sobie odpowiedniego materiału do testu. Zebranie wszystkich tego typu piw jakie przyszły mi do głowy, okazało się oczywiście niewykonalne z bardzo prostego powodu – niektóre po prostu przesta…

CZYM RÓŻNI SIĘ PODPIWEK OD KWASU CHLEBOWEGO?

Już jako mały brzdąc, niejednokrotnie widywałem na półkach w markecie owe „mityczne” i tajemnicze napoje i zastanawiałem się, co to jest u licha? Jak to smakuje, czy dziecko może to pić? Czy to ma alkohol? U mnie w domu jakoś nigdy nikt się nie imał tego typu wynalazków. Z perspektywy dorosłego człowieka również co jakiś czas natykałem się na różne podpiwki i kwasy chlebowe, ale nadal przez długie lata nie wiedziałem, czym różni się jedno od drugiego, jak one smakują i jak się je robi? Przeważnie stoją na półce z piwami, więc czy to są jakieś piwa może?
Sprawa nie dawała mi spokoju, mimo iż nie znajdywałem nigdy odwagi, by kupić coś takiego i spróbować. Zawsze wolałem wziąć starego, sprawdzonego Żywca lub Tyskacza. W końcu pewnego pięknego dnia, szala mojej niewiedzy zaczęła stopniowo przechylać się w stronę światła, a przecież wiadomo, że zawsze trzeba iść w stronę światła ;>
Powoli zacząłem zgłębiać temat, zakupiłem kilka sztuk, chyba najbardziej znanych tego typu napojów w kra…

WIELKI TEST MUSZTARD ROLESKI

Słowo się rzekło! Trochę musieliście poczekać na ten wpis, ale w końcu udało mi się pocisnąć z tematem. Specjalnie dla Was i niejako na Wasze żądanie zrobiłem Wielki Test Musztard z firmy Roleski!:)

Tytułem wstępu, by nieco wtajemniczyć Was w świat musztard zapraszam (tych co jeszcze nie czytali) do mojego artykułu pt. „Musztarda nie jedno ma imię”. Znajdziecie tam szereg niezbędnych i ciekawych informacji odnoście tej niedocenianej wg mnie przyprawy. A teraz trochę o samym teście. Na warsztat wziąłem 13 różnych musztard. W zasadzie to wszystkie od Roleskiego z wyjątkiem Stołowej i tych z przedrostkiem bio. Musztardy jadłem razem z chłodną parówką, co by jej temperatura przez cały czas była jednakowa. Po każdej musztardzie robiłem kilkuminutową przerwę i popijałem wodę, aby wypłukać z ust smak poprzedniej. Głownie skupiałem się oczywiście na smaku, jego ostrości i pikantności o ile jakaś była. Rzecz jasna oceniałem też sam zapach oraz konsystencję. Wszystko to oczywiście w odniesieniu …

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka występuje w…

Grudniowa eskapada po browarach woj. Śląskiego

(NIE)WIELKI TEST PIW ŚWIĄTECZNYCH

MOJA PIWNICZKA: 5-letni RACIBORSKI PORTER

WIELKI TEST PIW KONCERNOWYCH

Nie wiem, czy ja jestem jakiś głupi, czy niepoprawny politycznie, ale postanowiłem zrobić sobie Wielki Test najpopularniejszych piw koncernowych. Nie żadne tam Dębowe Mocne, czy inne Warki Strong. Nie. Po prostu zwykłe i najbardziej popularne koncerniaczki (tzw. ‘jasne pełne’) w Wielkim Teście. Ślepym teście, mówiąc dokładniej. Co z tego wyszło przeczytacie poniżej.
Na co? Po co?
Już dawno chciałem to zrobić, co najmniej pół roku temu. Pomysł wpadł mi do łba znacznie wcześniej niż Wielki Test Piw Zielonych. Który jest bardziej hardcorowy? Ciężko powiedzieć. A po co to wszystko? Dlaczego szanowany piwny bloger (jaka skromność z mojej strony ;p) miałby sobie zaprzątać głowę bezpłciowymi i wypranymi ze smaku ojrolagerami? Ano po to, ponieważ gro czytelników pija właśnie takie piwa. Ba! Co tu dużo mówić – sam też je pijam i zapewne większość piwnych blogerów także to robi. Tylko nie każdy potrafi się do tego przyznać. Oczywiście obecnie nie wlewam w siebie zwykłych koncerniaków tak częs…