czwartek, 2 października 2014

PIWNA KRONIKA – WRZESIEŃ 2014

Przed Wami kolejna porcja miesięcznych wydarzeń z polskiej sceny piwowarskiej. Wydawać by się mogło, że wrzesień to czas zastoju i stagnacji w tej branży. Nic bardziej mylnego – jak zawsze jest bardzo dużo premier, a oprócz tego kilka nowych browarów oraz jedna, ale dość rozpoznawalna piwna impreza.
Przypominam, że nie zamieszczam tutaj wszystkich nowych piw, browarów i innych wydarzeń, ponieważ jest tego zdecydowanie za dużo, żeby to ogarnąć. Opisuję to, co wg mnie jest najbardziej warte uwagi i zachodu, o czym się najwięcej mówi i pisze oraz przede wszystkim to, o czym sam zdołam się dowiedzieć. Być może omijam w ten sposób niektóre interesujące Was rzeczy, ale nic na to nie poradzę. Mi też nieraz umknie jakiś ciekawy news. Jestem tylko człowiekiem.

Premiery

  • Tak jak w poprzednich miesiącach, tak i we wrześniu Browar Wąsosz miał czym się pochwalić. Na rynek weszły trzy piwa: Sean (Dry Stout), Steve (ESB) oraz Wąsosz Miodowo-Malinowe.
  • Rzemieślnicy z Artezana mimo trwającej przeprowadzki wydali na świat kilka nowości. Funky IPA to już ich trzecie piwo na „brettach”, Summer Ale to single hop chmielony australijskim Vic Secret, a Rżysko to żytnie Pale Ale na chmielu Galaxy.
  • Uchodzący za regionalny Browar Krajan mocno wszystkich zaskoczył swoim India Pale Ale o nazwie Nelson. Podobno jest to klasyczna, angielska wersja.
  • John Cherry to przełomowe piwo z AleBrowaru, który po raz pierwszy uwarzył Sour Ale – kwaśne piwo fermentowane z udziałem belgijskich dzikich drożdży, doprawione sokiem z kwaśnych wiśni. Prawie jak kriek, ale tylko prawie...
  • Oprócz oszukanego lambica ‘Napieraj i spółka’ zaprezentowali dwa single hopy w stylu IPA na eksperymentalnych chmielach: HBC 342 i HBC 430.
  • Browar Kormoran kontynuuje swoją serię PLON-ów. Wrzesień to premiera PLON-u Niebieskiego – niefiltrowanego lagera na polskich chmielach Marynka oraz Sybilla. Poza tym browar przedstawił publice nowe Marcowe, które zastąpiło stare Marcowe oraz Cerevisia Marcialis. Piwo jest niefiltrowane, zacierane dekokcyjnie.
  • Pracownia Piwa jak co miesiąc raczy nas nowościami. Ostatnim piwem z tej warzelni jest Triple Hey NowImperial American Wheat (21°Plato i 8,5% alko.!).
  • Browar Kingpin to jeden z wrześniowych debiutantów na naszym rynku. Jego premierowe piwa to Rocknrolla (American Pale Ale ze skórką pomarańczy i werbeną) oraz Berserker (Black IPA z wrzosem, skórką pomarańczy i jaśminem).
  • Kontraktowy Browar Faktoria również miał coś do powiedzenia. Światło dzienne ujrzały piwa: Madame Blonde – belgijskie Blonde oraz Bass Reeves – westernowe Black IPA.
  • Ce n’est pas IPA Ambree – tak brzmi nazwa najnowszego piwa z Pinty. Jest to mocniejsza, bardziej złożona, bursztynowa wersja ubiegłorocznego Ce n’est pas IPA. Poza tym Pinta reaktywowała Pierwszą Pomoc – piwo z pierwszego roku ich działalności.
     
  • Kudłaty Elf (American Pale Ale) to pierwsze piwo wywodzące się z projektu o nazwie Chmielogród, który jest wspólnym dziełem Browaru Piwna i gdańskiej Degustatorni. Piwo powstało oczywiście w tym pierwszym przybytku.
  • Wrzesień to również debiut kontraktowego Browaru Wrężel, który już na starcie zaprezentował swoje trzy piwa: Stout Owsiany, Marcowe oraz American Pale Ale.

