Przejdź do głównej zawartości

Projekt 30 - "4". Potężny RIS Red Wine Barrel Aged

 

Lubię markety. Zwłaszcza te duże. Zazwyczaj mają tam spory wybór piw kraftowych, co mi bardzo pasuje. Ja wiem, że to konkurencja dla małych sklepów specjalistycznych z piwem. Hipermarkety zabijają osiedlowych sklepikarzy i nic się na to nie poradzi. Dla większości osób liczy się cena oraz duży wybór produktów.

Taki ałszan na przykład skrupulatnie dba o różnorodność półki z piwami. Jest tam sporo kraftu, RISy Barrel Aged, a nawet rzadkie, wymrażane sztosy ze Spółdzielczego. Dodatkową korzyścią są przeceny, gdy zostanie już kilka butelek. Wówczas można wyczesać jakieś „sztosiwo” trzydzieści, a nawet pięćdziesiąt procent taniej. W taki właśnie sposób zostałem właścicielem bohatera dzisiejszego wpisu.

Projekt 30 Browaru Maryensztadt kilka lat temu był mokrym snem każdego beergeeka. Ekskluzywna buteleczka, drewniany korek, zawieszka, olbrzymie parametry, dosyć ograniczona ilość oraz zawsze tylko jedna warka danego piwa. Jeśli nie upolowałeś to przepadło. Mi udało się zdegustować pierwsze trzy piwa z tej serii. Teraz trafiłem na czwarte i chyba jak na razie ostatnie.

Projekt 30 – „4” to Buckwheat Russian Imperial Stout Red Wine Barrel Aged. Czyli RIS ze znacznym udziałem słodu gryczanego w zasypie, leżakowany w dębowych beczkach po czerwonym winie. Parametry 29,7º Blg oraz 13,3% alkoholu. Sounds good i to jeszcze jak! W dodatku piwo w drewnie spędziło, aż 13 miesięcy. Rozlano je do butelek na początku maja 2019 roku, więc oceniany tu egzemplarz liczy już sobie około trzy lata. Najs!

Oczywiście jaram się jak stodoła po żniwach, ale przyznam tak szczerze, że nie przepadam zbytnio za RISami leżakowanymi w beczkach po czerwonym winie. Nie mówię, że nie lubię, ale gdzieś nie do końca mi to połączenie podchodzi. Tu również odnoszę takie wrażenie, ale może po kolei.

Piwo jest cholernie gładkie i szalenie gęste. Aksamitne, śliskie, wręcz oleiste. Długo spływa w dół przełyku, lepi się do jego ścianek. Czuć imperialnego Stouta – jest przyjemna kawa, umiarkowanie palone słody, czekolada deserowa oraz oczywiście czerwono wino. Tutaj w formie słodko-gorzkich wiśni. Wpływ beczki jest niewielki, ale gdzieś tam w oddali majaczy delikatna nutka starego i mokrego drewna. W tle doszukałem się jeszcze nieśmiałych akcentów kakao i melasy. Bardzo słodko jednak nie jest, wręcz nieco kwaskowo bym rzekł. Ale też nie ma w tym przesady. Wysycenie jest niemalże zerowe. Alkohol został subtelnie naznaczony, delikatnie rozgrzewa trzewia i sumarycznie sprawia bardzo szlachetne usposobienie. Bardzo dobrze to smakuje, jestem pod wrażeniem. Nie jest to oczywiście potrójny orgazm, ale piwo piję ze smakiem i wielkim uznaniem.

Na olbrzymie uznanie zasługuje również sam aromat, który jest niesamowicie intensywny, bogaty i meeeega złożony! Całość poniekąd przypomina RISa zmieszanego ze znacznym udziałem czerwonego wina. Są tutaj wszystkie ciemne klimaty wypisane powyżej oraz nuta dębowej beczki i subtelnej wanilii. Czerwone wino sprawia półwytrawne wrażenie i kojarzy się nieco z dojrzałymi wiśniami. Alkohol czuć, ale jest on dosyć szlachetny, troszkę likierowy, w zasadzie bezinwazyjny (zupełnie nie przeszkadza). No pięknie pachnie to piwo :)

Słowem podsumowania – mamy tu szalenie złożony, nielicho urozmaicony i bogaty w doznania trunek. Beczka po czerwonym winie sprawiła się nader pozytywnie, przez co sam jestem zaskoczony. Głębia smaku zwala z nóg, balans także zasługuje na spore uznanie. Jest to napitek niebywale degustacyjny, esencjonalny, tęgi, szlachetny i bardzo dobrze ułożony.

