środa, 28 września 2016

HAPAN


Chapnę sobie dzisiaj Hapana. Jest to drugie kooperacyjne piwo Browaru Wąsosz i fińskiego Humalove. Gdybym nie miał takiej sklerozy pewnie pamiętałbym ich pierwsze wspólne piwo, no ale jak widać mam.
Jak głosi etykieta Hapan to Polish Fruit Sour Saison. I co takie gały robicie? Trzeba było chodzić na anglika, to byście nie musieli teraz świecić oczami ;) Po prostu jest to Saison z dodatkiem owoców (agrestu i brzoskwini) zakwaszony bakteriami Lactobacillus helveticus i chmielony polską Sybillą. Proste nie?
W sumie Hapan to fajne piwo. Piwo, które prócz procentów dostarcza także porcję wiedzy. Mnie na przykład nauczyło, że hapan po fińsku znaczy kwaśny. Piwo, które uczy! Świetna sprawa.


Hapan nie chciał współpracować przy nalewaniu. Drobna piana nie była zbyt wysoka, mimo że lałem dość agresywnie. Do tego bardzo szybko zaczęła znikać. Kilka minut i już było po sprawie! Piwo zostało odziane w wyraźnie mętny, pomarańczowo-złoty odcień. Jedźmy dalej.
Smak jest rześki jak poranna bryza, świeży jak karp w dniu Wigilii. Dominuje w nim przyjemny kwasek o cytrynowym zacięciu, który nie jest ani za mocny, ani za słaby. Jest wycelowany po prostu idealnie. Na drugim planie prym wiedzie lekka słodowa nuta oraz przyjemna owocowość. Faktycznie czuć tutaj agrest, ale obecności brzoskwini nie odnotowałem. W tle czai się natomiast skórka limonki, odrobina niedojrzałych jabłek papierówek oraz symboliczna chmielowość w subtelnie ziołowej formie. Całość jest smaczna, przyjemnie kwaśna i okrutnie pijalna. Piwo wchodzi jak złoto! :D
Aromat także nie zawodzi. Bakterie lacto czuć już z daleka. Tu również kwach jest wyraźny, ale nie mowy o jakiejś totalnej dominacji. Jest limonka i cytryna. Bardziej w formie skórki niż miąższu, czy soku. Ponownie wyczuwam lekki powiew agrestu, który jak widać fajnie sprawdza się w tego typu piwie. Białe, niedojrzałe jabłka chyba również podpisały listę obecności. Lekka i zwiewna słodowość pełni tu rolę przysłowiowego „murzyna”. Jest bardziej tłem niż samodzielną postacią. Gdy się mocno sztachnę aromatem to wydaje mi się, że na horyzoncie majaczą jakieś jeszcze inne owoce. Bardziej słodkie, ale nie jestem w stanie ich zidentyfikować.
Hapan to bardzo rześkie, lekkie i sesyjne piwo. Mimo zaledwie 10° Plato nie wydaje się ono wodniste. Kwasek oraz odpowiednie nasycenie wnoszą tu niesamowicie wielkie pokłady świeżości, co przekłada się także na olbrzymią pijalność. Ciecz wyśmienicie gasi pragnienie. Całość jest przyjemnie kwaśna, owocowa i genialnie skomponowana. Zapach także zdaje egzamin i to bez „kampanii wrześniowej” ;p
Szczerze polecam to piwko. Lato się skończyło, ale pies srał to lato. Teraz też Hapan pięknie wchodzi. Orzeźwia ciało i umysł lepiej niż Red Bull. Naprawdę.
OCENA: 8/10
CENA: 7ZŁ (Częstochowski Festiwal Piwa)
ALK.4,6%
TERMIN WAŻNOŚCI: 02.03.2017
BROWARY REGIONALNE WĄSOSZ & HUMALOVE

4 komentarze:

  1. Piwo mnie urzekło. Naprawdę. Aromat agrestu w piwie jest powalający

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam. Hapan jest zaebisty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Reguła "co człowiek to gust" w tym przypadku jednak się potwierdza. Ja po dwóch łykach wylałem piwo do zlewu. Od roku pije crafty i nigdy tak sie nie zawiodłem jak w tym przypadku. Widocznie nie moje smaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No racja. Piwo jest bardzo specyficzne i nie każdemu będzie smakować.

      Usuń