Dokładnie dzisiaj mija równo 10 lat od mojego pamiętnego wpisu pt. Dlaczego Koncerny Nas Oszukują? Z tej oto okazji postanowiłem zrobić reedycję tamtego wpisu. To znaczy w zasadzie jest to druga cześć tamtego wątku, bo trochę się przez ostatnią dekadę pozmieniało.
Na początek zachęcam wszystkich do przeczytania oryginalnego postu (link powyżej), tak aby dokładniej zaznajomić się z tematem systematycznego obniżania woltażu przez koncerny. Pierwotny tekst, napisany 10 lat temu, nigdy nie został przeze mnie zmieniony (poza dopiskiem w 2020 roku o aktualnej zawartości alko). Głównie dlatego, że pisząc go wówczas praktycznie przewidziałem przyszłość ;) Wystarczy spojrzeć na choćby ostanie zdanie. Sprawa cały czas pozostaje aktualna. Proceder powolnego, acz regularnego „ucinania” procentów w koncernowych piwach wciąż trwa, a ja ciągle mam z tego powodu ból dupy. Szerzej piszę o tym w przywołanym wpisie, dlatego koniecznie musisz go przeczytać.
Wciąż czuję się robiony w konia i tyle. Nie będę się tu jednak powtarzał, bo niemal wszystko co myślę, zostało już wcześniej napisane. Po dziesięciu latach pokusiłem się jednak o lepsze zobrazowanie tego, co dzieje się na polskim rynku piw koncernowych. Chociaż myślę, że w pewnej części sprawa dotyczy też mniejszych browarów. Stworzyłem taką oto tabelę, gdzie jak na dłoni widać, ile poszczególne piwa miały kiedyś alkoholu, a ile mają teraz.
Piwo/rok |
~2002 |
2013 |
2020 |
2023 |
Żywiec Premium/Full |
5,7% |
5,6% |
5,6% |
5,5% |
Warka Jasne Pełne/Classic |
6,2% |
5,7% |
5,2% |
5,2% |
Lech Premium |
5,3% |
5% |
5% |
5% |
Harnaś Jasne Pełne |
6% |
6% |
6% |
5,8% |
Tatra Jasne Pełne |
6% |
6% |
6% |
5,6% |
Kasztelan Niepasteryzowane |
- |
5,7% |
5% |
4,6% |
Warka Strong |
7,8% |
6,5% |
6,5% |
6,3% |
Okocim Mocne |
7,8% |
7% |
6,5% |
6,5% |
Namysłów Pils |
- |
6% |
6% |
5,8% |
Okocim Jasne Pełne |
5,8% |
5,6% |
5,2% |
5% |
Dębowe Mocne |
7,6% |
7,2% |
7% |
7% |
Perła Export |
- |
5,6 |
5,6% |
5,2% |
Tyskie Gronie |
5,7% |
5,5% |
5,2% |
5,2% |
No i co? Zatkało kakało? Nie ma się co śmiać. Za kolejne 10 lat piwa będą jeszcze bardziej wykastrowane ze smaku. Tak – im niższy woltaż, tym niższy ekstrakt oraz pełnia smaku. Czyli pijemy praktycznie popłuczyny zamiast piwa. Wszystko to oczywiście dla oszczędności, a mówiąc ściślej dla zysku browarów. Ja wiem, że czeskie desitki mają przeważnie 3,5-4,5% i smakują całkiem nieźle, ale często pochodzą one z małych, niezależnych browarów. Poza tym, co kraj to obyczaj. Koncerny w Polsce potrafią tylko kastrować smak prawdziwego piwa w imię zysku.
Spójrzcie jak obecnie zdewaluowało się określenie „piwo mocne”. Qrwa, mocne piwo ma 6%?! Toż to śmiech na sali jest. Przecież taki Żubr wciąż (jako jedyny) ma 6% i w powszechnej świadomości każdego piwosza nie jest uznawany za piwo mocne. No serce się kraje po prostu.
Coś się jednak zmieniło od czasu mojego pierwszego wpisu. Na rynku pojawiło się sporo piw lekkich o niskiej zawartości alkoholu. Nie mam tu na myśli akurat różnej maści radlerów, czy piw smakowych, gdzie normą jest 4,5 volta, a często tylko 2,5. Chodzi mi o jasne, czy też ciemne lagery, czyli takie zwykłe piwa do żłopania. Mamy Lecha Easy, wcześnie był Lech Lite. Jest Żywiec Lekkie, Žatecký Letký Pils, Kozel Ležák, czy Kozel Černý. Chcesz napić się czegoś lekkiego – teraz masz już wybór. Obecnie może jest nawet i moda na trunki low alcohol, ale z pewnością wiele osób wciąż chce pić tego samego Tyskacza, czy Okocimia, co 20 lat temu. Tym bardziej nie rozumiem ciągłego obniżania alkoholu „starych” marek piwa. Niestety niższy woltaż zawsze jest wynikiem zmiany receptury, czy procesu technologicznego. Co oczywiście powoduje zmianę profilu smakowego piwa. Toż to zwykła kastracja.
Cześć. Trzymajcie się ciepło.
Ps. Dobrze, że jeszcze powyższe zjawisko nie dotknęło porterów bałtyckich.
Komentarze
Prześlij komentarz