ALK.5,6%. W gąszczu modnych piw miodowych,
niepasteryzowanych, pszenicznych i niefiltrowanych wyraźnie zaznacza się nowy
trend. Są to piwa warzone z więcej niż jednego rodzaju słodu, między innymi Warnijskie, Orkiszowe, Trybunał Trójsłodowe, Tradycyjne Dwusłodowe, no i
dzisiejszy specjał z Jabłonowa.
Mamy tu jęczmień, pszenicę, żyto oraz dodatek jałowca. Hmm,
brzmi interesująco.
Piwo jest mętne (niefiltrowane) i posiada ładny miedziany
kolor. Na wierzchu utworzyła się średnich rozmiarów, dość gęsta i
drobnoziarnista warstwa białego puchu. Po kilku minutach nastąpiła redukcja do
symbolicznej obwódki i kilku wysepek po środku.
Trunek posiada mizerne wysycenie, jak dla mnie zdecydowanie
za niskie.
Ale i tak najważniejszy jest smak i zapach. Piwo pachnie
świeżością, solidna baza słodowa owinięta jest dużą zbożowością, nutką karmelu
oraz niuansami palonych słodów. Lekkie piwniczne akcenty są doskonałym
uzupełnieniem tej wspaniałej kompozycji. Aromat pierwsza klasa!
W smaku - niczym Pudzian - ponownie dominuje słodowo-zbożowa
nuta, czuć pszenicę i odrobinę gorzkawe żyto. W tle przewijają się elementy
palenia i karmelu. Oprócz tego na całej długości smaku lekko chmielowa
goryczka, z wytrawnym finiszem, przechodzącym miejscami w owocowe posmaki.
Nie poddaje żadnym wątpliwościom wielowymiarowości i
treściwości smaku, które powodują, że po wypiciu ma się nieodpartą ochotę na
następne piwko.
Wydaję mi się za to, że „subtelna nuta jałowca” pozostaje
tylko w sferze wyobraźni Copy Writera.
Nie mniej jednak piwo zasługuje na uznanie i szacunek.
OCENA: 8/10
CENA: 4.99ZŁ (Auchan)
BROWAR JABŁONOWO
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń