ALK.4,8%. Dzisiaj – w odróżnieniu od występującego ostatnio
trendu – postanowiłem przetestować piwo, które nie jest żadną nowością.
Pojawiło się mniej więcej rok temu i było to jedno z dwóch pierwszych trunków
uwarzonych przez typowo rzemieślniczy, maleńki Browar Artezan z Natolina.
Piwo od razu zyskało sobie swoich zwolenników, jak i
oponentów. Można było zauważyć, że wpływ na to miała różna jakość
poszczególnych warek. W sumie to nie tyle jakość, co ich różny/zmienny smak.
Niedawno, po dość długiej przerwie Wit wrócił do sprzedaży,
więc i ja się na niego w końcu skusiłem.
Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane, na dnie butelki
zebrało się mnóstwo osadu drożdżowego. Po przelaniu do szklanki uformowała się średnio wysoka, biała piana,
która wyglądała po prostu brzydko – była okropnie dziurawa, rzadka i grubo
pęcherzykowa. Dość szybko zredukowała się do trzymilimetrowej warstewki, potem
jej trwałość jakby wzrosła.
Witbier z definicji to bardzo jasne piwo i tak też jest w
tym przypadku. Specjał ten posiada jasno żółte zabarwienie i jest mega mętne.
Wysycenie jest dosyć wysokie, drobne i gładkie. Właśnie tego
oczekują fani tego stylu.
W zapachu atakuje nas przyjemna drożdżowa nuta, okraszona
wyraźnymi aspektami cytrusowymi i bananami. W tle dostępne delikatne niuanse
kolendry i wanilii. Dobry aromat, ale na pewno nie wybitny, do tego chyba
trochę za mało intensywny.
Smak jest lekko cierpki i kwaskowaty. Czuję wyraźne cytrusy
oraz świeże drożdże, doprawione rozsądną ilością kolendry. Czyli można powiedzieć,
że znajduje się tu wszystko co powinno tu być. Piwo oferuje odpowiednie
orzeźwienie, odpowiednią treściwość i pełnię smaku.
Nie ma się zbytnio do czego przyczepić, jednak na obecne
czasy (gdy w Polsce mamy już kilka witów) taka poprawność to za mało, by popaść
w euforię. Teraz nie wystarczy zrobić „książkowego” wita, trzeba zrobić
wybitnego, niepowtarzalnego, wyróżniającego się, jedynego w swoim rodzaju, po
prostu doje....go wita!
OCENA: 7/10
CENA: 6.50ZŁ (Skład Piwa)
BROWAR ARTEZAN
Komentarze
Prześlij komentarz