OCENA: 8/10

CENA: 20ZŁ (Auchan)

ALK. 13,3%

TERMIN WAŻNOŚCI: brak

BROWAR MARYENSZTADT

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw...

10,5 DZIESIĘĆ I PÓŁ

ALK.4,7%. Góra dwa tygodnie temu, bez żadnego szumu medialnego w sklepach pojawiło się piwo Dziesięć i Pół . Kultowa marka z lat 90-tych została reaktywowana!!! Każdy obywatel naszego kraju w wieku 30+ z pewnością pamięta to piwo – ogromne kampanie reklamowe w radiu, tv i prasie, plakaty, billboardy, gadżety z logo 10,5. To piwo było po prostu wszędzie, to było coś, to była moda, styl życia... Pojawiło się dokładnie w 1995 roku i z miejsca stało się głównym konkurentem dla mega popularnego wówczas EB. Jednak z upływem lat marka powoli zaczęła upadać, aż w końcu zupełnie zniknęła z rynku, podobnie zresztą jak EB. Dziś Kompania Piwowarska postanowiła zrobić reedycję marki, wypuszczając na razie bardzo limitowaną ilość piwa. Jest to swego rodzaju test konsumencki, KP liczy na ‘powrót do przeszłości’ wśród konsumentów, sentymentalną podróż do czasów młodości pewnej grupy klientów. A jeśli piwo „się przyjmie” zagości w sklepach na stałe. Niecny plan.  Ja z racji swojego ...

OKO W OKO - Łomża Jasne vs Łomża Pils

  W swojej blogerskiej karierze piłem już nie jedną Łomżę. W zasadzie to chyba wszystkie jakie były przez ten czas na rynku. Wiadomo, że jedne piwa znikają, a w ich miejsce pojawiają się inne i mam tu na myśli tylko w obrębie jednej marki. Tak więc tych Łomż/Łomżów trochę już na blogu było. Ostatnio wpadłem jednak na pomysł, aby porównać dwa chyba najbardziej popularne piwa z tej marki – Łomża Jasne i Łomża Pils . To pierwsze jest mi bardzo dobrze znane i lubiane. Można rzec, iż ostatnio regularnie zasila ono moje gardło. Jest piwem szeroko dostępnym, względnie niedrogim, dosyć smacznym i po prostu pijalnym. Łomża Pils natomiast pojawiła się na rynku jakieś dwa lata temu, a na blogu dostała taką samą notę, jak jej starsza siostra. Jednakże piłem to piwo łącznie może trzy razy. Złych wspomnień nie mam, więc uważam je za godnego rywala dzisiejszego „pojedynku”. Łomża Jasne Piwo ubrane jest w jasno złoty odcień o idealnej klarowności. Piana jest całkiem słusznych rozmiarów,...

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst...

Niby "małpka", a jednak w środku piwo 18% vol.!!!

  Ostatnio będąc w Dino wyczaiłem przedziwne piwo. Początkowo nawet nie byłem pewny, czy jest to piwo. Stało jednak na półce obok innych piw, więc moja ciekawość zwyciężyła. Mamy tu napitek o woltażu, aż 18%! Nie czyni go to rzecz jasna najmocniejszym polskim piwem, ale szacun i tak się należy. Zwłaszcza, że możemy to kupić w dyskoncie. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jakim sposobem udało się otrzymać taki woltaż. Banderoli nie ma, więc opcja z dolewaniem spirytusu odpada. Wymrażanie natomiast to cholernie drogi interes, więc cena byłaby zapewne dużo większa. Poza tym, jeśli już coś wymrażać, to z pewnością jakieś mocne już piwa i obowiązkowo trzeba się tym chwalić na lewo i prawo. Ta opcja też na bank odpada. Bardzo ciekawą rzeczą jest też dziwnie znajome opakowanie, które zna chyba każdy domorosły obywatel tego kraju :D Niby „małpka”, a w środku zonk…, to znaczy piwo. Najbardziej jednak absurdalną rzeczą jest wg mnie idiotyczna nazwa. W sumie to nawet nie wiadomo jak to wymaw...

