piątek, 2 maja 2014

PIWNA KRONIKA - KWIECIEŃ 2014


Miesiąc zleciał jak z bicza trzasnął, pora więc podsumować to wszystko, co działo się w kwietniu, a było tego całkiem sporo.
Piwnych premier co miesiąc jest chyba więcej, naprawdę ciężko już to wszystko ogarnąć, dlatego proszę, nie kamienujcie mnie, gdy coś pominąłem.
Poza nowościami kwiecień obfitował również w ciekawe i warte odnotowania ciekawostki i wydarzenia związane w piwem.
W tym momencie powinieneś iść do lodówki lub piwnicy po piwo. Otwórz, przelej i czytaj. Miłej lektury.

Premiery


  • Browar Cornelius przy współpracy z byłym Wielkim Mistrzem Bractwa Piwnego Markiem Suligą zaskoczył wszystkich aż trzema nowymi Rebelami: Kolendra (witbier), Pszenica Dubeltowa (weizenbock) oraz Podwójnie Chmielone, które chyba ma być pilsem. Piwa do kupienia tylko w Tesco. Rebele to jednak pikuś przy belgijskim triplu, którym Cornelius zaszokował piwnych odkrywców. Piwo o nazwie Triple Blond również do nabycia tylko w Tesco (chyba). 
  • Kormoran również w kwietniu dorzucił coś od siebie – PLON Czerwony to już trzecie piwo z tej serii, tym razem chmielone polską Marynką.
  • Marek Jakubiak co miesiąc ma jakiegoś asa w rękawie, tym razem pojawiła się nowość z browaru w Lwówku Śląskim – Lwówek Jankes, który w zasadzie jest piwem w stylu American Pale Ale.
  • AleBrowar zaprezentował drugie piwo z serii Ortodox, a jest nim brytyjski Mild.
  • Kontraktowy Browar Faktoria, który warzy swoje piwa w Browarze Zodiak, uwarzył drugie piwo. Buffalo Bill to American Amber Ale. Ciekawym aspektem piw z tego browaru jest oryginalna westernowa otoczka. Podoba mi się!
  • W kwietniu również Pinta dorzuciła swoje „trzy grosze” w postaci Das IPA – India Pale Ale zostało nachmielone niemieckimi odmianami chmielu: Polaris, Hallertau, T’n’T, Fantasia i Mandarina Bavaria.
  • Duet Doctor Brew nadal nie zamierza rezygnować z amerykańskich chmieli. Single hop Cascade IPA to już ich trzecie piwo, gdzie zostały one użyte.
  • Browar Na Jurze zadbał o nasze zdrowie, prezentując „egzotyczną” nowość o nazwie Jurajskie z Ostropestem. Chodzi o chwast ostropest plamisty, który ponoć ma wiele właściwości leczniczych, głównie dobrze działa na wątrobę!
  • Artezan także miał coś do powiedzenia. W kwietniu pojawił się trzeci polski Russian Imperial Stout. RIS leżakowany z płatkami dębowymi w beczce po bourbonie - Samiec Alfa (ekstrakt 23,4%, alk. 10%). Drugą nowością z Artezana jest czwarte piwo z cyklu IPA Tour – Żytnie IPA, chmielone odmianami Magnum, Amarillo oraz Simcoe, udział słodów żytnich 20%.
  • Chłopaki z Modlniczki, czyli iście rzemieślnicza Pracownia Piwa zalała rynek aż dwiema nowościami. Pierwsze to ciemna wersja grodziskiego o nazwie Smoked Cracow by Night. Drugie to 100! (czyt. setka) Imperial India Dark Ale o wartości 105 IBU – piwo uwarzone wspólnie z ekipą Setka Pub z Poznania na urodziny tego pubu oraz z okazji setnej warki Pracowni Piwa.
  • Kontraktowy Browar Ninkasi również wypuścił dwa nowe piwa. No 14.B to American IPA, natomiast No 11.C to English Brown Ale.
  • Koncerny chyba trochę odpuściły, no może z wyjątkiem Carlsberg Polska, który zaprezentował piwo Sezonowe Chmielowe. Jakaś tam edycja limitowana wiosna 2014. Jeszcze nie piłem, ale wszystko na to wskazuje, że ma to być coś szyte na miarę pilsa.
  • Rzemieślniczy Browar Bednary dorobił się już czwartego piwa  - Piwo Łowickie Oatmeal Ale, niestety moim zdaniem z dostępnością ich piw jest nadal wielki problem. W mojej okolicy nie do kupienia.

Browary


Generalnie już od dłuższego czasu nie ma miesiąca, w którym nie otwierałby się nowy browar. Kwiecień absolutnie nie jest tutaj wyjątkiem.
  • 3 kwietnia swoje podboje otworzył T.E.A Time Brewpub - browar restauracyjny z Krakowa, który mieści się przy ulicy Józefa Dietla 1. Chociaż w zasadzie restauracyjny to on zbytnio nie jest, bowiem jest to browar połączony z pubem, a nie restauracją. Wyróżnia się tym, że warzy tylko piwa w stylach angielskich, tzw. real ale, oczywiście na słodach i chmielach pochodzących z Anglii. Piwo nie jest nalewane z KEGów, lecz z casków za pomocą sześciu ręcznych pomp. Efekt? Mniejsze wysycenie, które jest tak powszechne na wyspach brytyjskich. Aha, piwo jest sprzedawane nie na litry, lecz na pinty! Taka sytuacja.
  • Browar Podgórz oficjalnie wystartował i uwarzył pierwsze piwo w kwietniu, jednak debiutanckiego Cascadian Dark Ale będzie się można napić dopiero w drugi weekend maja na Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Ten rzemieślniczy browar mieści się w miejscowości Bielanka koło Rabki. Za tym projektem stoi uznany piwowar domowy, sędzia PSPD Łukasz Jajecznica. Gratuluję i życzę powodzenia!

Wydarzenia


  • Od jakiegoś już czasu na stronie Żywca odbywają się tzw. Wybory Żywieckie. Każdy może zdecydować, które z trzech marcowych nowości pozostanie na rynku. Mowa tu Białym, Marcowym i Bocku. Przyznam się bez bicia, że swój głos oddałem na Białe, ponieważ uważam, że to piwo ma największy potencjał z całej trójki, poza tym witbierów póki co, jest u nas zdecydowanie za mało.
  • 1 kwietnia (ale nie był to żart Prima Aprilisowy) Michał Saks w końcu oficjalnie przyznał, że jest piwowarem i pomysłodawcą AleBrowaru, od początku jego istnienia. Dotychczas był to piwowar incognito, chociaż w zasadzie i tak każdy wiedział o kogo chodzi. Taka tajemnica poliszynela. Mało tego, Michał zakończył pracę w gdańskiej Brovarnii, gdzie również był piwowarem i objął stanowisko dyrektora produkcji w Browarze Gościszewo, czyli tam, gdzie swoje piwa warzy AleBrowar!
  • Apetyt Marka Jakubiaka stale rośnie. Właściciel browarów w Lwówku Śląskim, Ciechanowie i Bojanowie kupił kolejny, czwarty już browar! Obiekt znajduje się we wsi Tenczynek koło Krakowa. Nie jest to jednak browar z prawdziwego zdarzenia, bowiem w zasadzie są to tylko zabudowania po browarze z 1857 roku. Ostatni raz produkowano tam piwo pod koniec lat 30-tych XX wieku. Po wojnie na terenie browaru powstały Zakłady Przetwórstwa Warzywno-Owocowego, działające tam do 2011 roku. Od tamtej chwili nieruchomości w Tenczynku były wystawione na sprzedaż. Jakubiak kupił zabudowania za ok. 3,3 mln złotych, a w odbudowę browaru zamierza zainwestować 10-12 mln!!! Docelowo chce tam warzyć 100 tys. hektolitrów piwa, a pierwsze warzenie ma odbyć się już w przyszłym roku.
  • Piwo Łomża Export zostało odznaczone Złotym Medalem Monde Selection z Brukseli. Niezależny instytut Monde Selection jest najstarszą międzynarodową organizacją badającą jakość produktów żywnościowych. Instytut powstał w 1961 roku w Brukseli i co roku organizuje konkurs, którego celem jest wyłonienie produktów o najwyższej jakości.
  • W dniach 7-8 kwietnia w Denver (USA) odbył się drugi co do wielkości konkurs piwny świata World Beer Cup 2014. W konkursie oceniano w sumie 4754 piwa z 1403 browarów z 58 krajów!!! Kategorii było 94, sędziów natomiast 219, w tym dwóch z naszych rodaków: Tomasz Kopyra i Rafał Kowalczyk. W tej edycji Polskę reprezentowało aż 28 piw z 8 browarów: AleBrowar, Pracownia Piwa, Browar Pinta, Browar Artezan, Bieszczadzka Wytwórnia Piwa URSA MAIOR, Browar Kormoran, Browar Fortuna oraz Kompania Piwowarska. Po raz kolejny udowodniono, że porter bałtycki to piwowarski skarb Polski i możemy być z niego dumni  Komes Porter Bałtycki zdobył brązowy medal w stylu Baltic Porter!!! Moje serdeczne gratulacje.

Imprezy

           W ostatni weekend kwietnia poznański multitap Setka Pub obchodził swoje trzecie urodziny. Specjalnie na tą okazję Pracownia Piwa przy współpracy chłopaków z Setki uwarzyła piwo urodzinowe Imperial India Dark Ale o nazwie 100! (setka). Poza tym Pracowania miała również niedawno swoje święto – jak się okazało to piwo urodzinowe było setną warką od początku istnienia browaru! Tak więc postanowiono połączyć te dwa wydarzenia i zrobić jeden wspólny event w Setce w Poznaniu. Chłopaki z Pracowni przywieźli także ze sobą przedpremierowy Barley Wine Mr. Hard oraz przedpremierowy RIS Mr. Hard Rocks. Relację z tej imprezy okiem blogera i celebryty oraz wywiad z Tomkiem Rogaczewskim możecie zobaczyć u Kopyra, który w tym dniu najadł się drożdży...dla dobra nauki, czy też może raczej widzów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz