Za nami miesiąc maj, kojarzony przede wszystkim jako czas
matur, a także studenckich juwenaliów. Patrząc jednak na ten okres okiem
świadomego piwosza, nie sposób nie zauważyć mnogości piwnych premier, nowych
browarów, a także piwnych festiwali, które chyba już na stałe zagościły w
kalendarzu każdego szanującego się craftopijcy.
Jeśli nie wiecie o czym mówię, to zapraszam do lektury,
oczywiście z dobrym piwem u boku ;)
Premiery
- Browar kontraktowy Brodacz w maju wzbogacił się o jedną nowość – Primavera określana jako Oceania Spring Ale.
- Reaktywowany w tym roku Browar z Grodziska Wielkopolskiego wypuścił na starcie, aż cztery piwa: Piwo z Grodziska (klasyczny Grodzisz), Bernardyńskie (wzmocniona wersja Grodzisza), Piwo Naturalne o Smaku Kwiatu Czarnego Bzu oraz Piwo Naturalne o Smaku Czerwonej Porzeczki.
- Piece
Of Cake (Session IPA) oraz Otwarcie Sezonu (Saison) – tak
brzmią nazwy dwóch najnowszych wyrobów od Trzech Kumpli Browar Lotny.
- Browar Birbant także zaprezentował dwie nowinki – Citra IPA Dark (Black IPA) oraz 10 Hops (AIPA), będące mieszanką dziesięciu nowofalowych chmieli.
- Piwne Podziemie również dorzuca coś od siebie. Mowa tu o piwie Akka Dakka Blakka w stylu Session Black IPA.
- Behemoth
Sacrum (Belgian IPA) – to trunek uwarzony przez Browar Perun
specjalnie dla słynnego polskiego zespołu death metalowego Adama „Nergala”
Darskiego.
- Śląski Browar Kraftwerk wypuścił w maju sporo nowych pozycji: 1) Reversal (APA stworzona wspólnie z hiphopowym zespołem Pokahontaz), Kalashnikow (Imperial IPA), Thompson (AIPA), Zmora (Smoked Rye Pale Ale) oraz Oberschlesien (Oatmeal Milk Stout powstały w kooperacji z zespołem o tej właśnie nazwie).
- Restauracyjny Browar Widawa także nie próżnował, czego dowodem jest Black Kiss (Whiskey Barrel Aged Extra Stout), Grand Prix Rauchbier i Hot Hoppy Lips (Red Session IPA).
- Lot Hopsmiczny (Imperial IPA), Droga Mleczna (Coffee Milk Stout) i Pszenicarium (Hefe Weizen) to majowe wypusty Minibrowaru Reden.
- Słynna Pinta przygotował na ten miesiąc trzy nowości: 1) Lublin to Dublin 2015, ponownie uwarzone w kooperacji z irlandzkim O’Hara’s (tym razem jest to Robust Milk Stout), 2) Ruchy Orkisz, Ruchy (jako Pinta miesiąca w stylu koźlak orkiszowy), 3) Król Lata (Hoppy Oatmeal Witbier, druga kooperacja z francuskim
- Projekt Chmielogród warzący równolegle w Witnicy i w Browarze Piwna wzbogacił się od dwie nowinki. Mowa tu o Garbatym Niziołku (Rye Pale Ale) i piwie Big Cyc w stylu American Wheat, uwarzonym specjalnie dla słynnego zespołu Krzysztofa Skiby.
- Wspólne
dzieło Browaru Raduga i Waszczukowe o nazwie Wit-Amina CH (Wit IPA)
pod koniec maja końcu została rozlana do beczek i butelek.
- Trzy nowości wydał na świat Browar Piwoteka – Zacny Zalcman w rzadkim na świecie stylu Gose, Mawashi Geri określane jako Sushi IPA (japoński chmiel Sorachi Ace, płatki ryżowe, wodorosty wakame) oraz Lilli Fontelli (pszeniczne z kwiatem róży, bratków, chryzantem, nasturcji i nagietka).
- Jedną nowość wypuścił Browar Wrężel. Mam tu na myśli piwo o nazwie Wrężel WIPA (Wheat IPA).
