Przejdź do głównej zawartości

PIWNA KRONIKA - LUTY 2015


Panie i Panowie przed Wami kolejna odsłona Piwnej Kroniki. Luty jest krótkim miesiącem, ale jak widać na załączonych obrazkach piwowarzy wykorzystali go bardzo efektywnie. Jak zwykle nie sposób ogarnąć wszystkich premier. Ba! Nawet za nowo otwieranymi browarami jest już ciężko nadążyć i łatwo można dostać zadyszki.
Piwna rewolucja trwa i zatacza coraz szersze kręgi!

 

Premiery



  • Browar Bednary warzy jak opętany. W lutym zaprezentował takie oto specjały: Thor (Extra Foreign Stout) – piwo kooperacyjne z Browarem Staromiejskim Jan Olbracht, Kuba Rozpruwacz (Red Ale) oraz Czarny Karzeł (American Dry Stout).
  • Browar Chmielarium dorobił się kolejnego piwa o nieco dwuznacznej nazwie Qurdupel. Wbrew pozorom nie jest to jednak quadrupel lecz Belgian Ale.
  • W lutym miał również swoją premierę Kojot (American Amber Ale) od Kolaborantów, czyli Tomka Kopyra i Browaru Widawa.
  • Browar Olimp natomiast zaskoczył wszystkich swoim Hefajstosem, który jest Smoked Stoutem.
  • Po kilku miesiącach milczenia dał znać o sobie Browar Ninkasi. W lutym puścili na rynek: N°12.B (Vanilla Robust Porter), N°9.C (Scottish Export), Frumante (American Wheat), Avena (Oatmeal Stout) oraz GlobAle w stylu AIPA.
  • I’m So Horny – tak brzmi nazwa pierwszego piwa z serii Pinta Miesiąca od Pinty. Ten Espresso Lager dostępny jest tylko z beczek i powstał we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee Proficiency.
  • Browar Solipiwko wypuścił piw(k)o w stylu Black IPA. Jego nazwa to Czarna Pitch.
  • Trójmiejski projekt Chmielogród w lutym wydał na świat kolejne piwo. Mowa tu o Trzypalczastym Goblinie opisywanym jako Black American Wheat. Autorem receptury jest bloger Bartosz Nowak.
  • Śląski Browar Kraftwerk dorobił się trzeciego piwa – jest nim Rogaty w stylu Chocolate Chili Milk Stout.
  • Lost Weekend – to nazwa najnowszego piwa z kontraktowego Browaru Raduga. Piwo reprezentuje styl Rye India Black Ale, czyli mówiąc po ludzku żytnie Black IPA.
  • Browar Krajan po raz kolejny zaskoczył piwoszy. W lutym do IPA i Black IPA dołączył Ale Krajan English Red Beer (Red Ale).
  • Browar Na Jurze także dorzucił coś od siebie. Ich najnowszym piwem jest bowiem Jurajskie Porter Bałtycki!
  • Artezan wyciska z warzelni ile się da. Oto lutowe premiery: Maczjato (Coffee Stout), AAA Usługi Miksokretem (American Amber Ale), ŻAPA (Żatec APA), Idzie Sesja (Session IPA) oraz Red Brett. Uff!
  • Takim samym dorobkiem może pochwalić się warszawski Bazyliszek. Mowa tu o: Złota Kaczka (Golden Ale), Jasna Cholera (Belgian Wit), Mordor (RIS), Banan (Imperial Weizen) i Sen o Warszawie (Coffee Rye Milk Stout).
  • Pracownia Piwa we współpracy z Browarem Szałpiw wypuścili kolejne, czwarte już piwo. 4 [Czwórka] została opisana jako Coffee Nelson Belgian Blonde. Natomiast samodzielnie już Szałpiw zaprezentował quadrupla o nazwie Buba.
  • Ekipa Doctor Brew w lutym świętowała swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji pojawiło się piwo Hoppy Birthday Double Oatmeal Stout N°1.
  • Doktor Faust w stylu Foreign Extra Stout, to wbrew nazwie nie jest kolejna nowość od Doctora Brew. Fausta spłodził bowiem Browar Faktoria.
  • Swoisty trójpak zgotował nam w lutym Browar Perun – 1) Licho Nie Śpi (Oatmeal Stout), 2) Oblewanie Perperuny (Belgian Pale Ale), 3) Droga Do Prawii (Amber Weizen).
  • Pojawiły się też dwie nowinki z Bojanowa. Mowa to o Bojan Szwejk (Pils) i Bojan Maorys (Rye IPA).
  • Browary Regionalne Wąsosz dorobiły się kolejnego piwa z wąsem. Do grona szacownych wąsaczy dołączył Freddie w styli English IPA.
  • Czwartym piwem od kontraktowego Kingpina jest Geezer. Jest to kolejne na rynku piwo z dodatkiem kawy. Dokładniej mówiąc jest to Irish Espresso Stout.
  • Kolejnego stouta możemy napić się za sprawą browaru Piwne Podziemie. Black Guzzler to klasyczny Dry Stout.
  • Kormoran również nie próżnował i wprowadził na rynek Kłos Wielozbożowy. Jest to piwo górnej fermentacji, wielozbożowe, chmielone amerykańską Citrą i polskimi odmianami.
  • Za sprawą Browaru Wrężel mamy kolejne Black IPA/Cascadian Dark Ale na rynku. Aha, piwo nosi nazwę Wrężel CDA.