Browary

  • Browar Księży Młyn to nowy browar rzemieślniczo-restauracyjny, mieszczący się w Łodzi, przy ulicy Tymienieckiego 22/24, gdzie piwowarem jest tam Damian Bińkiewicz. Browar swą nazwą nawiązuje do zabytkowej dzielnicy przemysłowo-robotniczej Łodzi – „Księżego Młyna” Siedziba browaru mieści się w zabytkowym budynku dawnej szarpalni bawełny imperium włókienniczego Ludwika Grohmana. W miejscu tym już wcześniej istniała restauracja Gronowalski & Budhda Pub. Podczas oficjalnego otwarcia zaprezentowano trzy piwa, spośród pięciu uwarzonych. Nazwy piw uwarzonych przez browar Księży Młyn nawiązują do historii przemysłowej miasta Łodzi. Extra Special Bitter nazywa się Włókiennicze, pszeniczne to Przędzalniane, a marcowe to Atłasowe. Od niedawna można też zamówić pilsa o nazwie Bawełniane.
  • Także we wrześniu zadebiutował kontraktowy Browar Kingpin, warzący gościnnie w Zarzeczu. Jego włodarzami są trzy osoby: Marek Kamiński, Bartosz Kluczyński i Wojciech Usak. Te nazwiska są mi obce, ale bardzo dobrze znane jest mi nazwisko piwowara tego projektu – Michała Kopika, który jest znanym sensorykiem i blogerem piwnym. Jak sami o sobie piszą: „Piwo to dla nas rock’n’roll, połączenie solidnego rzemiosła i zdrowej dawki szaleństwa. Wychodzimy poza sztywne ramy stylów, eksperymentujemy z ciekawymi składnikami i procesem warzenia. Nie kierujemy się schematami i utartymi regułami. Nasze piwa tworzymy dla tych, którzy tak jak my, są ciekawi nowych smaków i wykraczania poza wyrysowane linie. Bo Kingpin nie znosi poprawności”. Browar wszedł na rynek z dwoma piwami. Berserker to Black IPA z wrzosem, skórką pomarańczy i jaśminem, natomiast Rocknrolla to American Pale Ale ze skórką pomarańczy i werbeną cytrynową.
  • Zarzecze jest ostatnio bardzo rozchwytywaną lokalizacją jeśli chodzi o piwowarstwo kontraktowe. Do Birbanta, Pinty i Kingpina dołączył tam także Browar Wrężel. Piwa dla tego projektu warzy Adrian Kukuła, który efekty swojej pracy zaprezentował w postaci trzech piw: American Pale Ale, Stout Owsiany oraz Marcowe. Ekipa Browaru Wrężel wykorzystuje nowe, pisane z pasją receptury. Nie chcą odtwarzać piw historycznych, których zamierzchłe receptury nie mają racji bytu w obecnie stosowanych urządzeniach. Nie ograniczają się również do tradycyjnych chmieli i surowców.

Imprezy

  • 5 i 6 września już po raz szósty odbyła się Bracka Jesień. Impreza organizowana jest przez Piwiarnię Żywiecką, a jej sponsorem jest oczywiście Grupa Żywiec. Miłośnicy piwa na terenie zabytkowego Browaru Zamkowego w Cieszynie jak co roku mieli możliwość darmowego zwiedzania browaru. Na festiwalowiczów czekało też piwo z kilku polskich browarów regionalnych i rzemieślniczych (rzecz jasna za odpowiednią opłatą). W ramach impreza odbyła się również Bracka Giełda Birofiliów, IV Bracki Konkurs Piw Domowych oraz warsztaty piwowarskie „Belgian Dubbel” i „Porter Bałtycki” prowadzone przez Tomka Kopyrę.

Wydarzenia

  • O tym, że Trójmiasto to jeden z ważniejszych koni pociągowych piwnej rewolucji wiadomo nie od dzisiaj. Potwierdzeniem tych słów jest nowa wspólna inicjatywa Browaru Piwna i lokalu Degustatornia Mutlitap z Gdańska. Projekt nazywa się Chmielogród i symbolizuje odwieczną walkę dobra ze złem, w której orężem jest piwo! Co miesiąc w Browarze Piwna będzie warzone piwo z udziałem sporych ilości amerykańskich chmieli, raz będzie to piwo jasne, a raz ciemne. Premiery piw jasnych odbywają się na miejscu, czyli w restauracyjnym browarze przy ulicy Piwnej. Premiery piw ciemnych mają miejsce w gdańskiej Degustatorni. Pierwszym piwem wywodzącym się z Chmielogrodu jest American Pale Ale o nazwie Kudłaty Elf. Imprezie towarzyszą firmowe koszulki, podstawki, szklanki, specjalne karty postaci oraz etykiety. Uczestnicy tych trójmiejskich wydarzeń mogą głosować na najlepsze piwo, które będzie ogłoszone podczas finału imprezy, mnie więcej za rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz