Przejdź do głównej zawartości

Car - RIS Jura Whisky Barrel Aged. Niezapomniane wrażenia.

Zgodnie z Waszym wyborem na fejsbuku, wrzucam reckę Cara z Browaru Profesja.

Zaraz mnie pewnie zlinczujecie! Trzeci raz z rzędu będę chwalił hipermarkety odnośnie piwnego kraftu. Za 12 ziko nabyłem drogą kupna RISa BA i to dosyć ciężko dostępnego jak sądzę. W dodatku po terminie!!! Można? Można :D

Bardzo fajnie, że ałszan wyleżakował za mnie to piwo. W dodatku przy zakupie dostałem za nie duży upust. Podejrzewam, że cena zjechała o jakieś 50%. Tak, wiem – pewnie myślicie, że jeden z moich rodziców pochodzi ze Szkocji ;>

A propos Szkocji, napitek z Browaru Profesja zwie się Car i jest to Russian Imperial Stout leżakowany w beczce po Whisky single malt ze szkockiej wyspy Jura (tak więc, nie chodzi tu o Wyżynę Krakowsko-Częstochowską dziubaski). Co ciekawe, jest to jedno z sześciu wersji Cara, leżakowanych w różnych beczkach! Piwo zapowiada się wyśmienicie, bo prócz leżakowania w drewnie oferuje horrendalne parametry 28º Blg oraz zabójcze 14% alko!!!

Niniejszy Car został rozlany do butelek ponad dwa lata temu, ale biorąc pod uwagę fakt, że w beczce po Whisky musiał spędzić co najmniej pół roku, z dużą dozą prawdopodobieństwa można jego wiek szacować na około trzy lata. Szacun.

Car jest totalnie czarnym piwem, które w ogóle się nie pieni. Jednak przy leżakowaniu w drewnie to zupełnie normalne.

Siup do dzioba. Oj, alkohol wyraźnie gryzie od pierwszego łyku. Piwo jest bardzo gładkie, dosyć gęste i aksamitne w odczuciu. Pełnia jest oczywiście bardzo duża, ale po 28º Plato spodziewałem się jeszcze więcej ciała. Dominuje czekolada deserowa, która mocno kumpluje się z ‘małą czarną’, ale nie jakąś bardzo tęgą. Dalej mamy umiarkowanie palone słody, gorzkie kakao oraz akcenty Whisky. Jak mówiłem, nie znam się za bardzo na tych trunkach, więc nie będę się wymądrzał, że to taka, czy owaka ‘łycha’. Goryczka jest lekko kawowa, delikatnie palona, średnio mocna, pasująca do całości, szlachetna i niezalegająca zbyt długo. Etanol mocno dawał się we znaki na początku. Teraz, gdy paszcza się już przyzwyczaiła stał się mniej dokuczliwy, ale cały czas czuć grzanie w gardzieli i przełyku. Daleko w tle egzystują nieśmiałe echa wiśni, wanilii oraz dębiny. Wpływ beczki jest zauważalny, ale z pewnością nie dominujący. Nader smaczne się wydaje to piwo, choć fajerwerków bym jeszcze nie odpalał.

Pora zanurzyć się w aromacie tego Cara, a jest w czym. W zapachu piwo jest jeszcze bardziej złożone. Pojawiają się spore ilości ciemnych owoców (jeżyny, ciemnych winogron, wiśni), ponadto na sile zyskują również nuty beczkowe – zarówno samego drewna, Whisky, jak i wanilii. Zapach jest naprawdę słodki i to dosłownie. Alko wciąż jest obecne, ale już nie tak dokuczliwe, jak w smaku. Inaczej mówiąc jest znośne, o ile wiemy z jak potężnym woltażem mamy tu do czynienia. Oczywiście to wszystko niezmiennie przeplatane jest przyjemnymi tonami słodko-gorzkiej czekolady, palonych słodów, łagodnej kawy i gorzkiego kakao. Świetnie wącha się to piwo! Naprawdę jestem oczarowany mnogością niuansów :D

Podsumowując. Aromat to potęga, klasa sama w sobie. Nie mam pytań i zastrzeżeń. Co do smaku – jest naprawdę fajny, dosyć przyjemny, dobrze zbalansowany, bogaty i złożony. Z drugiej strony brakuje trochę pełni, alkohol piecze i jest bardzo ordynarny (zwłaszcza na wejściu), a przecież piwo ma już swoje lata. Do wpływu beczki nie będę się czepiał, gdyż jest to dosyć wyraźny aspekt. To niewątpliwa zaleta tego jakże esencjonalnego, słodko-gorzkiego trunku. Powiem tak – po cichu liczyłem na więcej. Myślałem, że czeka mnie sztosiwo przez duże „S”. Tymczasem Car dostaje ode mnie „tylko” ósemkę, co jest rzecz jasna bardzo wysoką notą, jednak ‘na papierze’ raczej zapowiadało się oczko więcej.

