Przejdź do głównej zawartości

CZORNY MIŚ

Swego czasu (ongiś, drzewiej, onegdaj) w Browarze Widawa na świat przyszedł Miś. Była to pierwsza w kraju PIPA. Jak wiecie bycie pipą to dość nieciekawa sprawa, toteż Miś szybko czmychnął z Widawy i osiedlił się na Górnym Śląsku. Zmienił totalnie wizerunek, by nikt nie mógł go rozpoznać. Od tamtej pory Miś robi za hajera i zowie się Czorny Miś. Codziennie dyra jak wół na grubie, a po swojej szychcie wlewa w siebie hektolitry ‘lechotyskaczożubrów’ ;)
Bajkopisarz ze mnie żaden, więc teraz będzie na poważnie.
Mój rzeczony gość nosi przydomek Silesian Black Ale. Byłem na paru lekcjach angielskiego, więc rozumiem znaczenie tych słów. Zastanawia mnie tylko dlaczego ten czarny ejl nie został po prostu nazwany Polish Black Ale? Miś był pipą, bo miał polskie chmiele, podobnie jest przecież z Czornym Misiem. Po jaką cholerę zatem konotacje ze Śląskiem? Bo piwo jest czarne? Równie czarny jest Stout, czy niektóre portery bałtyckie.
Dobra, zostawmy to. Skupmy się na tym, co czyha w tej małej, jakże poręcznej buteleczce. Gdyby nie jeden bardzo ważny i ciekawy składnik, byłby to zwykły i pospolity (często nudny) Black Ale. Gdyby nie słód wędzony torfem Czorny Miś zapewne byłby równie interesujący jak hałdy na Śląsku, czy pół tony węgla w mojej kotłowni. W tym piwie robotę robić ma torfowa wędzonka! Kropka. 


Miś górnik zdecydowanie lepiej wygląda w szkle niż na etykiecie. Czarna, nieprzejrzysta, ale klarowna barwa pięknie się prezentuje na tle bardzo wysokiej, drobnej i pierzastej czapy. Beżowa piana jest zwarta jak szeregi Wehrmachtu i sztywna jak koci ogon. Jej żywotność jest wprost proporcjonalna do objętości – skubana prawie wcale nie chce opadać! Lacing także zdaje egzamin na piątkę.
Wędzone torfem słody czuć już z daleka. Aromat jest nader intensywny i wyraźny. Bakelit, rozgrzany asfalt i spalone kable faktycznie robią tutaj kawał dobrej roboty! Nie trzeba się ich doszukiwać ze świecą jak w niektórych piwach. Tutaj torfowe klimaty są aż nadto wyraźne. Tuż za nimi podąża ogniskowy dym oraz palone słody. Nieco z boku udziela się także prażone ziarno kawy i gorzka czekolada. Z biegiem czasu z tła wyłania się niewielka popiołowość, szczypta chleba razowego i palonego jęczmienia. Jakże zacny i wspaniały to aromat! Mógłbym go wąchać bez końca :D

Piwo jest dość nisko wysycone, w smak bez żadnego problemu dorównuje zapachowi. Pierwszy plan to wyraźne palone słody oraz nie mniej wyraźna torfowość. Dosłownie jakbym żarł zjarane przewody elektryczne, polane rozgrzaną masą bitumiczną. Naprawdę niezwykłe uczucie! Dalej mamy sporo gorzkiej czekolady, świeżo parzonej kawy, kończącej się subtelnym popiołem w ustach. W tle majaczy lekki tytoniowy sznyt z domieszką ogniskowego dymu. Stawkę zamyka średnio mocna, palona goryczka, która jest krótka i szlachetna. Pojawia się zupełnie znikąd i równie szybko zmyka gdzie pieprz rośnie. Bardzo smaczny ten Czorny Miś. Dobrze, że wyjechał na ten Śląsk.
Piwo ma odpowiednią pełnię smaku, choć nie powiedziałbym, że to aż 16°Plato. Jego konsystencja nie jest jakoś szalenie gęsta, a mimo to ciecz oferuje szeroką paletę doznań. Całość jest dość wytrawna i świetnie zbalansowana, dzięki wyraźnej goryczce wspaniale kontrującej słodową bazę. Pije się to w ekspresowym tempie, a z twarzy nie sposób zmazać widoku szczęści i ukojenia. Takie piwa to ja poproszę! :)
Na uwagę zasługuje bardzo dobre wykonanie, jak również sam zamysł. Czorny Miś od Kolaborantów to coś dla fanów bardziej odjechanych smaków. 
Ps. z braku czarnego misia, do zdjęć pozował mi biały miś, biały miś...
OCENA: 8/10
CENA: ok. 9ZŁ
ALK.6,2%
TERMIN WAŻNOŚCI: 15.04.2016
BROWAR WIDAWA&BROWAR KOPYRA      