OKO W OKO - Perła Chmielowa vs Perła Export

  Było już porównanie Perły Chmielowej Pils w brązowej i zielonej butelce ( tutaj ), no więc w końcu przyszedł czas rozstrzygnąć, która Perełka jest lepsza – Chmielowa, czy Export. Obydwie z pewnością mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja raczej opowiadam się za tymi pierwszymi, choć z pewną rezerwą. A tak osobiście i prywatnie, to wolę Chmielową, ale w brązowej flaszce. Co ciekawe, Perła Export pojawiła się na blogu, jako jedna z pierwszych recenzji, a było to równo dziesięć lat temu… To, że są to te same piwa już na wstępie trzeba wykluczyć, bowiem woltaż aż nadto się różni. Producent w obydwu przypadkach nie podaje składu, więc nie wiemy tak naprawdę, jakie różnice są na papierze, ale za chwilę przekonam się, jakie będą w ocenie organoleptycznej. Perła Chmielowa Pils Ładne piwko, złociste, klarowne. Piana średnio obfita, dość rzadka i szybko się dziurawi. Kilka minut i już jej nie było. Lacingu brak. W smaku znajome nuty trawiastego chmielu, ziół oraz jasne...

Baltic Porter Day 2025 - Browar Pinta

  Na tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego trzy browary znalazły wspólny język i zaserwowały nam piękny zestaw trzech porterów z pokalem i podkładkami. Są to – Pinta, Widawa oraz Trzech Kumpli. Oczywiście w tym wszystkim palce maczał Marcin Chmielarz, czyli inicjator Baltic Porter Day. To są trzy premierowe portery, a każdy ma zgoła inny charakter. Jednakże cechuje je identyczny ekstrakt, bardzo podobny woltaż oraz spójna szata graficzna. Marcin się po prostu postarał J U mnie na pierwszy ogień idzie Pinta i jej Hoppy Baltic Porter . To niemalże klasyczny ‘bałtyk’. Niemalże, bo nachmielono go nową falą, konkretnie eksperymentalnym chmielem HBC 1019. Wiadomo, że taki zabieg mocno namiesza w porterze, ale przyznam, że brzmi to dosyć intrygująco. Dawać mi tu tego portera! Piwo jest bardzo ciemne, prawie że czarne. Piana średnio obfita, beżowej barwy, dość drobna i puszysta. Opada w umiarkowanym tempie. Smak to nagłe uderzenie owoców tropikalnych i cytrusów, które są naprawdę ba...

Baltic Porter Day 2025 - Trzech Kumpli

  Tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego tuż, tuż, wiec lecimy z drugim piwem z kartonika Baltic Porter Day 2025. To od Pinty było naprawdę dobre, ale mało porterowe, że się tak wyrażę. Ale jestem pewien, że to drugie piwo mnie nie zawiedzie w tym temacie. Słuchajcie, tutaj historia jest prosta jak budowa cepa. To po prostu porter bałtycki ze słodem żytnim na pokładzie, który wnosić ma dużą gładkość i oleistość trunku. Koniec historii. Nie jest to jakieś dziwactwo, ale zazwyczaj prostota smakuje najlepiej. Zatem sprawdzam. Napitek do Trzech Kumpli jest w zasadzie czarny. Piana barwy cappuccino jest średnio wysoka, acz bardzo drobna i zwarta. Opada powoli, pięknie lepiąc się do ścianek. Oj, jakież to jest wytrawne i palone. Zarazem wyraźnie gęste i gładkie, jak aksamit. Mamy tu sporo palonych słodów, dużo gorzkiej czekolady i pralinek belgijskich. Na drugim planie jest wyraźny pumpernikiel, lekka kawusia z cukrem oraz ciasto tiramisu. Daleko nad horyzontem majaczy natomiast n...