Przejdź do głównej zawartości

Cała prawda o GRODZISKIM PORTERZE



Porter Grodziski z przytupem wszedł na salony jesienią zeszłego roku, wprawiając w niemałe osłupienie większość krajowych piwoszy. No i rozpętało się piekło, czy jak mawia dzisiejsza młodzież – shitstorm. No bo jak to, porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji?! Dżizysss… Kto to słyszał? Jak tak można profanować ‘czarne złoto polskiego piwowarstwa’?
Ano można. Browar w Grodzisku Wielkopolskim wcale nie jest pierwszy w tej kwestii i na pewno nie ostatni, ale ja nie o tym chciałem Wam dzisiaj prawić.
W Grodzisku bardzo słusznie wykoncypowali, żeby uwarzyć „unikalne połączenie dwóch legend polskiego piwowarstwa – piwa grodziskiego i portera bałtyckiego”. Tak więc mamy tu prawilne porterowe ciało 19ºBlg i słód pszeniczny wędzony dymem dębowym, który jak wiemy jest nieodzownym słodem przy produkcji Grodzisza. Oczywiście brzeczkę zaszczepiono oryginalnymi drożdżami „grodziskimi”. Dokładnie tymi samymi, które stosuje się przy produkcji piwa grodziskiego. Jako, że jest to porter dodano również słód jęczmienny prażony. Tadaam! No i tym sposobem mamy górnofermentacyjnego wędzonego portera bałtyckiego. Łot i cała historyja… Aha, bym zapomniał – na dokładkę wrażeń w składzie mamy amerykański chmiel! :o


Otwieram i przelewam. Całkiem sympatycznie wygląda to w szkle. Czarne i nieprzejrzyste to jak rasowy Stout. A pieni się jak głupie! Apetyczna i szalenie obfita beżowa czapa sprawia przemiłe wrażenie. Jest mega puszysta, a jednocześnie zbita, niebywale trwała i sztywna niczym koci ogon po najechaniu na niego tylnym kołem naszego SUVa ;>
W smaku pychotka! Ciała może nie ma tu jakoś strasznie dużo, ale trzeba pamiętać, że to waga lekka portera bałtyckiego. Jest lekka paloność, jest także niewielka, acz zauważalna wędzonka typu dymnego. Są ciemne słody, jest czekolada deserowa, kawa zbożowa, ciemne pieczywo, a w oddali majaczy szczypta melasy, suszonej śliwki, lukrecji i orzechów laskowych. Cóż za złożoność! Mniam, mniam. Naprawdę mi to bardzo smakuje. Wysycenie jest stosunkowo wysokie, jak na ten styl, ale przymykam na to oko, a nawet dwoje oczu (dwa oka?). Wiecie co jeszcze? Naprawdę czuję tu również lekkie muśnięcie jankeskimi lupulinami. Daleko w tle pobrzmiewa taka bardzo subtelna cytrusowość, która wnosi tu pewien powiew świeżości i kwaskowatości. Palono-chmielowa goryczka jest raczej niezbyt mocna, ale za to bardzo szlachetna, krótka i ułożona. W odpowiedni sposób równoważy słodowy kręgosłup, sprawiając że piwo nie jest  nazbyt słodkie. Alkohol został tak świetnie tutaj wkomponowany, że dopiero po opróżnieniu połowy butelki przypomniałem sobie ile to ma procent. Naprawdę praktycznie nic nie czuć. Brawo!

W zapachu następuje kontynuacja tej dobrej passy. Rączki same składają się do oklasków. Tu również jest wielowątkowo, bogato i szalenie wyraziście - zapaszek czuć ze sporej odległości. Dominuje słodycz suszonych owoców, karmelu i melasy nad prażonym słodem, kawą zbożową, mleczną czekoladą i przyjemną orzechowością. Akcenty dymne jakby się nieco schowały i tutaj trudniej je już wyłapać, ale jak się człek postara to da radę J Generalnie w aromacie jest bardziej słodko niż w smaku, ale wciąż bardzo przyjemnie. Tu alkohol również jest dobrze ukryty. Co jedynie delikatnie smyra w nosek, wywołując konotacje z jakimś przyjemnym czekoladowym likierem.
Porter Grodziski to piwo niebywale złożone, pełne w smaku, gładkie, treściwe, przez pierwsze chwile nieco słodkawe, ale sumarycznie jest dobrze zbalansowane. Goryczka wyśmienicie wywiązuje się ze swej roli. Wędzonka objawia się głównie w smaku, dając ciekawe i niezwykle pasujące połączenie ciemnych słodów oraz dymu. Całość jest nad wyraz pijalna. Wchodzi to jak przysłowiowa czeska desitka lub pierwszy kielon na imprezie w akademiku.
Sumarycznie wyszło klawo. Chyba tak właśnie miało być. Ja to kupuję :)
OCENA: 8/10
CENA: 6.99ZŁ (monopolowy)
ALK. 8,5%
TERMIN WAŻNOŚCI:19.04.2019
BROWAR W GRODZISKU WIELKOPOLSKIM

