Jak pewnie zauważyliście, co jakiś czas pojawia się na tym blogu artykuł o tematyce musztardowej. Niektórzy też pewnie zdążyli się zorientować, że mam zamiłowanie do ostrego jedzenia, ostrych sosów oraz przypraw. Tak więc dzisiaj będzie o jednym i o drugim.
Już dawno chciałem napisać tekst o najostrzejszych musztardach, jakie można kupić w Polsce. W sumie to należałoby trochę sprecyzować – chodzi o polskie musztardy, bo pewnie gdzieś w internecie możemy kupić coś bardzo egzotycznego i piekielnie ostrego.
Z mojego researchu wynika, że do grona najbardziej ostrych polskich musztard zaliczyć można jedynie trzy pozycje. Wszystkie te musztardy już recenzowałem w osobnych wpisach, ale dzisiaj skupię się najbardziej nad ich palącym charakterem. Rzecz jasna wszystkie trzy mają w składzie papryczki chili, gdyż żadna odmiana gorczycy nie jest tak ostra, jak te skubane papryczki. Ostrość wyrażam w procentach – im większy procent, tym większa ostrość musztardy.
Prymat – Jalapeno
Od razu wiadomo z jaką odmianą papryki mamy tutaj do czynienia. Mimo, że jalapeno w hierarchii ostrych papryk stoi dosyć nisko, to sama musztarda jest naprawdę bardzo ostra. Czuć w niej paprykowe klimaty (również w zapachu), a pieczenie w gardle i w ustach utrzymuje się długo. Przy czym całość jest wciąż smaczna. 85%
Kamis – Strong z Chili Ciętym
Tutaj nie wiadomo jakiej odmiany papryki użyto, ale wiadomo, że jest ona czerwona, co widać gołym okiem. Ta musztarda także piecze jak szalona i także jest bardzo smaczna. Ostrość wchodzi na usta i gardło oraz długo zalega. Samych papryk natomiast nie czuć. Poziom ostrości jest wg mnie identyczny jak powyżej. 85%
Roleski – Trinidad Scorpion
Tu również nazwa zdradza nam użytą do produkcji odmianę papryk, ale w tym przypadku szybsze bicie serca jest gwarantowane. Trinidad Scorpion to już bardzo wysoka liga wśród chili. Musztarda ta piecze jak szalona! Z początku jest lekko słodkawa, ale po kilku chwilach w ustach zapala się żywy ogień. Ostrość trzyma bardzo długo. Naprawdę jest moc. Bez wątpienia jest to najostrzejsza polska musztarda. 100%
Komentarze
Prześlij komentarz