Przejdź do głównej zawartości

Projekt 30 - "4". Potężny RIS Red Wine Barrel Aged

 

Lubię markety. Zwłaszcza te duże. Zazwyczaj mają tam spory wybór piw kraftowych, co mi bardzo pasuje. Ja wiem, że to konkurencja dla małych sklepów specjalistycznych z piwem. Hipermarkety zabijają osiedlowych sklepikarzy i nic się na to nie poradzi. Dla większości osób liczy się cena oraz duży wybór produktów.

Taki ałszan na przykład skrupulatnie dba o różnorodność półki z piwami. Jest tam sporo kraftu, RISy Barrel Aged, a nawet rzadkie, wymrażane sztosy ze Spółdzielczego. Dodatkową korzyścią są przeceny, gdy zostanie już kilka butelek. Wówczas można wyczesać jakieś „sztosiwo” trzydzieści, a nawet pięćdziesiąt procent taniej. W taki właśnie sposób zostałem właścicielem bohatera dzisiejszego wpisu.

Projekt 30 Browaru Maryensztadt kilka lat temu był mokrym snem każdego beergeeka. Ekskluzywna buteleczka, drewniany korek, zawieszka, olbrzymie parametry, dosyć ograniczona ilość oraz zawsze tylko jedna warka danego piwa. Jeśli nie upolowałeś to przepadło. Mi udało się zdegustować pierwsze trzy piwa z tej serii. Teraz trafiłem na czwarte i chyba jak na razie ostatnie.

Projekt 30 – „4” to Buckwheat Russian Imperial Stout Red Wine Barrel Aged. Czyli RIS ze znacznym udziałem słodu gryczanego w zasypie, leżakowany w dębowych beczkach po czerwonym winie. Parametry 29,7º Blg oraz 13,3% alkoholu. Sounds good i to jeszcze jak! W dodatku piwo w drewnie spędziło, aż 13 miesięcy. Rozlano je do butelek na początku maja 2019 roku, więc oceniany tu egzemplarz liczy już sobie około trzy lata. Najs!

Oczywiście jaram się jak stodoła po żniwach, ale przyznam tak szczerze, że nie przepadam zbytnio za RISami leżakowanymi w beczkach po czerwonym winie. Nie mówię, że nie lubię, ale gdzieś nie do końca mi to połączenie podchodzi. Tu również odnoszę takie wrażenie, ale może po kolei.

Piwo jest cholernie gładkie i szalenie gęste. Aksamitne, śliskie, wręcz oleiste. Długo spływa w dół przełyku, lepi się do jego ścianek. Czuć imperialnego Stouta – jest przyjemna kawa, umiarkowanie palone słody, czekolada deserowa oraz oczywiście czerwono wino. Tutaj w formie słodko-gorzkich wiśni. Wpływ beczki jest niewielki, ale gdzieś tam w oddali majaczy delikatna nutka starego i mokrego drewna. W tle doszukałem się jeszcze nieśmiałych akcentów kakao i melasy. Bardzo słodko jednak nie jest, wręcz nieco kwaskowo bym rzekł. Ale też nie ma w tym przesady. Wysycenie jest niemalże zerowe. Alkohol został subtelnie naznaczony, delikatnie rozgrzewa trzewia i sumarycznie sprawia bardzo szlachetne usposobienie. Bardzo dobrze to smakuje, jestem pod wrażeniem. Nie jest to oczywiście potrójny orgazm, ale piwo piję ze smakiem i wielkim uznaniem.

Na olbrzymie uznanie zasługuje również sam aromat, który jest niesamowicie intensywny, bogaty i meeeega złożony! Całość poniekąd przypomina RISa zmieszanego ze znacznym udziałem czerwonego wina. Są tutaj wszystkie ciemne klimaty wypisane powyżej oraz nuta dębowej beczki i subtelnej wanilii. Czerwone wino sprawia półwytrawne wrażenie i kojarzy się nieco z dojrzałymi wiśniami. Alkohol czuć, ale jest on dosyć szlachetny, troszkę likierowy, w zasadzie bezinwazyjny (zupełnie nie przeszkadza). No pięknie pachnie to piwo :)

Słowem podsumowania – mamy tu szalenie złożony, nielicho urozmaicony i bogaty w doznania trunek. Beczka po czerwonym winie sprawiła się nader pozytywnie, przez co sam jestem zaskoczony. Głębia smaku zwala z nóg, balans także zasługuje na spore uznanie. Jest to napitek niebywale degustacyjny, esencjonalny, tęgi, szlachetny i bardzo dobrze ułożony.