- W majowym debiucie Browaru Probus zostały zaprezentowane takie oto piwa – Kurza Stopa (pils), Wiktoria 1920 (jasny lager), Ryczyn 850 (pszeniczne), Grunwald 1410 (żytni stout) oraz Jantar II (Amber Ale). Nieco później dołączyła do nich Pola Negri 1923 (porter angielski).
- Kogo Bongo w stylu Session Cascadian Dark Ale – to najnowsze piwo z warszawskiego Browaru Bazyliszek.
- Browar Bednary jak zawsze ma coś w zanadrzu, a tym razem są to: Igraszki Palczatki (APA uwarzone wspólnie z pubem Piwna Stopa), APA Potion #1 oraz American Wheat #1.
- Krakowski Browar kontraktowy Beer City pod koniec maja wypuścił do sklepów piwo Bazyl I w angielskim stylu Bitter.
- Drugie piwo z serii Piotrek z Bagien (AIPA) zaprezentował Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy.
- Jest
także coś od naszych piwnych doktorków – Doctor Brew Polaris Single Hop
IPA.
- Podkrakowska Pracownia Piwa uwarzyła kolejne piwo z serii liczb – 300! w stylu Imperial Smoked Oatmeal Stout.
- Drugim
piwem w swoim krótkim żywocie może pochwalić się Browar Szpunt. Zowie się
ono po prostu American Wheat.
- Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo zmieniła nazwę i recepturę swojego Altbiera. Od teraz będzie to Miedziane. Autorem receptury ponownie jest Marcin Chmielarz.
- Jedną nowinkę wypuścił również Browar Artezan, warzący obecnie w Błoniu. Jest to Session IPA na czeskich i nowozelandzkich chmielach.
- Na koniec trzy nowe Kasztelany z portfolio Carlsberg Polska – Niefiltrowane, Białe i Chmielowe. Białe to coś na kształt Witbiera.
Browary
- Mazowieckie Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego to wbrew nazwie nie jest firma produkująca drożdże piwowarskie, lecz browar. Konkretnie browar kontraktowy z Wołomina, który warzy w Browarze Krajan. W maju była premiera ich pierwszego piwa – Kotłownia, Słucham! (nazwa nawiązuje oczywiście do kultowej komedii „Miś” Stanisława Bareji). Kotłownia jest ciemnym, żytnim piwem, ale chyba klasyczny roggenbier to, to nie jest. Niezbyt dużo wiadomo o całym tym projekcie, aczkolwiek jest to przedsięwzięcie Jarosława Zgody, który prawdopodobnie jest również piwowarem.
- W maju zadebiutował także górnośląski Browar Hajer, stworzony przez braci Maćka i Szymona Matoszko oraz Dominika Dorynka. Kontraktowy Hajer dogadał się ze Świętochłowickim Redenem i tam warzy swoje piwa. Wymienione trio pochodzi z Bierunia i swoim projektem dość mocno akcentuje swoje śląskie korzenie, stąd charakterystyczne nazwy i motywy. Chłopaki oprócz piwa zajmują się także graniem we własnej kapeli pod nazwą „Rewelsi”. Ich premierowym piwem jest Rajza Do Kalifornii w stylu American Pale Ale. Następnym będzie American Wheat.
- W Pucku powstał niedawno pierwszy w Polsce Browar Spółdzielczy, działający w ramach spółdzielni Socjalnej DALBA, której pracownikami są osoby niepełnosprawne intelektualnie. Mottem pomysłodawców jest hasło „piwo, które warzy więcej”. Jak podkreślają właściciele – browar spółdzielczy nie jest sposobem na biznes. Miejsce powstało przede wszystkim dla idei, z potrzeby serca, zapału, dużej determinacji oraz pasji. Browar pomaga osobom niepełnosprawnym i wykluczonym społecznie (uczestnikom Warsztatów Terapii Zajęciowej) odnaleźć się na rynku pracy. Ten mały rzemieślniczy zakład posiada dwunaczyniową warzelnię o wybiciu 5 hektolitrów, jeden fermentor (10 hekto) oraz cztery zbiorniki leżakowe o takiej samej pojemności. Oficjalna premiera pierwszego piwa o nazwie Dwa Półsztyki (English Pale Ale) odbędzie się 13 czerwca w Sopocie pubie Dwie Zmiany. Następnym wypustem z Pucka będzie Ratownicze (APA), a w późniejszym czasie Ósemkowe (Pils) i Cumowe (Dry Stout). Nazwy piw odnoszą się do rodzajów węzłów żeglarskich.
