Zwycięskie Fruited Gose od Pinty to kolejne wyróżnienie dla piwowara domowego w ramach serii „Niech Świat Pozna Twoje Piwo”. To już trzecia edycja tego konkursu. Autorem zwycięskiej receptury jest Daniel Bąkowski, który na pewno jest świetnym piwowarem domowym.
Mamy tu oczywiście niemieckie kwaśne piwo pszeniczne, czyli Gose. Do zakwaszenia użyto bakterii kwasu mlekowego. W składzie widnieje obowiązkowa kolendra oraz sól. Wyróżnikiem tego konkretnego piwa jest natomiast dodatek soku z pigwowca japońskiego. Pigwowiec to nie to samo co pigwa, która jest bardziej drzewem i ma większe owoce. To tyle słowem wstępu. Czas na degustację.
Jasnożółte piwko pieni się umiarkowanie mocno. Biała piana zbudowana jest ze średniej wielkości pęcherzy. Opada dość szybko, jednak zostawia wyraźne krążki na szkle.
W smaku od razu czuć orzeźwiającą kwaskowatość, która oscyluje gdzieś w połowie stawki. Szybko pojawia się też lekko słonawy posmak, nuta pigwowca oraz delikatnej kolendry. W tle subtelna słodowość, jednakże samego słodu pszenicznego nie odnotowałem. Piwo jest bardzo świeże, dobrze wysycone i stosunkowo lekkie w odbiorze. Bardzo mi smakuje J
Aromat jest silny, lekko kwaskowy, również trochę pigwowy. Czuć charakterystyczną nutę bakterii Lactobacillus, przez co piwo delikatnie zalatuje jogurtem, tudzież kefirem. Kolendra jest mocno wycofana, sól natomiast objawia się subtelnie mineralnym niuansem. W oddali majaczy również lekka doza jasnego słodu. Przyjemnie to pachnie, stylowo i orzeźwiająco.
Wszystko jest tu dosyć delikatne, wygłaskane, nienarzucające się, dzięki czemu piwo sprawia wrażenie bardzo lekkiego i sesyjnego, a tu przecież mamy 13ºBlg. Olbrzymia pijalność oraz niebagatelna świeżość to jego kolejne atuty. Niewyolbrzymiona, acz bardzo wyraźna kwaśność także robi tutaj niemałą robotę. Piwo piję się z naprawdę wielką przyjemnością. Świetna rzecz na upały. Bardzo dobra robota, zarówno Pinty, jak i Daniela Bąkowskiego.
OCENA: 8/10
CENA: 8.99ZŁ (Lidl)
ALK.5%
TERMIN WAŻNOŚCI: 25.02.2024
BROWAR PINTA
Komentarze
Prześlij komentarz