OCENA: 8/10

CENA: 20ZŁ (Auchan)

ALK. 13,3%

TERMIN WAŻNOŚCI: brak

BROWAR MARYENSZTADT

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

SHORT TEST: Dojlidy Classic powraca

  Prolog: Kompania Piwowarska wskrzesiła markę Dojlidy. To fakt, a nie żaden ponury żart. Nie znam dokładnie historii tej marki (Dojlidy to nie było tylko jedno piwo), ale Kompania Piwowarska szybko się jej pozbyła, gdy stała się właścicielem browaru w Białymstoku. O co kaman: Dojlidy Classic, to oczywiście „jasne pełne”. To nie jest identyczne piwo, jak było kiedyś. Jest po prostu „inspirowane oryginalną recepturą” i powraca w odświeżonej formie jako hołd dla wielowiekowego dziedzictwa marki. Znaczy się – gówno z tego będzie. Wdzianko: Ładne, głęboko złociste, nie takie blade, jak typowy koncerniak. Piana średnio ziarnista, nader obfita, umiarkowanie trwała. Kichawa mówi: Dosyć ładny, świeży, głównie chlebowy zapaszek. Do tego dochodzą jakieś ciastka, słód oraz subtelny chmiel w oddali. Całość pachnie rześko i naprawdę solidnie. Jadaczka mówi: Dużo słodu, herbatników, chlebka i zboża. Ciała to tu nie brakuje. W tle biszkopty oraz delikatna chmielowość. Goryczka jakaś tam...

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw...

WIELKI TEST PIW NIEPASTERYZOWANYCH

Był wieczór. Była zima. Był luty i było zimno, ale nie było śniegu. Na kwadrat wjechało mi kilkoro znajomych z tortem, szampanem i „czymś mocniejszym”. Tak, dwa dni wcześniej miałem urodziny. Nie powiem które, bo i tak zabrakłoby Wam palców do liczenia. Podpowiem tylko, że „trójka” z przodu już jakiś czas temu wskoczyła ;) Przyjąłem gości z wielką uciechą, no ale przecież w gościach nie można siedzieć o suchym pysku. No to tak na rozgrzewkę żeśmy zrobili test – Wielki Test Piw Niepasteryzowanych! A co było dalej, to już pozostanie naszą słodką tajemnicą ;p Planowałem to już od bardzo dawna, ale Bóg mi świadkiem, naprawdę ciężko jest zebrać odpowiednią ekipę. Moja ekipa do Wielkich Testów oczywiście nie jest stała jak możecie zobaczyć po zdjęciach, ale można powiedzieć, że trzon „testerów” pozostaje raczej niezmienny. Cóż ciekawego jest w piwach niepasteryzowanych? W sumie to nic. Wydaje mi się, że boom na tego typu napitki już dawno minął. Obecnie chyba już mało kto daje się ...

OKO W OKO - Perła Chmielowa vs Perła Export

  Było już porównanie Perły Chmielowej Pils w brązowej i zielonej butelce ( tutaj ), no więc w końcu przyszedł czas rozstrzygnąć, która Perełka jest lepsza – Chmielowa, czy Export. Obydwie z pewnością mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja raczej opowiadam się za tymi pierwszymi, choć z pewną rezerwą. A tak osobiście i prywatnie, to wolę Chmielową, ale w brązowej flaszce. Co ciekawe, Perła Export pojawiła się na blogu, jako jedna z pierwszych recenzji, a było to równo dziesięć lat temu… To, że są to te same piwa już na wstępie trzeba wykluczyć, bowiem woltaż aż nadto się różni. Producent w obydwu przypadkach nie podaje składu, więc nie wiemy tak naprawdę, jakie różnice są na papierze, ale za chwilę przekonam się, jakie będą w ocenie organoleptycznej. Perła Chmielowa Pils Ładne piwko, złociste, klarowne. Piana średnio obfita, dość rzadka i szybko się dziurawi. Kilka minut i już jej nie było. Lacingu brak. W smaku znajome nuty trawiastego chmielu, ziół oraz jasne...