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Imperator. Niech moc będzie z tobą!

Jest takie piwo jak Imperator Bałtycki od Pinty. Jest także Imperator z Browaru Jabłonowo, ale jedno z drugim nie ma nic wspólnego prócz częściowej nazwy. Nawet woltaż raczej nie jest wspólny, bo w piwie z Jabłonowa jest on dużo wyższy. Ale po kolei. Było sobie kiedyś takie piwo jak Imperator – strong lager, czyli typowy mózgotrzep. Taki artykuł pierwszej potrzeby każdego żula, można rzec. Współczynnik „spejsona” był tutaj nad wyraz korzystny. Nie mniej jednak, piwo pewnego roku zniknęło z rynku, bo jak pewnie wiecie, od kilkunastu lat piwa mocne sprzedają się w Polsce coraz gorzej. Browar Jabłonowo jak widać poszedł mocno pod prąd i jakiś czas temu wskrzesił Imperatora. Tyle, że teraz jest jeszcze mocniejszy. Zamiast 10% ma, aż 12% alko! Nie w kij dmuchał. Nawet Karpackie Super Mocne mu nie podskoczy. Takiego woltażu może pozazdrościć niejeden RIS, czy Barley Wine . Toż to prawdziwy potwór, nawet wśród mocnych piw. Lęk jednak mi nie straszny, ja żadnego piwa się nie boję. Szklanki

10,5 DZIESIĘĆ I PÓŁ

ALK.4,7%. Góra dwa tygodnie temu, bez żadnego szumu medialnego w sklepach pojawiło się piwo Dziesięć i Pół . Kultowa marka z lat 90-tych została reaktywowana!!! Każdy obywatel naszego kraju w wieku 30+ z pewnością pamięta to piwo – ogromne kampanie reklamowe w radiu, tv i prasie, plakaty, billboardy, gadżety z logo 10,5. To piwo było po prostu wszędzie, to było coś, to była moda, styl życia... Pojawiło się dokładnie w 1995 roku i z miejsca stało się głównym konkurentem dla mega popularnego wówczas EB. Jednak z upływem lat marka powoli zaczęła upadać, aż w końcu zupełnie zniknęła z rynku, podobnie zresztą jak EB. Dziś Kompania Piwowarska postanowiła zrobić reedycję marki, wypuszczając na razie bardzo limitowaną ilość piwa. Jest to swego rodzaju test konsumencki, KP liczy na ‘powrót do przeszłości’ wśród konsumentów, sentymentalną podróż do czasów młodości pewnej grupy klientów. A jeśli piwo „się przyjmie” zagości w sklepach na stałe. Niecny plan.  Ja z racji swojego wiek

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst

Niby "małpka", a jednak w środku piwo 18% vol.!!!

  Ostatnio będąc w Dino wyczaiłem przedziwne piwo. Początkowo nawet nie byłem pewny, czy jest to piwo. Stało jednak na półce obok innych piw, więc moja ciekawość zwyciężyła. Mamy tu napitek o woltażu, aż 18%! Nie czyni go to rzecz jasna najmocniejszym polskim piwem, ale szacun i tak się należy. Zwłaszcza, że możemy to kupić w dyskoncie. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jakim sposobem udało się otrzymać taki woltaż. Banderoli nie ma, więc opcja z dolewaniem spirytusu odpada. Wymrażanie natomiast to cholernie drogi interes, więc cena byłaby zapewne dużo większa. Poza tym, jeśli już coś wymrażać, to z pewnością jakieś mocne już piwa i obowiązkowo trzeba się tym chwalić na lewo i prawo. Ta opcja też na bank odpada. Bardzo ciekawą rzeczą jest też dziwnie znajome opakowanie, które zna chyba każdy domorosły obywatel tego kraju :D Niby „małpka”, a w środku zonk…, to znaczy piwo. Najbardziej jednak absurdalną rzeczą jest wg mnie idiotyczna nazwa. W sumie to nawet nie wiadomo jak to wymawiać.

