Przejdź do głównej zawartości

Koźlak Dubeltowy z Brusznicą i Jarzębem Szwedzkim

 

Nadszedł w końcu czas, by w domowym zaciszu zdegustować najnowsze piwo z Browaru Amber. Jest to Koźlak Dubeltowy z Brusznicą i Jarzębem Szwedzkim. Lada dzień trunek zawita na półki sklepowe, więc to chyba najbardziej odpowiednia chwila. Dla tych, co jeszcze nie słyszeli – piwo powstało w ramach Koźlaków Blogerskich 2023 i swoją prapremierę miało 5 października na promie do Karlskrony. Miałem ogromny zaszczyt uczestniczyć w tym wydarzeniu, a link do opisu tej eskapady macie tutaj. Szwedzki kierunek oczywiście nie był przypadkowy, bowiem zarówno borówka brusznica, jak i jarząb szwedzki pospolicie występują na Półwyspie Skandynawskim, ale także na polskim Pomorzu.

W tym roku mija 20 lat, kiedy to Browar Amber uwarzył swojego pierwszego koźlaka. Od tamtej pory wypuścił na rynek bodajże 8 różnych koźlaków! To z pewnością rekord wśród polskich browarów. Tak więc okazja na uwarzenie nowego Bocka była podwójna (XX-lecie + Koźlaki Blogerskie). Tegoroczny koźlak też jest podwójny, podobnie jak ten zeszłoroczny z czeremchą. Posiada nawet identyczne parametry (18,1º Blg, 7% alk.), co może sugerować, że po prostu baza tych piw jest taka sama. Rok tomu dodali przecieru z owoców czeremchy, w tym roku także są to małe „owocowe kulki” jarzębu szwedzkiego i borówki brusznicy. Owoce te są mi znane tylko ze słyszenia i być może z widzenia. W każdym razie na pewno nigdy ich nie jadłem pod żadną postacią. Choć mam pewne wyobrażenie jak mogą smakować. 

Piwo nie pieni się jakoś obficie, ale beżowa kołderka, która się utworzyła jest nader drobna i puszysta. Opada w średnim tempie. Kolor tego mętnego piwa zahacza o rejony mahoniu i burgundu z rubinowymi refleksami. No nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie.

Na szczęście oczami się nie pije, bo piwo smakuje naprawdę bardzo dobrze i nader oryginalnie. Jest lekko opiekana słodowa podbudowa, złożona z pewnej ilości karmelu, skórki chleba, toffi i mlecznej czekolady. Jednak bardzo szybko do gry włączają się owocowe dodatki, które wnoszą pewnego rodzaju kwaskowatość, a na finiszu bardzo delikatną cierpkość. Tak więc finalnie nie jest bardzo słodko. Na dalszym planie doszukałem się jeszcze subtelnej nuty orzechów laskowych, melasy i ciasta typu murzynek. Zupełnie w tle natomiast pobrzmiewa sobie cichutko suszona śliweczka wraz z rodzynkami. Alkoholu nie czuć w ogóle, a ilość bąbelków jest raczej niska. Bardzo smaczne to jest i naprawdę niecodzienne.

W aromacie jest chyba jeszcze lepiej! Z jednej strony słodowa słodycz, delikatne melanoidy, chlebek razowy, lekka czekolada, melasa oraz karmel. Z drugiej czerwone owoce jarzębu szwedzkiego i brusznicy, które wnoszą dosyć wyraźną kwaskowatość w zapachu. Do tego mariażu podłączają się jeszcze nieśmiałe akcenty rodzynek, śliwki węgierki i czarnej porzeczki. Na serio bardzo owocowo pachnie to piwo. Może i samego koźlaka nie czuć za wiele, ale zapach jest mega przyjemny i rozbudowany. Alko ponownie nieobecne. Brawo! :)

Piwo jest świetnie zbalansowane, słodko-kwaskowe, gładkie i dosyć pełne w smaku. Czuć, że nie jest to cienkusz, ale czuć także zarąbiste ułożenie. 7% to nie jest oczywiście bardzo dużo, ale niejednokrotnie przy takim woltażu czułem etanol. Tutaj tego nie ma. Pijalność jak na koźlaka jest bardzo duża. Piwo nie zamula, nie zakleja i naprawdę szybko ubywa go w szkle. Bardzo wyraźnie czuć rzeczone dodatki, widać że ich nie żałowali. Oczywiście taki obrót sprawy może nie każdemu przypasować, mi jednak się podoba, bo lubię piwa wyraziste i złożone, ale zarazem harmonijne jak to.