V.I.P. MOCNE Z BIEDRONKI - RÓŻNICE MIĘDZY PUSZKĄ A BUTELKĄ

Ludzie ratunku! „Bieda-piwo” z biedry wkracza na salony! Kto nigdy w życiu nie pił V.I.P.a z Biedronki niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem. Żadnych chętnych? Tak myślałem.  V.I.P. Mocne to piwo kultowe . Jest bezczelnie tanie, mocne (nieźle dmucha w kaszkiet) i można je kupić w każdym z tysięcy sklepów największej sieci handlowej w tym kraju. Stosunek ceny do procentów jest w V.I.P.ie tak korzystny, że wywołuje spazmy i inne orgazmy wśród głodnej alkoholu klienteli. Zna je każdy, a kto nie zna, ten musi poznać . Mi też kilka razy zdarzyło się mieć z nim kontakt. W czasach liceum człowiek nie miał zbyt wiele hajsu, więc musiał sobie jakoś radzić… Ale nie o tym miało być, nie o tym. Odkąd pamiętam na biedronkowej półce zawsze dumnie stały puszki z V.I.P.em. Jednak ku mojemu zdziwieniu jakiś czas temu obok puszek pojawiły się także butelki! Biorę jedną do łapy i czytam: „Wyprodukowano przez – Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A.”. O żesz w mordę – pomyślałem. Przecież p...

OKO W OKO - Łomża Jasne vs Łomża Pils

  W swojej blogerskiej karierze piłem już nie jedną Łomżę. W zasadzie to chyba wszystkie jakie były przez ten czas na rynku. Wiadomo, że jedne piwa znikają, a w ich miejsce pojawiają się inne i mam tu na myśli tylko w obrębie jednej marki. Tak więc tych Łomż/Łomżów trochę już na blogu było. Ostatnio wpadłem jednak na pomysł, aby porównać dwa chyba najbardziej popularne piwa z tej marki – Łomża Jasne i Łomża Pils . To pierwsze jest mi bardzo dobrze znane i lubiane. Można rzec, iż ostatnio regularnie zasila ono moje gardło. Jest piwem szeroko dostępnym, względnie niedrogim, dosyć smacznym i po prostu pijalnym. Łomża Pils natomiast pojawiła się na rynku jakieś dwa lata temu, a na blogu dostała taką samą notę, jak jej starsza siostra. Jednakże piłem to piwo łącznie może trzy razy. Złych wspomnień nie mam, więc uważam je za godnego rywala dzisiejszego „pojedynku”. Łomża Jasne Piwo ubrane jest w jasno złoty odcień o idealnej klarowności. Piana jest całkiem słusznych rozmiarów,...

Argus IPA z Lidla

Chyba pierwszy raz w historii moje zdjęcie wrzucone do sieci wywołało jakąś „gównoburzę”, a przynajmniej mikro „gównoburzę”. Chodzi o fotkę Argusa IPA sprzed sześciu tygodni. Na tym Argusie nie ma, ani słowa po polsku. W zamian są węgierskie napisy i adres siedziby Lidla z Węgier. No co sobie wówczas człowiek mógł pomyśleć? Że piwo wyprodukowano nad Dunajem, ale jakimś dziwnym przypadkiem trafiło do Polski. Otóż, okazało się raczej coś odwrotnego, bowiem uwarzono je w Browarze Jędrzejów, należącym do Van Pura. Wydaje mi się, że jest to wersja eksportowa, która miała właśnie trafić na Węgry, ale przez jakąś pomyłkę część partii trafiła do „polskich” Lidlów. Po pewnym czasie, do tego samego Lidla dotarło już właściwe opakowanie z polskimi oznaczeniami. Jednakże różniące się kolorem przewodnim. Ja dzisiaj degustuję ‘wersję węgierską’. Nie wiadomo jaki tu jest ekstrakt, ani właściwie jaki to rodzaj ipki. Na pewno session , a co więcej, to zaraz się okaże.   Piwo jest takie trochę ci...

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst...