Chcąc uporządkować mnogość faktów, wydarzeń, premier,
eventów, a czasem też afer i tego wszystkiego co się w piwnym
świecie dzieje (a dzieje się dużo), postanowiłem stworzyć nowy dział na
blogu – Piwna Kronika.
Wpisy będą się tu pojawiały bardzo regularnie, dokładnie raz
w miesiącu. W Kronice postaram się podsumowywać najbardziej ważne,
najistotniejsze i niekiedy kontrowersyjne wydarzenia, jakie miały miejsce w
danym miesiącu. Będzie o nowym piwach, browarach, imprezach,
sensacjach, doniesieniach, plotkach, wydarzeniach
ważnych dla każdego homo sapiens, który piwa nie traktuje po macoszemu.
Takie podsumowania miałem już tworzyć od stycznia tego roku,
lecz jak zwykle leń był moim najlepszym doradcą. W końcu jednak po wewnętrznej
batalii z własnymi słabościami, ruszyłem z koksem ;>
Nie mogę nikomu obiecać, że obecna formuła tej Kroniki nie
ulegnie zmianie w przyszłości, gdyż wiadomo, że życie najlepiej wszystko
weryfikuje. Tak, czy siak, postaram się dostosować i z biegiem czasu
udoskonalić merytorykę tego działu tak, aby każdy z Was mógł szybko i
skutecznie odszukać temat, który go interesuje.
Jeśli więc nie chcesz, by ominęło Cię coś ciekawego z
piwnego półświatka, chcesz być na bieżąco, chcesz dużo wiedzieć – czytaj Piwną
Kronikę Amatora Piwa!
Premiery
To chyba będzie najbardziej obszerny temat w tym dziale. W
marcu premier było co niemiara.
- AleBrowar wypuścił na rynek to, co sobie zażyczyli internauci, czyli fanowską edycję piwa Smoky Joe ze zwiększonym udziałem słodu whisky – ciekawa alternatywa.
- Pinta po wcześniejszej wizycie w Irlandii rozlała do kegów owoc współpracy z tamtejszym browarem O'Hara's Carlow Brewing Co. Piwo nosi nazwę O’Hara’s Lublin to Dublin – mocniejszy stout owsiany na polskich chmielach. Jest to pierwszy w Polsce międzynarodowy collaboration brew. Brawo Pinta!
- W połowie marca swoje drugie piwo zaprezentował Doctor Brew – American IPA.
- Najbardziej wyczekiwana przeze mnie premiera ostatnich kilku miesięcy – piwo Hades, Russian Imperial Stout z Olimpu trafił do sklepów.
- Browary Regionalne Jakubiak też dorzucają swoje trzy grosze w postaci Bojana Kokosowego (!) i Strażackiego, który jest jasnym lagerem.
- Browar Witnica, słynący z masełka w piwie zaprezentował dwie nowości – Lubuski Chmiel oraz Lubuskie IPA z udział sześciu amerykańskich chmieli!!! Piwo górnej fermentacji z Witnicy to olbrzymie zaskoczenie.
- Artezan wypuścił piwo Old Ale, leżakowane z płatkami dębowymi po bourbonie. Swoją premierę miał także rocznicowy Czarny Pacific, ciemna wersja kultowego już Pacifica Pale Ale. Pojawiło się również trzecie z serii IPA Tour – No Worries.
- Wielka Niedźwiedzica nie śpi. W marcu pojawiły się dwa piwa z Bieszczad – Black IPA Renegat oraz stout owsiany Eskulap.
- Kontraktowcy z Browaru Birbant zaprezentowali drugie piwo – Birbant Citra IPA single hop.
- Kormoran nie chce być z tyłu i w końcu wydaje na świat czwarte piwo z serii Podróże Kormorana – Coffee Stout.
- Pracownia Piwa jak co miesiąc raczy nas nowościami. Tym razem wypuszcza niemal na raz trzy piwa: Dżok (mild) i Bobby (scottisch ale 80) oraz ostatnią sztukę z serii H.O.P.S. - Crack Off.
- Browar Fortuna kontynuuje serię piw smakowych: Fortuna Mirabelka to drugie z rzędu tego typu piwo po Fortunie Śliwkowej.