Imprezy
- W tzw. długi weekend majowy (1-3 maja) odbyła się szósta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Po upadku żywieckiej Birofilii impreza we Wrocławiu została mianowana największym piwnym festiwalem w Polsce i jednym z największych w Europie. I to zarówno pod względem piwnej oferty, jak i liczby odwiedzających. Tak samo jak w zeszłym roku, miejscem akcji była esplanada wokół Stadionu Miejskiego (jedna z aren Euro 2012). Rokrocznie na Festiwalu swoje piwa beczkowe i butelkowe prezentuje kilkadziesiąt browarów regionalnych, rzemieślniczych, kontraktowych i restauracyjnych, głównie z Polski, ale nigdy nie brakuje też browarów z innych zakątków Europy. W tym roku było całkiem sporo piwnych premier, a także oficjalnych debiutów nowych browarów (Fabryka Piwa, Browar Stara Szkoła, Browar Probus, Browar z Grodziska Wielkopolskiego). Nie zabrakło również licznych prelekcji ze sceny, wykładów, festiwalowego szkła, Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, blogowania na żywo, gości z zagranicy oraz muzyki na żywo. Tu znajdziecie opis moich wrażeń z pobytu we Wrocławiu.
- W dniach 22-24 maja na Starym Rynku w Poznaniu miała miejsce druga edycja imprezy pod nazwą BrowarFest 2015. Jak zapewnili organizatorzy „BrowarFest 2015 to miejsce, w którym każdy będzie się czuł dobrze i miał okazję do poznania dobrej jakości piw, rozmowy z piwowarami, degustacji, zakupów i edukacji zarówno na poziomie podstawowym jak i zaawansowanym”. Oprócz piw z wielu polskich browarów rzemieślniczych i regionalnych, uczestnicy imprezy mogli wziąć udział w degustacji piwnych stylów, blind teście, quizie wiedzy piwnej oraz w warsztatach degustacyjnych: „Kawa w piwie”, „Piwna sensoryka” i „Warsztaty z chmielem”.
- Dokładnie w tym samych dniach (22-24 maj) i w tym samym mieście (Poznań, tereny Starej Rzeźni) odbyła się także druga impreza o tematyce piwnej. Mowa tu o Beer Friends Festival, określanym także jako Beer & Food Truck Festival, bowiem nie zabrakło tam również specjalnej strefy wypełnionej po brzegi jedzeniem z najlepszych w Polsce food trucków. Podczas festiwalu odbyły się między innymi: warsztaty kulinarne wykorzystujące dania na bazie piwa (prowadzone przez szefów kuchni uznanych poznańskich restauracji), wykłady food pairing oraz seminaria dotyczące branży browarniczej. Niestety nie posiadam wiedzy odnośnie piwnej oferty, która się tam pojawiła.
- Również w ten sam majowy weekend (dokładnie 23 i 24 maja), tyle że w Zabierzowie pod Krakowem ludzie bawili się na OtoBeerFest – II Krakowskim Festiwalu Piwa, który w pewnym sensie jest kontynuacją ubiegłorocznej edycji. Mimo, że organizatorzy (częściowo Ci sami, częściowo inni) chcieli znaleźć kompromis między wydarzeniem adresowanym do „piwnych specjalistów”, a festynem rodzinnym - to chyba nie za bardzo im się to udało (głównym wabikiem były koncerty i typowo festynowe zabawy). Patronat nad imprezą objęła Kompania Piwowarska, a samych wystawców ze strefy craft było podobno tylko dwóch. Był co prawda sklepik festiwalowy (wystawiony przez hurtownię Beer Concept) z butelkowymi piwami od kilkunastu krajowych rzemieślników, było też kilku sąsiadów zza południowej granicy, ale najwidoczniej dla prawdziwych beer geeków to zdecydowanie za mało, o czym świadczą mało pochlebne komentarze na profilu wydarzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz