Panie i Panowie przed Wami kolejna odsłona Piwnej Kroniki.
Luty jest krótkim miesiącem, ale jak widać na załączonych obrazkach piwowarzy
wykorzystali go bardzo efektywnie. Jak zwykle nie sposób ogarnąć wszystkich
premier. Ba! Nawet za nowo otwieranymi browarami jest już ciężko nadążyć i
łatwo można dostać zadyszki.
Piwna rewolucja trwa i zatacza coraz szersze kręgi!
Premiery
- Browar
Bednary warzy jak opętany. W lutym zaprezentował takie oto specjały: Thor
(Extra Foreign Stout) – piwo kooperacyjne z Browarem Staromiejskim
Jan Olbracht, Kuba Rozpruwacz (Red Ale) oraz Czarny Karzeł (American
Dry Stout).
- Browar Chmielarium dorobił się kolejnego piwa o nieco dwuznacznej nazwie Qurdupel. Wbrew pozorom nie jest to jednak quadrupel lecz Belgian Ale.
- W lutym miał również swoją premierę Kojot (American Amber Ale) od Kolaborantów, czyli Tomka Kopyra i Browaru Widawa.
- Browar Olimp natomiast zaskoczył wszystkich swoim Hefajstosem, który jest Smoked Stoutem.
- Po kilku miesiącach milczenia dał znać o sobie Browar Ninkasi. W lutym puścili na rynek: N°12.B (Vanilla Robust Porter), N°9.C (Scottish Export), Frumante (American Wheat), Avena (Oatmeal Stout) oraz GlobAle w stylu AIPA.
- I’m So Horny – tak brzmi nazwa pierwszego piwa z serii Pinta Miesiąca od Pinty. Ten Espresso Lager dostępny jest tylko z beczek i powstał we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee Proficiency.
- Browar Solipiwko wypuścił piw(k)o w stylu Black IPA. Jego nazwa to Czarna Pitch.
- Trójmiejski projekt Chmielogród w lutym wydał na świat kolejne piwo. Mowa tu o Trzypalczastym Goblinie opisywanym jako Black American Wheat. Autorem receptury jest bloger Bartosz Nowak.
- Śląski Browar Kraftwerk dorobił się trzeciego piwa – jest nim Rogaty w stylu Chocolate Chili Milk Stout.
- Lost Weekend – to nazwa najnowszego piwa z kontraktowego Browaru Raduga. Piwo reprezentuje styl Rye India Black Ale, czyli mówiąc po ludzku żytnie Black IPA.
- Browar Krajan po raz kolejny zaskoczył piwoszy. W lutym do IPA i Black IPA dołączył Ale Krajan English Red Beer (Red Ale).
- Browar Na Jurze także dorzucił coś od siebie. Ich najnowszym piwem jest bowiem Jurajskie Porter Bałtycki!
- Artezan wyciska z warzelni ile się da. Oto lutowe premiery: Maczjato (Coffee Stout), AAA Usługi Miksokretem (American Amber Ale), ŻAPA (Żatec APA), Idzie Sesja (Session IPA) oraz Red Brett. Uff!
- Takim samym dorobkiem może pochwalić się warszawski Bazyliszek. Mowa tu o: Złota Kaczka (Golden Ale), Jasna Cholera (Belgian Wit), Mordor (RIS), Banan (Imperial Weizen) i Sen o Warszawie (Coffee Rye Milk Stout).
- Pracownia Piwa we współpracy z Browarem Szałpiw wypuścili kolejne, czwarte już piwo. 4 [Czwórka] została opisana jako Coffee Nelson Belgian Blonde. Natomiast samodzielnie już Szałpiw zaprezentował quadrupla o nazwie Buba.
- Ekipa Doctor Brew w lutym świętowała swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji pojawiło się piwo Hoppy Birthday Double Oatmeal Stout N°1.
- Doktor Faust w stylu Foreign Extra Stout, to wbrew nazwie nie jest kolejna nowość od Doctora Brew. Fausta spłodził bowiem Browar Faktoria.
- Swoisty
trójpak zgotował nam w lutym Browar Perun – 1) Licho Nie Śpi (Oatmeal
Stout), 2) Oblewanie Perperuny (Belgian Pale Ale), 3) Droga Do
Prawii (Amber Weizen).
- Pojawiły się też dwie nowinki z Bojanowa. Mowa to o Bojan Szwejk (Pils) i Bojan Maorys (Rye IPA).
- Browary
Regionalne Wąsosz dorobiły się kolejnego piwa z wąsem. Do grona szacownych
wąsaczy dołączył Freddie w styli English IPA.
