Dosyć dawno nie było nic z AleBrowaru, a to przecież drugi najstarszy rzemieślnik w kraju. Więc, voilà. Oto Chilled to The Black Bone.
Mam tu Black Cold IPA, ale nie za bardzo wiem, dlaczego użyto tu słówka cold. Oczywiście ciemne ipki to ja bardzo lubię i żałuję, że to tak bardzo niszowy u nas styl. No, ale nie odbiegam zbytnio od tematu, bo przecież mam tu piwko do wypicia. Mam nadzieję, że ekipa z Lęborka mnie nie zawiedzie.
Piwo pieni się jak oszalałe! Bujna czapa koloru ecru zajmuje połowę szklanki. Piana jest średnio pęcherzykowa, bardzo puszysta i umiarkowanie trwała. Zostawia nieznaczne zacieki na szkle. Piwo jest koloru ciemno brunatnego. Na pewno nie jest czarne (foto przekłamane).
W smaku przywitała mnie przyjemna gładkość, stosunkowa lekkość oraz średnie wysycenie. Czuć ciemne, opiekane słody, gorzką czekoladę oraz kawę zbożową. Na drugim końcu kija mamy wyraźną żywicę, kwaskowe cytrusy i odrobinę zielonego grejpfruta. Z tła zaś wyłuskałem nuty prażonego słonecznika i chleba razowego. Goryczka jest namacalna, ale nie jakaś mocna. Palono-grejpfrutowa z charakteru. Niezbyt skomplikowane jest to piwo, ale naprawdę smaczne i w stylu.
Aromat też jest nader przyjemny, intensywny i świeży, jakkolwiek to nie zabrzmi w ciemnym piwie. Tutaj dominują odchmielowe niuanse, czyli wyraźne cytrusy (limonka, grejpfrut, cytryna), świeża żywica oraz nuta igliwia leśnego. Na drugim planie dopiero mamy ciemne słody, jakąś tam czekoladę, kakao i nieśmiałe akcenty prażonego słonecznika. Na tym koniec, choć piwko całkiem fajnie pachnie muszę rzec.
Piwo jest dosyć lekkie
jak na 14º Plato. Po prostu średnio pełne w smaku. Balans za to jest idealnie
wyśrodkowany. Całość jest bardzo gładka, rześka i naprawdę bardzo dobrze
pijalna. Odnoszę jednak wrażenie, że wszystko jest tu nieco przygaszone, takie
trochę wyblakłe. Brakuje po prostu charakteru, ale pewnie taki był zamysł na ów
napitek. Podsumowując, mógł być nawet sztos, ale i tak jest dobrze.
OCENA: 7/10
CENA: ok 10ZŁ
ALK. 6%
TERMIN WAŻNOŚCI: 18.03.2025
ALEBROWAR
Komentarze
Prześlij komentarz