ALK.6,5%. Jak słyszymy Warmiak, to od razu wiadomo, że
chodzi o Kormorana. Browar, który w moim mniemaniu należy do czołówki polskiego
browarnictwa (no, może tuż za kilkoma projektami kontraktowymi).
Browar z Olsztyna wyróżnia się czymś jeszcze – posiada jedną
z największych ilości piw w swojej aktualnej ofercie. Na stan obecny jest to 24
piwa, a 25-tym będzie już niedługo Gruit Kopernikowski! Podobną ilością
dysponuje też Witnica i Browar Cornelius/Sulimar.
Warmiak to nic innego jak dunkel, a raczej dunkel po
tuningu, gdyż wg polskich kryteriów jest to już piwo mocne.
Dzisiejszy bohater jest rubinowo-brązowym trunkiem
przykrytym kremową czapą, grubo ziarnistej, obfitej piany. Niestety dość szybko
się ona dziurawi i dzięki temu niezbyt długo możemy nią cieszyć oko. W
niewielkim stopniu osadza się na szkle.
Poziom wysycenia dwutlenkiem węgla określiłbym jako
optymalny, czuć siłę musujących bąbelków, lecz nie jest to przeszkadzające
uczucie.
Średnio intensywny aromat oferuje całkiem miły mariaż lekko
słodkawego karmelu i ciemnego słodu z subtelnymi cieniami mlecznej czekolady,
przypieczonej skórki chleba oraz kawy zbożowej.
Smak to głębia podpalanych słodów, podszyta chlebem razowym,
niewielką nutką kawy i czekolady. Na równoległym torze niczym sprinterzy na
bieżni podążają słodkie echa karmelowe, które w posmaku są niwelowane przez
nieznaczną dozę goryczkowych klimatów.
Warmiak to pijalne i dosyć pełne w smaku piwo, w którym
niemała zawartość alkoholu jest wspaniale zakamuflowana.
Całość nieźle się komponuje, piwo sprawia przyjemność
podczas picia, chociaż zapewne dla fanów solidnej goryczy będzie trochę za
słodkie.
OCENA: 8/10
CENA: 4.30ZŁ (Skład Piwa)
BROWAR KORMORAN
Troszkę poprawię. Obecnie BK ma w portfolio 24 piwa. Gruit będzie numerem 25 :) Pozdro. Tomek
OdpowiedzUsuńHe, he dzięki! tak myślałem, że jak już to Ty właśnie mnie poprawisz. Ja posiłkowałem się tylko ich stroną internetową, a tam widocznie nie ma wszystkich piw.
OdpowiedzUsuńa myślałem że dunkel to określenie które odnosi się tylko do piw psenicznych
OdpowiedzUsuńDunkel to po niemiecku "ciemny" i może być stosowane do określania wielu gatunków piw, np. dunkel weizen właśnie. Piwo dunkel to to samo co dark lager, czyli piwo ciemne dolnej fermentacji.
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej ja to tak rozumiem.