Browar Szpunt rzadko gości w mych skromnych progach,
a szkoda, bo jest to kontraktowiec o dość uznanej i stabilnej pozycji. Inaczej
mówiąc – jest poważany i szanowany na naszym krajowym pierdolniku, zwanym
piwnym środowiskiem. Browar ostatnimi czasy wypuszcza na rynek takie perełki,
że grzechem byłoby obok nich przechodzić i nie sięgnąć po nie.
Jak widzicie dziś na tapecie ląduje Spectrum BA.
Jest to nowsza wersja starszego Spectruma (bez tych dwóch literek z tyłu).
Pierwowzór był zwykłym RISem, ten drugi natomiast jest tym samym piwem, ale
starzonym w beczce po bourbonie,
konkretnie po Jacku Danielsie. Takiej informacji nie znajdziemy na butelce, ale
zapytałem wujka Gugla i potwierdził. Z pozoru mamy tą
samą etykietę i ciężko te dwa piwa odróżnić. Jednakże szukajcie małego dopisku
„Barrel Aged” na froncie z lewej strony. Poza tym wersja beczkowa to mała
butelka, a podstawka to flaszka półlitrowa, więc pomylić nie sposób.
Warto odnotować, że piwo zostało uwarzone na bazie
receptury Piotra Tomaszewskiego, który zdobył I miejsce w kategorii RIS na KPD
2014 w Żywcu. Ponoć obecnie należy on do ekipy browaru (jeśli się mylę, to mnie
poprawcie).
Bardzo mi się podoba ta nowa szata graficzna
Szpunta, która zaczęła się bodajże od piwa Wormhole. Holograficzny, mieniący
się paletą barw wzór graficzny na jednolitym tle, to naprawdę małe dzieło
sztuki. Trudno uchwycić ten efekt obiektywem, dlatego polecam spuszczać się nad
etykietą nie przed ekranem komputera, a trzymając piwo w ręce. Oczywiście w
lewej, bo prawą będziecie mieć zajętą ;> No chyba, że ktoś jest leworęczny…
Jak to zwykle bywa – piwo po leżakowaniu w beczce
jest nisko wysycone, tym samym pieni się bardzo słabo. Nie inaczej jest w tym
przypadku, dlatego ten akapit pomijam i przechodzimy do konkretów.
Mniam, mniam, mniam. Ależ to smaczne. Prawilnie
gęste i gładkie zarazem. Czekoladowo tu jak w fabryce Ferrero, czy innego
Nestle. Troszkę kawusi też się tu znajdzie, ale nie należy ona do super mocnych
i super gorzkich. Dalej mamy kakao, prażone słody, jakieś pralinki, ciemne
pieczywo, karmel i ciasto brownie.
Beczka objawia się delikatnymi nutami waniliny, starego dębowego drewna oraz whisky. Bourbonowe klimaty są jednak
bardzo subtelne, ale tworzą z risową podstawą nader zgrany duecik. Palona
goryczka sprawia raczej mizerne wrażenie, choć całość nie wypada jakoś bardzo
słodko. Owszem jest deserowo, ale nieprzesadnie słodko. Alko siedzi sobie
cichutko w kącie i zbytnio się nie udziela. Coś tam oczywiście nas smyrnie w
podniebienie, ale jasno trzeba powiedzieć, że jest to piwo bardzo szlachetne i
dobrze ułożone. No i przede wszystkim cholernie smaczne i wielowątkowe. Oba
kciuki w górę! :D
W zapachu jest bardzo podobnie, więc chyba nie ma
potrzeby wypisywania tego wszystkiego po raz drugi. Jest słodko, jest ciemno
(ale nie czarno), jest deserowo. Tutaj wpływ dębowej beczułki po bourbonie jest nieco bardziej wyraźny.
Wanilia głośniej krzyczy, podobnie jak akcenty mokrego dębu i słodkawej
amerykańskiej whisky. Po całkowitym
ogrzaniu pojawiają się nawet bardzo przyjemne tony suszonych ciemnych owoców! Reszta
towarzystwa w zasadzie bez zmian. Całość pachnie intensywnie, bogato i
szlachetnie. Alkoholu ponownie trzeba ze świecą szukać, a i ta może nawet nie
pomóc. Cholernie dobrze ułożone jest to piwo. Jestem pod wielkim wrażeniem.
Spectrum BA to piwo złożone, bogate w doznania,
bardzo pełne w smaku, treściwe, poniekąd też grzeczne i łaskawe dla naszych
kubków smakowych. Próżno szukać tu zadziorności, wielkiej paloności, czy
charakteru prawdziwego killera.
Goryczka krzywdy nam nie wyrządzi, alkohol tym bardziej – ułożenie, to jedna z
podstawowych zalet tegoż napitku. Wpływ kontaktu z drewnem nasączonym
amerykańską łychą, nie jest może
szalenie wyrazisty, ale jak najbardziej wystarczający. Nie zdominował on
Spectrum, tak jak to niekiedy działo się z innymi piwami.
Końcowe orędzie brzmi – bardzo smaczne piwo.
Złożone, wybitnie degustacyjne, deserowe. Takie do cmokania i kontemplowania
nad niepewnymi losami tego świata. Gorąco polecam.
OCENA: 8/10
CENA: ok 25ZŁ
ALK. 9,5%
TERMIN WAŻNOŚCI: 15.03.2018
BROWAR SZPUNT//BYTÓW BROWAR KASZUBSKI
Komentarze
Prześlij komentarz