Amber po raz kolejny potwierdził, że umie w koźlaki. Spieszcie się i próbujcie, bo piwo raczej nie będzie w stałej ofercie, a warto spróbować takiego specjału.

OCENA: 8/10

CENA: nieznana

ALK. 7%

TERMIN WAŻNOŚCI: 22.03.2025

BROWAR AMBER

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

SHORT TEST: Dojlidy Classic powraca

  Prolog: Kompania Piwowarska wskrzesiła markę Dojlidy. To fakt, a nie żaden ponury żart. Nie znam dokładnie historii tej marki (Dojlidy to nie było tylko jedno piwo), ale Kompania Piwowarska szybko się jej pozbyła, gdy stała się właścicielem browaru w Białymstoku. O co kaman: Dojlidy Classic, to oczywiście „jasne pełne”. To nie jest identyczne piwo, jak było kiedyś. Jest po prostu „inspirowane oryginalną recepturą” i powraca w odświeżonej formie jako hołd dla wielowiekowego dziedzictwa marki. Znaczy się – gówno z tego będzie. Wdzianko: Ładne, głęboko złociste, nie takie blade, jak typowy koncerniak. Piana średnio ziarnista, nader obfita, umiarkowanie trwała. Kichawa mówi: Dosyć ładny, świeży, głównie chlebowy zapaszek. Do tego dochodzą jakieś ciastka, słód oraz subtelny chmiel w oddali. Całość pachnie rześko i naprawdę solidnie. Jadaczka mówi: Dużo słodu, herbatników, chlebka i zboża. Ciała to tu nie brakuje. W tle biszkopty oraz delikatna chmielowość. Goryczka jakaś tam...

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw...

WIELKI TEST PIW NIEPASTERYZOWANYCH

Był wieczór. Była zima. Był luty i było zimno, ale nie było śniegu. Na kwadrat wjechało mi kilkoro znajomych z tortem, szampanem i „czymś mocniejszym”. Tak, dwa dni wcześniej miałem urodziny. Nie powiem które, bo i tak zabrakłoby Wam palców do liczenia. Podpowiem tylko, że „trójka” z przodu już jakiś czas temu wskoczyła ;) Przyjąłem gości z wielką uciechą, no ale przecież w gościach nie można siedzieć o suchym pysku. No to tak na rozgrzewkę żeśmy zrobili test – Wielki Test Piw Niepasteryzowanych! A co było dalej, to już pozostanie naszą słodką tajemnicą ;p Planowałem to już od bardzo dawna, ale Bóg mi świadkiem, naprawdę ciężko jest zebrać odpowiednią ekipę. Moja ekipa do Wielkich Testów oczywiście nie jest stała jak możecie zobaczyć po zdjęciach, ale można powiedzieć, że trzon „testerów” pozostaje raczej niezmienny. Cóż ciekawego jest w piwach niepasteryzowanych? W sumie to nic. Wydaje mi się, że boom na tego typu napitki już dawno minął. Obecnie chyba już mało kto daje się ...

OKO W OKO - Perła Chmielowa vs Perła Export

  Było już porównanie Perły Chmielowej Pils w brązowej i zielonej butelce ( tutaj ), no więc w końcu przyszedł czas rozstrzygnąć, która Perełka jest lepsza – Chmielowa, czy Export. Obydwie z pewnością mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja raczej opowiadam się za tymi pierwszymi, choć z pewną rezerwą. A tak osobiście i prywatnie, to wolę Chmielową, ale w brązowej flaszce. Co ciekawe, Perła Export pojawiła się na blogu, jako jedna z pierwszych recenzji, a było to równo dziesięć lat temu… To, że są to te same piwa już na wstępie trzeba wykluczyć, bowiem woltaż aż nadto się różni. Producent w obydwu przypadkach nie podaje składu, więc nie wiemy tak naprawdę, jakie różnice są na papierze, ale za chwilę przekonam się, jakie będą w ocenie organoleptycznej. Perła Chmielowa Pils Ładne piwko, złociste, klarowne. Piana średnio obfita, dość rzadka i szybko się dziurawi. Kilka minut i już jej nie było. Lacingu brak. W smaku znajome nuty trawiastego chmielu, ziół oraz jasne...