- Czwartym piwem od kontraktowego Kingpina jest Geezer. Jest to kolejne na rynku piwo z dodatkiem kawy. Dokładniej mówiąc jest to Irish Espresso Stout.
- Kolejnego stouta możemy napić się za sprawą browaru Piwne Podziemie. Black Guzzler to klasyczny Dry Stout.
- Kormoran również nie próżnował i wprowadził na rynek Kłos Wielozbożowy. Jest to piwo górnej fermentacji, wielozbożowe, chmielone amerykańską Citrą i polskimi odmianami.
- Za sprawą Browaru Wrężel mamy kolejne Black IPA/Cascadian Dark Ale na rynku. Aha, piwo nosi nazwę Wrężel CDA.
Browary
- W
lutym pojawił się nowy browar kontraktowy warzący swoje piwa poza
granicami naszego kraju. Chodzi tu o inicjatywę Jana Szyprzaka Inne
Beczki, która dogadała się z czeskim browarem U Konička w Vojkovicach
niedaleko Cieszyna. Piwowarem tego nowego przybytku jest Marcin Pietranik,
który w swoim dorobku ma już trzy piwa: Topaz (American Weizen),
Sleeping Car Porter (Milk Porter) oraz Sigmund (lager wiedeński).
Co ciekawe włodarze Innych Beczek sami przyznają się do tego, że będą
skupiać się głównie na lagerach, chociaż piwa górnej fermentacji także
mają się pojawić.
- W
Szczecinie mają kolejny browar restauracyjny. Rodzinny Browar Wyszak to
projekt Joanny i Pawła Różyckich oraz Michała Jagła. Powstał on w
gotyckich piwnicach Ratusza Staromiejskiego na Rynku Siennym (ul. Księcia
Mściwoja II 8). Instalacja składa się z dwunaczyniowej warzelni o wybiciu
5 hl oraz dziewięciu tanków leżakowo-fermentacyjnych o pojemności 10 hl
każdy. Oficjalne otwarcie Rodzinnego Browary Wyszak co prawda nastąpi 8
marca, jednak piwa są gotowe już teraz. Piwowarami U Wyszaka będą dwaj
członkowie zachodniopomorskiego oddziału PSPD - Maciej Piaszczyński i
Tomasz de Weyher. Przygotowali oni na początek cztery piwa: Pale Ale,
Milk Stout, Hefeweizen i pilsa (w zapowiedziach są też
nowofalowe style). W dniu otwarcia zakładu dostępne będą tylko trzy
pierwsze, bowiem pils musi jeszcze doleżakować. Początkowo piwo w minibrowarze
ma być sprzedawane wyłącznie w wersji lanej, dopiero od kwietnia mają
pojawić się butelki.
- W
Szkaradowie w południowej Wielkopolsce powstał rzemieślniczy Browar
Nepomucen, którego właścicielami są bracia Piotr i Mariusz Musielak oraz
piwowar - popularny ‘jacer’, czyli Jacek Domagalski. Na swoje potrzeby
zaadoptowali oni budynek nieczynnej, starej piekarni, którą przebudowali
na browar. Co ciekawe dachówka, którą przykryli browar pochodzi z ponad
stuletniego domu słynnego niegdyś miejscowego krawca Nepomucena Kaczmarka
(stąd i nazwa browaru). Na chwilę obecną uwarzone zostało już dwa piwa: American
Pale Ale single hop Citra oraz American Stout. Premiery
prawdopodobnie jeszcze w marcu.
- Fabryka Piwa – to
nowa inicjatywy kontraktowa z Częstochowy. Spółkę tworzy teść z zięciem: Wojciech
Warzyszyński i Marcin Krzystanek (Wojciech był kiedyś piwowarem w
częstochowskim Kmicicu). Swoje piwa na razie warzą kontraktowo w
malutkim browarze restauracyjnym Marysia w Szczyrzycu w Małopolsce.
Jednak zmieni się to, gdy zostanie uruchomiony nowy Browar Cystersów w
Szczyrzycu (prace wykończeniowe trwają), który został zbudowany od
podstaw w miejscu dawnego browaru zakonnego cystersów. Na razie uwarzono trzy piwa: Deep Space
(Foreign Extra Stout), Summer Memories (American Wheat)
oraz Bok Bok (Doppel Bock). Ich premiery przewidziane
są na koniec marca. Fabryka Piwa to oprócz browaru kontraktowego także
firma świadcząca usługi doradcze w zakresie budowy browarów oraz
wykonywania instalacji do produkcji piwa.
Zobacz także: Piwna Kronika - Styczeń 2015
Komentarze
Prześlij komentarz