Browary


  • W lutym pojawił się nowy browar kontraktowy warzący swoje piwa poza granicami naszego kraju. Chodzi tu o inicjatywę Jana Szyprzaka Inne Beczki, która dogadała się z czeskim browarem U Konička w Vojkovicach niedaleko Cieszyna. Piwowarem tego nowego przybytku jest Marcin Pietranik, który w swoim dorobku ma już trzy piwa: Topaz (American Weizen), Sleeping Car Porter (Milk Porter) oraz Sigmund (lager wiedeński). Co ciekawe włodarze Innych Beczek sami przyznają się do tego, że będą skupiać się głównie na lagerach, chociaż piwa górnej fermentacji także mają się pojawić.

  • W Szczecinie mają kolejny browar restauracyjny. Rodzinny Browar Wyszak to projekt Joanny i Pawła Różyckich oraz Michała Jagła. Powstał on w gotyckich piwnicach Ratusza Staromiejskiego na Rynku Siennym (ul. Księcia Mściwoja II 8). Instalacja składa się z dwunaczyniowej warzelni o wybiciu 5 hl oraz dziewięciu tanków leżakowo-fermentacyjnych o pojemności 10 hl każdy. Oficjalne otwarcie Rodzinnego Browary Wyszak co prawda nastąpi 8 marca, jednak piwa są gotowe już teraz. Piwowarami U Wyszaka będą dwaj członkowie zachodniopomorskiego oddziału PSPD - Maciej Piaszczyński i Tomasz de Weyher. Przygotowali oni na początek cztery piwa: Pale Ale, Milk Stout, Hefeweizen i pilsa (w zapowiedziach są też nowofalowe style). W dniu otwarcia zakładu dostępne będą tylko trzy pierwsze, bowiem pils musi jeszcze doleżakować. Początkowo piwo w minibrowarze ma być sprzedawane wyłącznie w wersji lanej, dopiero od kwietnia mają pojawić się butelki.

  • W Szkaradowie w południowej Wielkopolsce powstał rzemieślniczy Browar Nepomucen, którego właścicielami są bracia Piotr i Mariusz Musielak oraz piwowar - popularny ‘jacer’, czyli Jacek Domagalski. Na swoje potrzeby zaadoptowali oni budynek nieczynnej, starej piekarni, którą przebudowali na browar. Co ciekawe dachówka, którą przykryli browar pochodzi z ponad stuletniego domu słynnego niegdyś miejscowego krawca Nepomucena Kaczmarka (stąd i nazwa browaru). Na chwilę obecną uwarzone zostało już dwa piwa: American Pale Ale single hop Citra oraz American Stout. Premiery prawdopodobnie jeszcze w marcu.
  • Fabryka Piwa – to nowa inicjatywy kontraktowa z Częstochowy. Spółkę tworzy teść z zięciem: Wojciech Warzyszyński i Marcin Krzystanek (Wojciech był kiedyś piwowarem w częstochowskim Kmicicu). Swoje piwa na razie warzą kontraktowo w malutkim browarze restauracyjnym Marysia w Szczyrzycu w Małopolsce. Jednak zmieni się to, gdy zostanie uruchomiony nowy Browar Cystersów w Szczyrzycu (prace wykończeniowe trwają), który został zbudowany od podstaw w miejscu dawnego browaru zakonnego cystersów. Na razie uwarzono trzy piwa: Deep Space (Foreign Extra Stout), Summer Memories (American Wheat) oraz Bok Bok (Doppel Bock). Ich premiery przewidziane są na koniec marca. Fabryka Piwa to oprócz browaru kontraktowego także firma świadcząca usługi doradcze w zakresie budowy browarów oraz wykonywania instalacji do produkcji piwa. 