V.I.P. MOCNE Z BIEDRONKI - RÓŻNICE MIĘDZY PUSZKĄ A BUTELKĄ

Ludzie ratunku! „Bieda-piwo” z biedry wkracza na salony! Kto nigdy w życiu nie pił V.I.P.a z Biedronki niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem. Żadnych chętnych? Tak myślałem.  V.I.P. Mocne to piwo kultowe . Jest bezczelnie tanie, mocne (nieźle dmucha w kaszkiet) i można je kupić w każdym z tysięcy sklepów największej sieci handlowej w tym kraju. Stosunek ceny do procentów jest w V.I.P.ie tak korzystny, że wywołuje spazmy i inne orgazmy wśród głodnej alkoholu klienteli. Zna je każdy, a kto nie zna, ten musi poznać . Mi też kilka razy zdarzyło się mieć z nim kontakt. W czasach liceum człowiek nie miał zbyt wiele hajsu, więc musiał sobie jakoś radzić… Ale nie o tym miało być, nie o tym. Odkąd pamiętam na biedronkowej półce zawsze dumnie stały puszki z V.I.P.em. Jednak ku mojemu zdziwieniu jakiś czas temu obok puszek pojawiły się także butelki! Biorę jedną do łapy i czytam: „Wyprodukowano przez – Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A.”. O żesz w mordę – pomyślałem. Przecież p...

OKO W OKO - Łomża Jasne vs Łomża Pils

  W swojej blogerskiej karierze piłem już nie jedną Łomżę. W zasadzie to chyba wszystkie jakie były przez ten czas na rynku. Wiadomo, że jedne piwa znikają, a w ich miejsce pojawiają się inne i mam tu na myśli tylko w obrębie jednej marki. Tak więc tych Łomż/Łomżów trochę już na blogu było. Ostatnio wpadłem jednak na pomysł, aby porównać dwa chyba najbardziej popularne piwa z tej marki – Łomża Jasne i Łomża Pils . To pierwsze jest mi bardzo dobrze znane i lubiane. Można rzec, iż ostatnio regularnie zasila ono moje gardło. Jest piwem szeroko dostępnym, względnie niedrogim, dosyć smacznym i po prostu pijalnym. Łomża Pils natomiast pojawiła się na rynku jakieś dwa lata temu, a na blogu dostała taką samą notę, jak jej starsza siostra. Jednakże piłem to piwo łącznie może trzy razy. Złych wspomnień nie mam, więc uważam je za godnego rywala dzisiejszego „pojedynku”. Łomża Jasne Piwo ubrane jest w jasno złoty odcień o idealnej klarowności. Piana jest całkiem słusznych rozmiarów,...

Argus IPA z Lidla

Chyba pierwszy raz w historii moje zdjęcie wrzucone do sieci wywołało jakąś „gównoburzę”, a przynajmniej mikro „gównoburzę”. Chodzi o fotkę Argusa IPA sprzed sześciu tygodni. Na tym Argusie nie ma, ani słowa po polsku. W zamian są węgierskie napisy i adres siedziby Lidla z Węgier. No co sobie wówczas człowiek mógł pomyśleć? Że piwo wyprodukowano nad Dunajem, ale jakimś dziwnym przypadkiem trafiło do Polski. Otóż, okazało się raczej coś odwrotnego, bowiem uwarzono je w Browarze Jędrzejów, należącym do Van Pura. Wydaje mi się, że jest to wersja eksportowa, która miała właśnie trafić na Węgry, ale przez jakąś pomyłkę część partii trafiła do „polskich” Lidlów. Po pewnym czasie, do tego samego Lidla dotarło już właściwe opakowanie z polskimi oznaczeniami. Jednakże różniące się kolorem przewodnim. Ja dzisiaj degustuję ‘wersję węgierską’. Nie wiadomo jaki tu jest ekstrakt, ani właściwie jaki to rodzaj ipki. Na pewno session , a co więcej, to zaraz się okaże.   Piwo jest takie trochę ci...

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst...