ALK.7%. Fermentacja w otwartych kadziach, leżakowanie w
tankach przez okres ponad miesiąca. „Jest to piwo dla prawdziwych koneserów”.
„My piwo tworzymy, inni je produkują”.
Czy są jeszcze ludzie, których te teksty nakręcają podczas
czytania kontry? Ja z pewnością do takich nie należę. Może tam być nawet
napisane, że piwo warzył ‘mistrz świata piwowarów domowych’ z najlepszych
surowców na świecie, a i tak moje podniecenie nie zwiększy choćby o jeden procent.
Raciborskie Ciemne naprawdę jest ciemne, wręcz czarne -
dorównuje nawet niektórym porterom pod tym względem! Jedynie pod światło
przebijają nieśmiałe rubinowe refleksy.
Piana jest całkiem spora, grubo ziarnista, barwy ecru. Lepi
się do ścianek niczym rzep do psiego ogona, do tego dość długo się utrzymuje.
Piwo jest wysycone w odpowiedni sposób, czuć bąbelki, ale
nie na tyle mocno, żeby one w jakiś sposób przeszkadzały.
W zapachu wyniuchałem karmel, chlebek razowy, lekko palone
słody, kawę zbożową oraz minimalną orzechowość. Wszystko by grało, gdyby aromat
był nieco silniejszy, dla mnie jest on ciut za słaby.
Smak jest tylko potwierdzeniem tego co wąchamy. Słodki
karmel dominuje pośród delikatnych śladów kawy zbożowej, subtelnych nut
ciemnych słodów i orzechów włoskich. W posmaku czekoladopodobne cienie,
znajdujące się w niewielkiej przewadze słodyczy nad goryczką.
Głębia smaku jest na przeciętnym poziomie, treściwość
również. Pijalność jednak niezbyt wysoka ze względu na sporą dozę słodkich
tonów.
Reasumując piwo ma
swój charakter, jest w pewien sposób specyficzne i wyraziste. Raczej nie jest
to produkt skierowany w stronę miłośników potężnej bomby chmielowej. Ja jestem
średnim fanem tej ostatniej, więc takowy specyfik piję ze smakiem, co nie
znaczy, że nie lubię np. IPA. Po prostu nie lubię skrajności, zbyt słodkie piwa
są be, tak samo jak zbyt gorzkie IPA, bądź AIPA i wszystkie ich pochodne.
OCENA: 8/10
CENA: 4.40ZŁ (Skład Piwa)
BROWAR ZAMKOWY RACIBÓRZ
Komentarze
Prześlij komentarz