Chimney - Sztos Alert!

  Czas na kolejny debiut na łamach Piwa Naszego Powszedniego – przed wami Browar Moon Lark (a raczej tylko jego piwo). Jest mi niezmiernie miło zapoznać się z nowym przybytkiem. Moon Lark (po naszemu: księżycowy skowronek) wystartował w 2022 roku i jest to browar stacjonarny, mieszczący się w miasteczku Poręba, rzut krowim plackiem od Zawiercia. Głównym piwowarem, a zarazem jednym z dwóch właścicieli jest znany w środowisku Paweł Masłowski. Tak, ten sam, który przez wiele lat warzył piwa dla Browaru Pinta. Między innymi jeszcze w Zawierciu, a później w Wieprzu. Jego wspólnikiem jest Michał Bartosik. Co ciekawe, Moon Lark to nie tylko browar, ale również miodosytnia i seltzerownia. Ich kolejnym wyróżnikiem jest to, że leją tylko w puchy. Piwem, które u mnie debiutuje jest Chimney – Smoked Baltic Porter wędzony dymem z drewna bukowego. Trunek ten został uwarzony specjalnie na tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego. No i super. Polska porterem bałtyckim stoi i już! Piwo w szkle wyg

Bojanowo Porter Pomarańczowy

  Przedstawiam wam pierwszy w Polsce porter bałtycki z pomarańczą! Piwo ukazało się tuż przed tegorocznym Baltic Porter Day, więc wciąż możemy uważać je na nowość. Być może gdzieś już o nim słyszeliście, ale poznajcie też moje zdanie. Przyznam się, że strach jest. Może nie bardzo duży, ale jednak. Wszak to Bojanowo, ale z drugiej strony klimaty pomarańczowe uwielbiam. Poza tym myślę, że z ciemnymi, porterowymi klimatami może to nieźle zagrać. Gwoli ścisłości - w składzie nowinki od Bojanowa znalazł się sok pomarańczowy, jak również skórki z pomarańczy. Bazą tego napitku jest oczywiście regularny Bojanowo Porter , który sam w sobie jest całkiem niezłym piwem. Zobaczmy co wyszło z tego eksperymentu. Piwo wygląda zwyczajnie – jest praktycznie czarne i nieprzejrzyste. Na wierzchu mieni się niewysoka, acz drobna i puszysta pianka koloru beżowego. Smak jest… na pewno niespotykany. Wyraźnie czuć skórkę pomarańczy (nieco mniej sam sok), ale są też nuty porterowe, tj. ciemne słody, pie

Miłosław & Makłowicz - ArcyLager

  Jak „płodny” jest Browar Fortuna każdy widzi. Co rusz jakieś nowe wymrażanki, a to współpraca z Makłowiczem, a to nowe wcielenie porteru bałtyckiego. Czasem jakaś nowa Fortuna też się pojawi. Naprawdę jest tego sporo. W tym tygodniu jednak „Ostajewski i spółka” przeszli samych siebie, serwując nam, aż trzy nowości. Praktycznie na raz! Jedną z nich jest kolejna kucharska kooperacja. Miłosław & Makłowicz – ArcyLager. Jak głosi dopisek „warzony z ryżem”. Cóż, zbytnio odkrywcze to to nie jest. Od razu ciśnie mi się na usta: nie lepiej było uwarzyć ArcyStouta, ArcyBocka lub ArcyWeizena? Jednakże po przeczytaniu składu wiemy o wiele więcej. Do piwa tak naprawdę dodano płatki ryżowe, a także zieloną herbatę Genmaicha z prażonym ryżem, sok z imbiru oraz sok z cytryny. Tak, skojarzenia z Dalekim Wschodem są jak najbardziej na miejscu.  ArcyLager pieni się jak oszalały. Bielutka pierzynka jest nader puszysta, średnio pęcherzykowa i dosyć trwała. Zostawia wyraźne zacieki na ściankach.