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Imperator. Niech moc będzie z tobą!

Jest takie piwo jak Imperator Bałtycki od Pinty. Jest także Imperator z Browaru Jabłonowo, ale jedno z drugim nie ma nic wspólnego prócz częściowej nazwy. Nawet woltaż raczej nie jest wspólny, bo w piwie z Jabłonowa jest on dużo wyższy. Ale po kolei. Było sobie kiedyś takie piwo jak Imperator – strong lager, czyli typowy mózgotrzep. Taki artykuł pierwszej potrzeby każdego żula, można rzec. Współczynnik „spejsona” był tutaj nad wyraz korzystny. Nie mniej jednak, piwo pewnego roku zniknęło z rynku, bo jak pewnie wiecie, od kilkunastu lat piwa mocne sprzedają się w Polsce coraz gorzej. Browar Jabłonowo jak widać poszedł mocno pod prąd i jakiś czas temu wskrzesił Imperatora. Tyle, że teraz jest jeszcze mocniejszy. Zamiast 10% ma, aż 12% alko! Nie w kij dmuchał. Nawet Karpackie Super Mocne mu nie podskoczy. Takiego woltażu może pozazdrościć niejeden RIS, czy Barley Wine . Toż to prawdziwy potwór, nawet wśród mocnych piw. Lęk jednak mi nie straszny, ja żadnego piwa się nie boję. Szklanki

10,5 DZIESIĘĆ I PÓŁ

ALK.4,7%. Góra dwa tygodnie temu, bez żadnego szumu medialnego w sklepach pojawiło się piwo Dziesięć i Pół . Kultowa marka z lat 90-tych została reaktywowana!!! Każdy obywatel naszego kraju w wieku 30+ z pewnością pamięta to piwo – ogromne kampanie reklamowe w radiu, tv i prasie, plakaty, billboardy, gadżety z logo 10,5. To piwo było po prostu wszędzie, to było coś, to była moda, styl życia... Pojawiło się dokładnie w 1995 roku i z miejsca stało się głównym konkurentem dla mega popularnego wówczas EB. Jednak z upływem lat marka powoli zaczęła upadać, aż w końcu zupełnie zniknęła z rynku, podobnie zresztą jak EB. Dziś Kompania Piwowarska postanowiła zrobić reedycję marki, wypuszczając na razie bardzo limitowaną ilość piwa. Jest to swego rodzaju test konsumencki, KP liczy na ‘powrót do przeszłości’ wśród konsumentów, sentymentalną podróż do czasów młodości pewnej grupy klientów. A jeśli piwo „się przyjmie” zagości w sklepach na stałe. Niecny plan.  Ja z racji swojego wiek

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst

Niby "małpka", a jednak w środku piwo 18% vol.!!!

  Ostatnio będąc w Dino wyczaiłem przedziwne piwo. Początkowo nawet nie byłem pewny, czy jest to piwo. Stało jednak na półce obok innych piw, więc moja ciekawość zwyciężyła. Mamy tu napitek o woltażu, aż 18%! Nie czyni go to rzecz jasna najmocniejszym polskim piwem, ale szacun i tak się należy. Zwłaszcza, że możemy to kupić w dyskoncie. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jakim sposobem udało się otrzymać taki woltaż. Banderoli nie ma, więc opcja z dolewaniem spirytusu odpada. Wymrażanie natomiast to cholernie drogi interes, więc cena byłaby zapewne dużo większa. Poza tym, jeśli już coś wymrażać, to z pewnością jakieś mocne już piwa i obowiązkowo trzeba się tym chwalić na lewo i prawo. Ta opcja też na bank odpada. Bardzo ciekawą rzeczą jest też dziwnie znajome opakowanie, które zna chyba każdy domorosły obywatel tego kraju :D Niby „małpka”, a w środku zonk…, to znaczy piwo. Najbardziej jednak absurdalną rzeczą jest wg mnie idiotyczna nazwa. W sumie to nawet nie wiadomo jak to wymawiać.