OCENA: 8/10

CENA: 12ZŁ (Auchan)

ALK. 14%

TERMIN WAŻNOŚCI: 31.12.2020

BROWAR PROFESJA

 

Komentarze

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

COOLER LEMON BEER

ALK.4%. Radlerowa bitwa, która rozpętała się na dobre na początku lata, powoli słabnie na swojej sile. Ja tym czasem wprowadzam do gry kolejnego zawodnika. Nie jest to co prawda radler, lecz zwykłe piwo smakowe/aromatyzowane. Piwo Cooler było kiedyś dobrze znane i nawet cenione, gdyż w owym czasie po prostu nie było innych tego typu krajowych piw. Dzisiaj można dostać oczopląsu niemal w każdym sklepie, patrząc na asortyment tego typu napitków. Dobra, dosyć gadania... Po nalaniu ujrzałem złocisty trunek, w pełni klarowny, a także tysiące bąbelków, normalnie burza w szklance! Solidne wysycenie daje nam gwarancję (niczym Poxipol ;>) dużego orzeźwienia. Piwo pokrywa symboliczna, biała piana o drobnej strukturze. Nie dość, że nie ma jej zbyt wiele, to jeszcze szybko się redukuje do milimetrowego kożuszka. No, ale w końcu to nie weissbier. W zapachu batutę dzierży chemiczna cytrynka, która dyryguje namiastką słodu oraz substancjami słodzącymi (aspartam i acesulfam K). Piw...

10,5 DZIESIĘĆ I PÓŁ

ALK.4,7%. Góra dwa tygodnie temu, bez żadnego szumu medialnego w sklepach pojawiło się piwo Dziesięć i Pół . Kultowa marka z lat 90-tych została reaktywowana!!! Każdy obywatel naszego kraju w wieku 30+ z pewnością pamięta to piwo – ogromne kampanie reklamowe w radiu, tv i prasie, plakaty, billboardy, gadżety z logo 10,5. To piwo było po prostu wszędzie, to było coś, to była moda, styl życia... Pojawiło się dokładnie w 1995 roku i z miejsca stało się głównym konkurentem dla mega popularnego wówczas EB. Jednak z upływem lat marka powoli zaczęła upadać, aż w końcu zupełnie zniknęła z rynku, podobnie zresztą jak EB. Dziś Kompania Piwowarska postanowiła zrobić reedycję marki, wypuszczając na razie bardzo limitowaną ilość piwa. Jest to swego rodzaju test konsumencki, KP liczy na ‘powrót do przeszłości’ wśród konsumentów, sentymentalną podróż do czasów młodości pewnej grupy klientów. A jeśli piwo „się przyjmie” zagości w sklepach na stałe. Niecny plan.  Ja z racji swojego ...

OKO W OKO - Łomża Jasne vs Łomża Pils

  W swojej blogerskiej karierze piłem już nie jedną Łomżę. W zasadzie to chyba wszystkie jakie były przez ten czas na rynku. Wiadomo, że jedne piwa znikają, a w ich miejsce pojawiają się inne i mam tu na myśli tylko w obrębie jednej marki. Tak więc tych Łomż/Łomżów trochę już na blogu było. Ostatnio wpadłem jednak na pomysł, aby porównać dwa chyba najbardziej popularne piwa z tej marki – Łomża Jasne i Łomża Pils . To pierwsze jest mi bardzo dobrze znane i lubiane. Można rzec, iż ostatnio regularnie zasila ono moje gardło. Jest piwem szeroko dostępnym, względnie niedrogim, dosyć smacznym i po prostu pijalnym. Łomża Pils natomiast pojawiła się na rynku jakieś dwa lata temu, a na blogu dostała taką samą notę, jak jej starsza siostra. Jednakże piłem to piwo łącznie może trzy razy. Złych wspomnień nie mam, więc uważam je za godnego rywala dzisiejszego „pojedynku”. Łomża Jasne Piwo ubrane jest w jasno złoty odcień o idealnej klarowności. Piana jest całkiem słusznych rozmiarów,...

OKO W OKO - Perła Chmielowa (brązowa butelka) vs Perła Chmielowa (zielona butelka)

Zgodnie z zapowiedziami teksty ukazujące się na blogu, gdzie porównuję ze sobą dwa piwa noszą od teraz nazwę „Oko w Oko” i stanowią niejako odrębny dział. Oczywiście wciąż są to recenzje, ale w moim odczuciu chyba nieco bardziej interesujące niż tradycyjne posty. Piwa tu opisywane są w jakimś stopniu do siebie podobne, może nawet niekiedy identyczne (przynajmniej w teorii). W każdym razie zawsze coś ich ze sobą łączy, ale też jednocześnie niekiedy dzieli. Moim zadaniem jest wskazać różnice i podobieństwa oraz rozstrzygnąć, które z nich jest lepsze i dlaczego. Jak widzicie dziś zajmę się piwem Perła Chmielowa Pils, bo tak brzmi pełna nazwa najbardziej popularnego „piwa regionalnego” z Lubelszczyzny. Nie zamierzam tutaj wchodzić w dysputy, czy Perła Browary Lubelskie to browar regionalny, czy już koncernowy. Faktem jest, że to moloch, a jego piwa można bez problemu kupić w całej Polsce. Kto nie był nigdy na Lubelszczyźnie zapewne nie wie, że w tamtych stronach słynna Perełka wyst...