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Imperator. Niech moc będzie z tobą!

Jest takie piwo jak Imperator Bałtycki od Pinty. Jest także Imperator z Browaru Jabłonowo, ale jedno z drugim nie ma nic wspólnego prócz częściowej nazwy. Nawet woltaż raczej nie jest wspólny, bo w piwie z Jabłonowa jest on dużo wyższy. Ale po kolei. Było sobie kiedyś takie piwo jak Imperator – strong lager, czyli typowy mózgotrzep. Taki artykuł pierwszej potrzeby każdego żula, można rzec. Współczynnik „spejsona” był tutaj nad wyraz korzystny. Nie mniej jednak, piwo pewnego roku zniknęło z rynku, bo jak pewnie wiecie, od kilkunastu lat piwa mocne sprzedają się w Polsce coraz gorzej. Browar Jabłonowo jak widać poszedł mocno pod prąd i jakiś czas temu wskrzesił Imperatora. Tyle, że teraz jest jeszcze mocniejszy. Zamiast 10% ma, aż 12% alko! Nie w kij dmuchał. Nawet Karpackie Super Mocne mu nie podskoczy. Takiego woltażu może pozazdrościć niejeden RIS, czy Barley Wine . Toż to prawdziwy potwór, nawet wśród mocnych piw. Lęk jednak mi nie straszny, ja żadnego piwa się nie boję. Szklanki

10,5 DZIESIĘĆ I PÓŁ

ALK.4,7%. Góra dwa tygodnie temu, bez żadnego szumu medialnego w sklepach pojawiło się piwo Dziesięć i Pół . Kultowa marka z lat 90-tych została reaktywowana!!! Każdy obywatel naszego kraju w wieku 30+ z pewnością pamięta to piwo – ogromne kampanie reklamowe w radiu, tv i prasie, plakaty, billboardy, gadżety z logo 10,5. To piwo było po prostu wszędzie, to było coś, to była moda, styl życia... Pojawiło się dokładnie w 1995 roku i z miejsca stało się głównym konkurentem dla mega popularnego wówczas EB. Jednak z upływem lat marka powoli zaczęła upadać, aż w końcu zupełnie zniknęła z rynku, podobnie zresztą jak EB. Dziś Kompania Piwowarska postanowiła zrobić reedycję marki, wypuszczając na razie bardzo limitowaną ilość piwa. Jest to swego rodzaju test konsumencki, KP liczy na ‘powrót do przeszłości’ wśród konsumentów, sentymentalną podróż do czasów młodości pewnej grupy klientów. A jeśli piwo „się przyjmie” zagości w sklepach na stałe. Niecny plan.  Ja z racji swojego wiek

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst

Niby "małpka", a jednak w środku piwo 18% vol.!!!

  Ostatnio będąc w Dino wyczaiłem przedziwne piwo. Początkowo nawet nie byłem pewny, czy jest to piwo. Stało jednak na półce obok innych piw, więc moja ciekawość zwyciężyła. Mamy tu napitek o woltażu, aż 18%! Nie czyni go to rzecz jasna najmocniejszym polskim piwem, ale szacun i tak się należy. Zwłaszcza, że możemy to kupić w dyskoncie. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jakim sposobem udało się otrzymać taki woltaż. Banderoli nie ma, więc opcja z dolewaniem spirytusu odpada. Wymrażanie natomiast to cholernie drogi interes, więc cena byłaby zapewne dużo większa. Poza tym, jeśli już coś wymrażać, to z pewnością jakieś mocne już piwa i obowiązkowo trzeba się tym chwalić na lewo i prawo. Ta opcja też na bank odpada. Bardzo ciekawą rzeczą jest też dziwnie znajome opakowanie, które zna chyba każdy domorosły obywatel tego kraju :D Niby „małpka”, a w środku zonk…, to znaczy piwo. Najbardziej jednak absurdalną rzeczą jest wg mnie idiotyczna nazwa. W sumie to nawet nie wiadomo jak to wymawiać.