- Koncerny również miały co nieco do powiedzenia w marcu. Grupa Żywiec zaskoczyła wszystkich trzema nowościami, z których na stałe w sklepach zagości tylko jedno. Które? O tym zadecydują internauci w wyniku głosowania. Do wyboru mamy Białe (witbier), Marcowe (marcowe) oraz Bock (koźlak).
- Carlsberg Polska stworzył piwo limonkowe Carlsberg Citrus oraz nową wersję Okocimia Radlera z grejpfrutem. Za bardzo się nie wysili.
Browary
- Dokładnie 4 marca zadebiutował kontraktowy Browar Bazyliszek z piwem American Psycho IPA. Piwo wzmaga wiele kontrowersji, gdyż do jego produkcji ponoć użyto mieszanki ziół stosowanych do produkcji słynnej Zielonej Wróżki, czyli absyntu! Do tej pory uwarzono już trzy warki i z tego co mi wiadomo każda w innym browarze. Niestety jak na razie z dostępnością piwa jest spory problem.
- 6 marca otwarto kolejny restauracyjny przybytek: Browar Dziedzice, zlokalizowany w Czechowicach-Dziedzicach na Śląsku.
- Również w marcu powstał Browar Spirifer, warzący (póki co) kontraktowo w restauracyjnym Browarze Trzy Korony w Puławach. Ich pierwsze piwo to American Amber Ale. Nazwa browaru pochodzi od kopalnego ramienionoga dość popularnego na terytorium Polski. Włodarze zapowiadają, że nie zamierzają ograniczać warzenia wyłącznie do jednego browaru.
Imprezy
- W dniach 28 marca - 6 kwietnia tego roku odbyła się druga edycja Łódzkiego Festiwalu Piwa Offbeer. Nie jest to typowa impreza plenerowa, a większość atrakcji miała miejsce w dwóch łódzkich pubach – Piwotece Narodowej i The Eclipse Inn oraz w browarze restauracyjnym Bierhalle. Atrakcji było sporo: warsztaty sensoryczne, wycieczki po regionie śladami browarnictwa, warsztaty piwowarskie z pokazem warzenia, pokazy filmów w kinie Kinematograf, spotkanie z przedstawicielami browarów, wystawa etykiet piw domowych oraz quizy, konkursy i prelekcja na temat browarnictwa łódzkiego. W ramach tej imprezy odbył się także I Łódzki Konkurs Piw Domowych. Osobiście nie byłem, ale jak widać jest czego żałować.
- Również w Łodzi i również w marcu – Targi PiwRegionalnych Piwowary. Impreza miała miejsce w dniach 28-29 marca, co mnie trochę dziwi, bo częściowo pokrywała się z konkurencyjnym Offbeerem. Pierwsza edycja targów zdołała namówić do wystawienia się około 15 polskich browarów. Poza tym można było zakupić trochę piw zagranicznych m.in. z Niemiec, Czech i Belgii. W programie znalazły się również warsztaty, prezentacje i spotkania z ciekawymi ludźmi. Był Maciej Chołdrych, Marek Suliga, Michał „Docent” Maranda i Piotr Misiewicz. Były pokazy warzenia piwa, wykłady o piwie i piwnej turystyce, gotowanie potraw z piwem, piwne mity, piwo i zdrowie, prawo i piwo, savoir-vivre za barem i kilka innych ciekawych tematów. Moim zdaniem harmonogram był ciekawszy i atrakcyjniejszy niż na Offbeer, ale to tylko teoria. Może ktoś z Was był i potrafi porównać obie imprezy?
- 14 marca we Wrocławiu w Browarze Mieszczańskim miała miejsce premiera drugiego piwa od Doctora Brew – American IPA. Ludzi było dużo, impra się udała, a Marcin i Łukasz puścili trochę farby w wywiadzie z Kopyrem.
Artezan i sera H.O.P.S. to jakieś nieporozumienie. H.O.P.S. to Pracownia Piwa ;) Pozdrawiam! Poza tym PLON Czerwony ma mieć premierę 14 kwietnia, więc to nie marzec ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Ach te chochliki ;P
Usuń