Miałem skrobnąć parę słów na temat rezygnacji Marki Suligi
ze stanowiska Wielkiego Mistrza Bractwa Piwnego, ale stwierdziłem, że nie ma
się zbytnio nad czym rozczulać. Swoje odsłużył, swoje zrobił i chwała mu za to.
Tak więc dzisiaj nie o tym, ale są dwie sprawy, które chciałbym wam przekazać.
Jednym z obszarów działalności Towarzystwa Promocji
Kultury Piwa BRACTWO PIWNE jest przyznawanie tytułów i wyróżnień
osobom lub lokalom, które w taki, czy inny sposób na to zasługują. W ciągu
ostatnich kilku miesięcy poznaliśmy już Piwo Roku oraz Domowego Piwowara Roku.
10 kwietnia 2014 roku kapituła Bractwa Piwnego przyznała dwa
tytuły dwóm różnym lokalom. Mowa tu o Gospodzie Roku oraz Mikrobrowarze
Roku.
GOSPODA ROKU
Tytuł Gospoda Roku 2013 powędrował do PIWOTEKI
NARODOWEJ z Łodzi, którą zarządza piwowar i bloger Marek Puta, posiadający
również w swojej kolekcji kontraktowy Browar Piwoteka.
W poprzednich latach laureatami były:
- 2012 – Pub Pivaria ze Szczecina
- 2011 – Pub Omerta z Krakowa
- 2009 – restauracja Vojak Svejk z Piotrkowa
- 2008 – Pub Oslo z Częstochowy
- 2007 – Klub AgRafKa ze Zgierza
Kandydata do tego tytułu może zgłosić każdy członek Bractwa
Piwnego, niestety dany lokal musi spełniać wiele różnych kryteriów. Po pierwsze
musi oferować co najmniej trzy różne style piwa i posiadać minimum dwa
nalewaki, z których chociaż jeden musi być z „piwem regionalnym” (cokolwiek to
znaczy). Tak więc koncernówki się tu nie załapią. Poza tym obsługa powinna być
kompetentna, a piwo musi być podawane w odpowiedniej do stylu temperaturze i w
odpowiednim szkle na firmowych podkładkach. Niebagatelną rolę pełni także
czystość i higiena lokalu, w którym musi być porządek i ład. Mniejsze znacznie
ma też atmosfera, czyli wystrój i muzyka, która rzecz jasna nie jest obowiązkowa.
Warto również zaznaczyć, że do tytułu Gospody Roku nie
można zgłaszać lokali, w których warzy się piwo. Od tego jest oddzielna
kategoria.
Osobiście jeden raz miałem przyjemność odwiedzić Piwotekę,
przy okazji Festiwalu Offbeer w 2013 roku. Przyznam, że ilość nalewaków i
oferowanych piw robi wrażenie. Liczne premiery, cykliczne warsztaty
piwowarskie, spotkania z cyklu „Piwo i jedzenie” oraz inne eventy jak
najbardziej zasługują na uznanie i podziw. Obsługa również nie pozostawia wiele
do życzenia, nie mniej jednak wystrój raczej nie trafia w moje upodobania –
jest schludnie i dość nowocześnie, by nie powiedzieć modernistycznie. Miejsca
jest sporo, ja wolę jednak bardziej klimatyczne miejsca z tzw. duszą.
MIKROBROWAR ROKU
Na podobnych zasadach jest przyznawany tytuł Mikrobrowaru
Roku, którym może zostać każdy browar restauracyjny zgłoszony przez członka
Bractwa Piwnego. Jest tu więc odwrotna sytuacja jak przy Gospodzie Roku –
konkurs nie obejmuje lokali, w których nie jest warzone piwo.
Rzecz jasna to jest główne kryterium, lecz poza tym taki
lokal musi oferować piwo „na wynos”, powinien warzyć co najmniej jeden typ piwa
inny niż jasny lager oraz warzyć piwa sezonowe (np. marcowe, świąteczne).
Wszystkie warzone tam piwa muszą mieścić się w normach przewidzianych w
standardach danego stylu, a trunki winny być podawane we właściwym szkle,
najlepiej opatrzonym emblematami browaru i na firmowych „waflach”. Kolejna
rzecz to stroje obsługi, które powinny nawiązywać do charakteru danego miejsca.
Lokal musi także umożliwiać zakup akcesoriów piwnych z logo mikrobrowaru oraz
umożliwiać zwiedzanie produkcyjnej części lokalu (warzelnia, leżakownia). Poza
tym obowiązkowa jest kuchnia, czyli możliwość zamówienia posiłku na miejscu
oraz informacja dla klientów o piwach warzonych przez takowy browar.
10 kwietnia Kapituła Bractwa Piwnego uznała, że na tytuł Mikrobrowar
Roku 2013 zasłużyła STARA KOMENDA ze Szczecina. Jest to klimatyczny
lokal założony w 2011 roku. Jego nazwa pochodzi od budynku, w którym się
znajduje. Jest to zabytkowa kamienica z 1867 roku, która dawniej pełniła
funkcję Komendatury Garnizonu Wojskowego.
Stara Komenda stale się rozwija, spełniając przy tym
wszystkie stawiane jej wymagania jako Mikrobrowar Roku. Jak napisano w
uzasadnieniu „Tytuł Mikrobrowar Roku jest odzwierciedleniem nieustających
starań czynionych przez Browar Stara Komenda, zmierzających w kierunku
kreowania pozytywnego wizerunku piwa, piwosza, konsumpcji piwa i jakości jego
serwowania”. Osobiście nigdy tam nie byłem, ale podobno warto.
W ubiegłych latach tytuł ten przyznano:
- 2012 – Rodzinny Browar Widawa z Chrząstawy Małej
- 2011 – Browar Czenstochovia
- 2009 – Minibrowar Kowal z Koszalina
- 2008 – Brovarnia Gdańsk
- 2007 – Bierhalle Manufaktura z Łodzi
Komentarze
Prześlij komentarz