Chimney - Sztos Alert!

  Czas na kolejny debiut na łamach Piwa Naszego Powszedniego – przed wami Browar Moon Lark (a raczej tylko jego piwo). Jest mi niezmiernie miło zapoznać się z nowym przybytkiem. Moon Lark (po naszemu: księżycowy skowronek) wystartował w 2022 roku i jest to browar stacjonarny, mieszczący się w miasteczku Poręba, rzut krowim plackiem od Zawiercia. Głównym piwowarem, a zarazem jednym z dwóch właścicieli jest znany w środowisku Paweł Masłowski. Tak, ten sam, który przez wiele lat warzył piwa dla Browaru Pinta. Między innymi jeszcze w Zawierciu, a później w Wieprzu. Jego wspólnikiem jest Michał Bartosik. Co ciekawe, Moon Lark to nie tylko browar, ale również miodosytnia i seltzerownia. Ich kolejnym wyróżnikiem jest to, że leją tylko w puchy. Piwem, które u mnie debiutuje jest Chimney – Smoked Baltic Porter wędzony dymem z drewna bukowego. Trunek ten został uwarzony specjalnie na tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego. No i super. Polska porterem bałtyckim stoi i już! Piwo w szkle wyg

Bojanowo Porter Pomarańczowy

  Przedstawiam wam pierwszy w Polsce porter bałtycki z pomarańczą! Piwo ukazało się tuż przed tegorocznym Baltic Porter Day, więc wciąż możemy uważać je na nowość. Być może gdzieś już o nim słyszeliście, ale poznajcie też moje zdanie. Przyznam się, że strach jest. Może nie bardzo duży, ale jednak. Wszak to Bojanowo, ale z drugiej strony klimaty pomarańczowe uwielbiam. Poza tym myślę, że z ciemnymi, porterowymi klimatami może to nieźle zagrać. Gwoli ścisłości - w składzie nowinki od Bojanowa znalazł się sok pomarańczowy, jak również skórki z pomarańczy. Bazą tego napitku jest oczywiście regularny Bojanowo Porter , który sam w sobie jest całkiem niezłym piwem. Zobaczmy co wyszło z tego eksperymentu. Piwo wygląda zwyczajnie – jest praktycznie czarne i nieprzejrzyste. Na wierzchu mieni się niewysoka, acz drobna i puszysta pianka koloru beżowego. Smak jest… na pewno niespotykany. Wyraźnie czuć skórkę pomarańczy (nieco mniej sam sok), ale są też nuty porterowe, tj. ciemne słody, pie

Miłosław & Makłowicz - ArcyLager

  Jak „płodny” jest Browar Fortuna każdy widzi. Co rusz jakieś nowe wymrażanki, a to współpraca z Makłowiczem, a to nowe wcielenie porteru bałtyckiego. Czasem jakaś nowa Fortuna też się pojawi. Naprawdę jest tego sporo. W tym tygodniu jednak „Ostajewski i spółka” przeszli samych siebie, serwując nam, aż trzy nowości. Praktycznie na raz! Jedną z nich jest kolejna kucharska kooperacja. Miłosław & Makłowicz – ArcyLager. Jak głosi dopisek „warzony z ryżem”. Cóż, zbytnio odkrywcze to to nie jest. Od razu ciśnie mi się na usta: nie lepiej było uwarzyć ArcyStouta, ArcyBocka lub ArcyWeizena? Jednakże po przeczytaniu składu wiemy o wiele więcej. Do piwa tak naprawdę dodano płatki ryżowe, a także zieloną herbatę Genmaicha z prażonym ryżem, sok z imbiru oraz sok z cytryny. Tak, skojarzenia z Dalekim Wschodem są jak najbardziej na miejscu.  ArcyLager pieni się jak oszalały. Bielutka pierzynka jest nader puszysta, średnio pęcherzykowa i dosyć trwała. Zostawia wyraźne zacieki na ściankach.