Niby "małpka", a jednak w środku piwo 18% vol.!!!

  Ostatnio będąc w Dino wyczaiłem przedziwne piwo. Początkowo nawet nie byłem pewny, czy jest to piwo. Stało jednak na półce obok innych piw, więc moja ciekawość zwyciężyła. Mamy tu napitek o woltażu, aż 18%! Nie czyni go to rzecz jasna najmocniejszym polskim piwem, ale szacun i tak się należy. Zwłaszcza, że możemy to kupić w dyskoncie. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jakim sposobem udało się otrzymać taki woltaż. Banderoli nie ma, więc opcja z dolewaniem spirytusu odpada. Wymrażanie natomiast to cholernie drogi interes, więc cena byłaby zapewne dużo większa. Poza tym, jeśli już coś wymrażać, to z pewnością jakieś mocne już piwa i obowiązkowo trzeba się tym chwalić na lewo i prawo. Ta opcja też na bank odpada. Bardzo ciekawą rzeczą jest też dziwnie znajome opakowanie, które zna chyba każdy domorosły obywatel tego kraju :D Niby „małpka”, a w środku zonk…, to znaczy piwo. Najbardziej jednak absurdalną rzeczą jest wg mnie idiotyczna nazwa. W sumie to nawet nie wiadomo jak to wymaw...

OKO W OKO - Perła Chmielowa vs Perła Export

  Było już porównanie Perły Chmielowej Pils w brązowej i zielonej butelce ( tutaj ), no więc w końcu przyszedł czas rozstrzygnąć, która Perełka jest lepsza – Chmielowa, czy Export. Obydwie z pewnością mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja raczej opowiadam się za tymi pierwszymi, choć z pewną rezerwą. A tak osobiście i prywatnie, to wolę Chmielową, ale w brązowej flaszce. Co ciekawe, Perła Export pojawiła się na blogu, jako jedna z pierwszych recenzji, a było to równo dziesięć lat temu… To, że są to te same piwa już na wstępie trzeba wykluczyć, bowiem woltaż aż nadto się różni. Producent w obydwu przypadkach nie podaje składu, więc nie wiemy tak naprawdę, jakie różnice są na papierze, ale za chwilę przekonam się, jakie będą w ocenie organoleptycznej. Perła Chmielowa Pils Ładne piwko, złociste, klarowne. Piana średnio obfita, dość rzadka i szybko się dziurawi. Kilka minut i już jej nie było. Lacingu brak. W smaku znajome nuty trawiastego chmielu, ziół oraz jasne...

Baltic Porter Day 2025 - Browar Pinta

  Na tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego trzy browary znalazły wspólny język i zaserwowały nam piękny zestaw trzech porterów z pokalem i podkładkami. Są to – Pinta, Widawa oraz Trzech Kumpli. Oczywiście w tym wszystkim palce maczał Marcin Chmielarz, czyli inicjator Baltic Porter Day. To są trzy premierowe portery, a każdy ma zgoła inny charakter. Jednakże cechuje je identyczny ekstrakt, bardzo podobny woltaż oraz spójna szata graficzna. Marcin się po prostu postarał J U mnie na pierwszy ogień idzie Pinta i jej Hoppy Baltic Porter . To niemalże klasyczny ‘bałtyk’. Niemalże, bo nachmielono go nową falą, konkretnie eksperymentalnym chmielem HBC 1019. Wiadomo, że taki zabieg mocno namiesza w porterze, ale przyznam, że brzmi to dosyć intrygująco. Dawać mi tu tego portera! Piwo jest bardzo ciemne, prawie że czarne. Piana średnio obfita, beżowej barwy, dość drobna i puszysta. Opada w umiarkowanym tempie. Smak to nagłe uderzenie owoców tropikalnych i cytrusów, które są naprawdę ba...

Baltic Porter Day 2025 - Trzech Kumpli

  Tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego tuż, tuż, wiec lecimy z drugim piwem z kartonika Baltic Porter Day 2025. To od Pinty było naprawdę dobre, ale mało porterowe, że się tak wyrażę. Ale jestem pewien, że to drugie piwo mnie nie zawiedzie w tym temacie. Słuchajcie, tutaj historia jest prosta jak budowa cepa. To po prostu porter bałtycki ze słodem żytnim na pokładzie, który wnosić ma dużą gładkość i oleistość trunku. Koniec historii. Nie jest to jakieś dziwactwo, ale zazwyczaj prostota smakuje najlepiej. Zatem sprawdzam. Napitek do Trzech Kumpli jest w zasadzie czarny. Piana barwy cappuccino jest średnio wysoka, acz bardzo drobna i zwarta. Opada powoli, pięknie lepiąc się do ścianek. Oj, jakież to jest wytrawne i palone. Zarazem wyraźnie gęste i gładkie, jak aksamit. Mamy tu sporo palonych słodów, dużo gorzkiej czekolady i pralinek belgijskich. Na drugim planie jest wyraźny pumpernikiel, lekka kawusia z cukrem oraz ciasto tiramisu. Daleko nad horyzontem majaczy natomiast n...