Chimney - Sztos Alert!

  Czas na kolejny debiut na łamach Piwa Naszego Powszedniego – przed wami Browar Moon Lark (a raczej tylko jego piwo). Jest mi niezmiernie miło zapoznać się z nowym przybytkiem. Moon Lark (po naszemu: księżycowy skowronek) wystartował w 2022 roku i jest to browar stacjonarny, mieszczący się w miasteczku Poręba, rzut krowim plackiem od Zawiercia. Głównym piwowarem, a zarazem jednym z dwóch właścicieli jest znany w środowisku Paweł Masłowski. Tak, ten sam, który przez wiele lat warzył piwa dla Browaru Pinta. Między innymi jeszcze w Zawierciu, a później w Wieprzu. Jego wspólnikiem jest Michał Bartosik. Co ciekawe, Moon Lark to nie tylko browar, ale również miodosytnia i seltzerownia. Ich kolejnym wyróżnikiem jest to, że leją tylko w puchy. Piwem, które u mnie debiutuje jest Chimney – Smoked Baltic Porter wędzony dymem z drewna bukowego. Trunek ten został uwarzony specjalnie na tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego. No i super. Polska porterem bałtyckim stoi i już! Piwo w szkle wyg

Bojanowo Porter Pomarańczowy

  Przedstawiam wam pierwszy w Polsce porter bałtycki z pomarańczą! Piwo ukazało się tuż przed tegorocznym Baltic Porter Day, więc wciąż możemy uważać je na nowość. Być może gdzieś już o nim słyszeliście, ale poznajcie też moje zdanie. Przyznam się, że strach jest. Może nie bardzo duży, ale jednak. Wszak to Bojanowo, ale z drugiej strony klimaty pomarańczowe uwielbiam. Poza tym myślę, że z ciemnymi, porterowymi klimatami może to nieźle zagrać. Gwoli ścisłości - w składzie nowinki od Bojanowa znalazł się sok pomarańczowy, jak również skórki z pomarańczy. Bazą tego napitku jest oczywiście regularny Bojanowo Porter , który sam w sobie jest całkiem niezłym piwem. Zobaczmy co wyszło z tego eksperymentu. Piwo wygląda zwyczajnie – jest praktycznie czarne i nieprzejrzyste. Na wierzchu mieni się niewysoka, acz drobna i puszysta pianka koloru beżowego. Smak jest… na pewno niespotykany. Wyraźnie czuć skórkę pomarańczy (nieco mniej sam sok), ale są też nuty porterowe, tj. ciemne słody, pie

More Than Anything od Nepomucena

  Jak pewnie wiecie Browar Nepomucen świętuje swoje dziewiąte urodziny. Z tej okazji producent ze Szkaradowa uraczył nas, aż czterema piwami. Na szczęście wszystkie były do kupienia w Lidlu (niektóre pewnie jeszcze są). All About IPA , to absolutne ‘sztosiwo’, które rozwaliło mi czachę na tysiąc kawałków. Na drugie danie idzie u mnie More Than Anything – Super Hoppy Forest IPA. Nie od dziś wiadomo, że Nepo jest specjalistą od iglastych piw, głównie ipek właśnie. Sporo ich już mieli w repertuarze i chyba wszystkie były bardzo udane. Dlatego jaram się tym piwem, jak proboszcz nowym ministrantem. Nowofalowa IPA z gałązkami świerku brzmi dla mnie zajebiście zachęcająco. Szklanki w dłoń i do dzieła! Piwo wygląda jak typowe Hazy IPA – jest jednolicie, acz wyraźnie mętne, o złocisto-żółtej barwie. Do tego betonowa, puszysta, bardzo drobna i niebywale trwała piana, która zostawia wyraźne firany na szkle. W smaku od razu czuć las iglasty. Świerkowe klimaty są tu nader wyraźne, choć na